چه اتفاقی در بدن شما می‌افتد وقتی به‌طور منظم سیر می‌خورید

سیر گیاهی چندکاره است که دارای خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدباکتریایی است. مصرف منظم آن ممکن است از سلامت قلب، کبد، سیستم ایمنی، دستگاه گوارش و دیگر بخش‌های بدن محافظت کند، که این خواص گسترده ناشی از ترکیبات فعال بیولوژیکی متعددی است که در سیر وجود دارد و در تحقیقات علمی به‌طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته‌اند.1

1. سیستم ایمنی شما قوی‌تر می‌شود

تحقیقات نشان می‌دهد سیر فعالیت ضدویروسی در برابر ویروس‌های مختلفی دارد که باعث عفونت‌های گسترده می‌شوند، از جمله آنفولانزا و عفونت‌های تنفسی.2 این خواص آنتی‌ویروسی به‌دلیل وجود ترکیبات گوگردی آلی در سیر است که نقش مهمی در مقابله با ویروس‌ها دارند و می‌توانند باعث کاهش شدت و مدت عفونت‌های ویروسی شوند.

سیر همچنین خواص ضدباکتری و ضدقارچی دارد که می‌تواند رشد قارچ‌ها و باکتری‌های رایج را مهار کند و حتی اثربخشی آنتی‌بیوتیک‌ها را در برابر میکروب‌های مقاوم به درمان افزایش دهد؛ این ویژگی باعث می‌شود سیر به عنوان مکملی موثر در درمان‌های مرسوم ضدقارچی و ضدباکتریایی مورد توجه قرار گیرد.3

2. خطر ابتلا به سرطان کاهش می‌یابد

پتانسیل ضدسرطانی سیر در مطالعات متعددی که روی سلول‌های سرطانی انسانی انجام شده، اثبات شده است؛ از جمله در سرطان استخوان، پستان، رحم، ریه، دهان، تخمدان، پانکراس، پروستات و معده.4 این مطالعات نشان می‌دهند که ترکیبات موجود در سیر می‌توانند به ترمیم آسیب‌های DNA کمک کنند، رشد سلول‌های سرطانی را متوقف کنند و التهاب مزمن را کاهش دهند، که همه این عوامل در پیشگیری و کنترل سرطان نقش کلیدی دارند.

علاوه بر این، خواص ضدالتهابی سیر می‌تواند به کاهش محیط التهابی که اغلب زمینه‌ساز رشد تومورهاست، کمک کند و در نتیجه اثر محافظتی آن در برابر سرطان را تقویت نماید، که این یافته‌ها می‌تواند نویدبخش استفاده گسترده‌تر سیر در رژیم‌های پیشگیری از سرطان باشد.4

3. سطح کلسترول شما کاهش می‌یابد

مطالعات زیادی به بررسی توانایی سیر در کاهش کلسترول پرداخته‌اند و یک متاآنالیز نشان داد که سیر ممکن است جذب کلسترول و سنتز کلسترول و اسیدهای چرب را کاهش دهد.5 این کاهش در کلسترول به‌ویژه در کاهش LDL یا همان کلسترول “بد” دیده شده است که عامل اصلی بروز بیماری‌های قلبی عروقی است.

کاهش کلسترول کل و LDL با مصرف سیر می‌تواند به بهبود سلامت قلب کمک کند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی مانند آترواسکلروز را کاهش دهد؛ این موضوع اهمیت سیر را به عنوان یک ماده طبیعی موثر در کنترل کلسترول خون نشان می‌دهد.5

4. فشار خون شما پایین می‌آید

سیر ممکن است به کاهش فشار خون بالا نیز کمک کند، به طوری که مطالعه‌ای روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داد مصرف مکمل‌های سیر، فشار خون سیستولیک (عدد اول فشار خون که فشار در شریان‌ها هنگام ضربان قلب است) را کاهش می‌دهد و این اثر مشابه داروهای ضد فشار خون است.6

کاهش فشار خون در این مطالعه با کاهش 16 تا 40 درصدی خطر حوادث قلبی عروقی همراه بود و همچنین مشخص شد که وضعیت ویتامین B12 در پاسخ بدن به اثرات سیر بر فشار خون نقش مهمی ایفا می‌کند، که این نکته می‌تواند در بهینه‌سازی مصرف سیر برای کنترل فشار خون مورد توجه قرار گیرد.6

5. سلامت کبد شما بهبود می‌یابد

سیر می‌تواند به بهبود سلامت کبد نیز کمک کند؛ پژوهشگران اثرات سیر را در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی بررسی کردند و دریافتند که 51 درصد از کسانی که سیر دریافت کردند، وضعیت کبدی بهتری نسبت به 16 درصد گروه کنترل داشتند که پلاسبو مصرف کردند.7

بیشتر بخوانید
یک فرد چقدر پروتئین نیاز دارد؟

علاوه بر این، مطالعات نشان داده‌اند مصرف سیر خام می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش دهد، که این اثر محافظتی به ترکیبات فعال سیر در مبارزه با آسیب‌های سلولی و استرس اکسیداتیو مرتبط است.8

6. تنوع میکروبیوم روده شما افزایش می‌یابد

سیر برای سلامت دستگاه گوارش نیز مفید است و تحقیقات نشان داده‌اند که مکمل‌های سیر باعث افزایش تنوع میکروبیوم روده می‌شوند و اثرات پیشگیرانه‌ای در برابر اختلالات متابولیک ناشی از رژیم غذایی پرچرب و دیس‌لیپیدمی (اختلال چربی‌های خون) دارند.9

محققان نتیجه گرفتند که سیر می‌تواند به عنوان یک پری‌بیوتیک عمل کند و به پیشگیری از اختلالات میکروبیوم روده ناشی از رژیم غذایی کمک کند؛ این امر نشان می‌دهد مصرف منظم سیر می‌تواند نقش مهمی در حفظ سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از بیماری‌های متابولیک ایفا کند.

7. سیستم عصبی محافظت می‌شود

سیر از سیستم عصبی از جمله مغز، نخاع و اعصاب محافظت می‌کند و یک مطالعه نشان داد که سیر پیر شده (aged garlic) اثرات محافظتی در برابر بیماری‌های نورودژنراتیو مانند ایسکمی مغزی (کاهش جریان خون مغز) و بیماری آلزایمر دارد.10

این یافته‌ها حاکی از آن است که ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی سیر می‌توانند به کاهش آسیب‌های عصبی و حفظ عملکرد شناختی کمک کنند، که این امر اهمیت سیر را در پیشگیری از بیماری‌های عصبی مزمن نشان می‌دهد.

8. عملکرد کلیه‌ها بهبود می‌یابد

آلیسین موجود در سیر ممکن است نقش مهمی در کاهش خطر بیماری‌های کلیوی داشته باشد، زیرا با کاهش فشار خون و استرس اکسیداتیو، عملکرد کلیه‌ها را بهبود می‌بخشد.11

اثرات سیر در این زمینه مشابه یا حتی بهتر از داروی نسخه‌ای Cozaar (لوزارتان) است که به‌طور معمول برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود؛ این موضوع نشان می‌دهد که سیر می‌تواند به‌عنوان یک درمان مکمل یا جایگزین مفید برای محافظت از سلامت کلیه‌ها در نظر گرفته شود.

چه زمانی باید سیر بخورید؟

شما می‌توانید از خواص سیر بهره‌مند شوید چه هنگام بیدار شدن از خواب، هنگام صرف غذا یا به صورت مکمل در شب آن را مصرف کنید؛ بهترین زمان مصرف سیر، زمانی است که به آن علاقه دارید زیرا احتمال بیشتری دارد که به‌صورت منظم در رژیم غذایی خود حفظ کنید و این استمرار کلید دریافت مزایای بلندمدت است.

صرف نظر از زمان مصرف، نکته مهم این است که روش مصرف سیر برای شما خوشایند باشد تا بتوانید به طور پایدار از فواید آن بهره ببرید و این امر در نهایت باعث بهبود سلامت کلی بدن شما خواهد شد.

حقایق تغذیه‌ای سیر خام

از آنجا که حبه‌های سیر سرشار از ترکیبات زیست‌فعال هستند، سیر خام دارای فواید فراوانی است؛ سه حبه سیر شامل:12

* کالری: 13.4
* پروتئین: 0.572 گرم
* کربوهیدرات: 2.98 گرم
* کلسیم: 16.3 میلی‌گرم
* منیزیم: 2.25 میلی‌گرم
* فسفر: 13.8 میلی‌گرم
* پتاسیم: 36.1 میلی‌گرم
* سدیم: 1.53 میلی‌گرم

این ترکیبات معدنی و بیواکتیو در سیر، نه تنها به تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن کمک می‌کنند، بلکه در فعالیت‌های زیستی متنوعی نقش دارند که سلامت عمومی را ارتقا می‌دهد.

بیشتر بخوانید
آیا کیوی قلیایی است؟

ترکیبات فعال در سیر

سیر حاوی ترکیبات زیست‌فعال زیر است که مسئول بسیاری از خواص درمانی آن می‌باشند:1

* آلیسین
* آلیین
* دی‌آلیل سولفید
* دی‌آلیل دی‌سولفید
* دی‌آلیل تری‌سولفید
* آجون
* اس-آلیل‌سیستئین

این ترکیبات گوگردی نقش اساسی در اثرات آنتی‌باکتری، آنتی‌ویروسی، و آنتی‌اکسیدانی سیر دارند و باعث می‌شوند که سیر به عنوان یک داروی طبیعی قدرتمند شناخته شود.

آیا سیر خام مغذی‌تر از سیر پخته است؟

بیشتر مواد غذایی در حالت خام بیشترین مقدار مواد مغذی خود را حفظ می‌کنند؛ با این حال، سیر حتی پس از پخت نیز فعالیت آنتی‌اکسیدانی دارد.13

اما باید توجه داشت که خواص ضد میکروبی سیر با حرارت کاهش یافته و ممکن است به‌طور کامل از بین برود، بنابراین برای بهره‌برداری حداکثری از این خواص، مصرف سیر خام توصیه می‌شود.14

در مورد مکمل‌های سیر چه باید بدانیم؟

شما می‌توانید مکمل‌های سیر را به‌عنوان جایگزین یا در کنار مصرف سیر خام یا پخته استفاده کنید؛ مزایای سلامتی آن‌ها مشابه است.

اگرچه سیر در مقادیر معمول غذایی برای اکثر افراد ایمن است، اطلاعات کمی درباره ایمنی دوزهای بالا یا مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی وجود دارد، بنابراین باید احتیاط کرد.

عوارض جانبی ممکن مکمل‌های سیر شامل موارد زیر است:15

* بوی بد دهان و بدن
* سوزش معده
* ناراحتی معده
* افزایش خطر خونریزی

همچنین، سیر ممکن است در اثر تداخل با برخی داروها، داروهای رقیق‌کننده خون و برخی گیاهان دارویی، اثربخشی آن‌ها را کاهش دهد؛ بنابراین مشورت با پزشک پیش از مصرف مکمل‌های سیر به‌خصوص در صورت مصرف دارو ضروری است.15

چه کسانی نباید سیر مصرف کنند؟

سیر برای بیشتر افراد مصرف روزانه بی‌خطر است، اما برخی افراد باید مصرف آن را محدود یا اجتناب کنند؛ اگر:15

* به سیر حساسیت دارید: در صورت آلرژی به سیر از همه انواع آن اجتناب کنید، زیرا بسیاری از افراد آلرژیک به سیر نسبت به دیگر گیاهان خانواده سیر (پیاز، تره، شاهی و غیره) نیز حساسیت دارند و باید مراقب باشید.
* دچار سوزش معده هستید: سیر ممکن است سوزش معده را تشدید کند و بهتر است از آن پرهیز کنید.
* داروهای رقیق‌کننده خون یا دیگر داروها را مصرف می‌کنید: پیش از مصرف سیر با پزشک خود مشورت نمایید زیرا ممکن است تداخل دارویی ایجاد کند.
* قصد عمل جراحی دارید: چون سیر خطر خونریزی را افزایش می‌دهد، باید جراح خود را از مصرف سیر مطلع کنید و ممکن است توصیه شود چند هفته قبل از جراحی مصرف سیر را قطع کنید.16

مصرف بیش از حد سیر چه مفهومی دارد؟

هیچ دستورالعمل یا توصیه رژیمی مشخصی برای میزان مصرف سیر وجود ندارد، اما معمولاً یک حبه سیر به عنوان یک وعده در نظر گرفته می‌شود. مصرف بیش از مقدار معمول هر ماده غذایی می‌تواند احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهد.

شایع‌ترین علائم مصرف بیش از حد سیر شامل بوی بدن و دهان شبیه سیر، و علائم گوارشی مانند نفخ، گاز معده و سوزش معده است که باید در صورت مشاهده رعایت شود.

خلاصه نکات کلیدی

سیر یکی از پرتحقیق‌ترین گیاهان دارویی است که خواص ضدالتهابی، ضد میکروبی و ضد توموری آن ثابت شده و بر اساس شواهد علمی متعدد، مزایای فراوانی برای سلامت انسان دارد.

گنجاندن سیر در رژیم غذایی می‌تواند خطر برخی سرطان‌ها را کاهش دهد، سلامت قلب، کبد و کلیه‌ها را بهبود بخشد و به درمان برخی عفونت‌ها کمک کند، که این موضوع اهمیت سیر را به عنوان یک ماده طبیعی پرقدرت در حفظ و ارتقای سلامت نشان می‌دهد.

منابع علمی

آردایت برای اطمینان از صحت محتوای خود، که در سیاست ویراستاری ما ذکر شده است، از دستورالعمل‌های سختگیرانه‌ای در زمینه منبع‌یابی پیروی می‌کند . ما فقط از منابع معتبر، از جمله مطالعات بررسی‌شده توسط همتایان، متخصصان پزشکی دارای مجوز، بیماران با تجربه عملی و اطلاعات از مؤسسات برتر، استفاده می‌کنیم.
  1. Shang A, Cao SY, Xu XY, et al. Bioactive compounds and biological functions of garlic (Allium sativum L.)Foods. 2019;8(7):246. doi:10.3390/foods8070246
  2. Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, et al. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical dataTrends Food Sci Technol. 2020;104:219-234. doi:10.1016/j.tifs.2020.08.006
  3. Li G, Ma X, Deng L, et al. Fresh garlic extract enhances the antimicrobial activities of antibiotics on resistant strains in vitroJundishapur J Microbiol. 2015;8(5):e14814. doi:10.5812/jjm.14814
  4. Pandey P, Khan F, Alshammari N, Saeed A, Aqil F, Saeed M. Updates on the anticancer potential of garlic organosulfur compounds and their nanoformulations: Plant therapeutics in cancer managementFront Pharmacol. 2023;14:1154034. doi:10.3389/fphar.2023.1154034
  5. Sun YE, Wang W, Qin J. Anti-hyperlipidemia of garlic by reducing the level of total cholesterol and low-density lipoprotein: A meta-analysisMedicine (Baltimore). 2018;97(18):e0255. doi:10.1097/MD.0000000000010255
  6. Ried K. Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysisExp Ther Med. 2020;19(2):1472-1478. doi:10.3892/etm.2019.8374
  7. Soleimani D, Paknahad Z, Rouhani MH. Therapeutic effects of garlic on hepatic steatosis in nonalcoholic fatty liver disease patients: A randomized clinical trialDiabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:2389-2397. doi:10.2147/DMSO.S254555
  8. Liu X, Baecker A, Wu M, et al. Raw garlic consumption and risk of liver cancer: A population-based case-control study in eastern ChinaNutrients. 2019;11(9):2038. doi:10.3390/nu11092038
  9. Chen K, Xie K, Liu Z, et al. Preventive effects and mechanisms of garlic on dyslipidemia and gut microbiome dysbiosisNutrients. 2019;11(6):1225. doi:10.3390/nu11061225
  10. Zhou H, Qu Z, Mossine VV, et al. Proteomic analysis of the effects of aged garlic extract and its FruArg component on lipopolysaccharide-induced neuroinflammatory response in microglial cellsPLoS One. 2014;9(11):e113531. doi:10.1371/journal.pone.0113531
  11. García Trejo EMÁ, Arellano Buendía AS, Sánchez Reyes O, et al. The beneficial effects of allicin in chronic kidney disease are comparable to losartanInt J Mol Sci. 2017;18(9):1980. doi:10.3390/ijms18091980
  12. U.S. Department of Agriculture. Garlic, raw.
  13. Locatelli DA, Nazareno MA, Fusari CM, Camargo AB. Cooked garlic and antioxidant activity: Correlation with organosulfur compound compositionFood Chem. 2017;220:219-224. doi:10.1016/j.foodchem.2016.10.001
  14. Bryan-Thomas J, McClear T, Omoregie S. Antimicrobial potential of unstressed and heat stressed Allium sativumSaudi J Biol Sci. 2023;30(9):103749. doi:10.1016/j.sjbs.2023.103749
  15. National Center for Complimentary and Integrative Health. Garlic.
  16. Malhotra U, Hasday M, Romanos GE, Javed F. Assessment of routine diet (garlic consumption) as a pre- and postoperative protocol in oral and maxillofacial surgical interventions: An evidence-based literature reviewNutr Health. 2020;26(2):135-139. doi:10.1177/0260106020912940
  17. https://www.verywellhealth.com/garlic-11750698
بیشتر بخوانید
فواید پیاده‌روی برای سالمندان

دیدگاهتان را بنویسید