چه رژیم غذایی برای سرطان کبد بهترین است؟

در حال حاضر، هیچ رژیم غذایی مشخص و واحدی برای افراد مبتلا به سرطان کبد وجود ندارد، اما متخصصان مراقبت‌های بهداشتی ممکن است مصرف برخی غذاهای خاص را توصیه کنند که به روند بهبودی و حفظ سلامت کمک می‌کنند.
این توصیه‌ها اغلب بر پایه تحقیقات علمی و تجربیات بالینی تنظیم می‌شوند و هدف آن‌ها بهبود کیفیت زندگی، تقویت سیستم ایمنی، و کاهش عوارض ناشی از بیماری و درمان‌های مرتبط با آن است.

عفونت با ویروس‌های هپاتیت B و هپاتیت C از جمله شایع‌ترین علل بروز سرطان کبد محسوب می‌شوند.
البته عوامل دیگری مانند ویژگی‌های ژنتیکی، مواجهه با مواد سرطان‌زا و برخی الگوهای سبک زندگی نیز در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری نقش دارند.

تغذیه، همانند سایر جنبه‌های سبک زندگی، می‌تواند بر میزان مرگ‌ومیر ناشی از سرطان کبد اثر بگذارد.
همچنین برخی شواهد علمی نشان می‌دهند که رژیم غذایی سالم ممکن است خطر بروز این نوع سرطان را نیز کاهش دهد.

مصرف یک رژیم غذایی مغذی و متعادل که سرشار از برخی گروه‌های غذایی خاص باشد، ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد کمک کند.
این رژیم‌ها می‌توانند اثرات ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی داشته باشند که در کنترل رشد سلول‌های سرطانی مؤثر هستند.

در این مقاله به معرفی غذاهایی می‌پردازیم که می‌توانند خطر سرطان کبد را کاهش دهند یا احتمال مرگ ناشی از آن را کم کنند.
همچنین توضیح داده می‌شود که در دوره درمان این بیماری، کدام غذاها بهتر است مصرف شوند.

راهنمای تغذیه برای سرطان کبد

سرطان سلول‌های کبدی (HCC) رایج‌ترین نوع سرطان اولیه کبد در بزرگسالان است و اغلب به‌دنبال پیشرفت بیماری سیروز ظاهر می‌شود.
سیروز موجب اختلال در اشتها، کاهش جذب مواد مغذی و افزایش نیازهای متابولیکی می‌شود و در نتیجه، بیماران مبتلا به HCC در معرض سوء‌تغذیه شدید قرار دارند.

دریافت حمایت تغذیه‌ای مناسب یکی از اجزای حیاتی مدیریت این بیماری به شمار می‌رود.
در این راستا، تیم درمان ممکن است بر اساس وضعیت اختصاصی هر بیمار، یک برنامه تغذیه‌ای جامع طراحی کند.

ارزیابی جامع تغذیه‌ای معمولاً شامل معاینه فیزیکی کامل، بررسی تاریخچه پزشکی، آنالیز داده‌های آزمایشگاهی و سایر عوامل مرتبط با پیشرفت سرطان می‌شود.
این ارزیابی‌ها به‌منظور شناسایی نیازهای تغذیه‌ای و تنظیم دقیق‌تر رژیم غذایی انجام می‌گیرند.

اگرچه دستورالعمل‌های تغذیه‌ای معمولاً با توجه به شرایط فردی بیماران تنظیم می‌شوند، برخی غذاها به‌طور کلی در مدیریت یا کاهش ریسک سرطان کبد مؤثر شناخته شده‌اند.
در مقابل، بعضی غذاها ممکن است باعث تشدید علائم شده یا خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهند.

غذاهای توصیه‌شده

متخصصان تغذیه ممکن است مصرف برخی مواد غذایی را برای افراد مبتلا به سرطان کبد توصیه کنند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید
رژیم غذایی بلغور جو دوسر چیست و آیا موثر است؟

غلات کامل

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف غلات کامل با کاهش خطر سرطان کبد ارتباط معکوس دارد.
در مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۱، افرادی که بیشترین مصرف غلات کامل را داشتند، کمترین میزان ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از این سرطان را تجربه کردند که احتمالاً به دلیل وجود فیبر رژیمی است.

حبوبات

حبوباتی مانند لوبیا، عدس و نخود منابع بسیار خوبی از فیبر هستند.
مطالعات حاکی از آن است که مصرف روزانه ۸ تا ۴۰ گرم حبوبات ممکن است به‌طور بالقوه از سرطان کبد پیشگیری کند یا با آن رابطه معکوس داشته باشد.

میوه‌ها و سبزیجات

میوه‌ها و سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند و مصرف منظم آن‌ها می‌تواند در پیشگیری از انواع مختلف سرطان مؤثر باشد.
طبق یک مطالعه در سال ۲۰۲۳، سبزیجات چلیپایی و کاهو بیشترین تأثیر را در کاهش خطر سرطان کبد و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های مزمن کبدی دارند.

در مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۹ مشخص شد که مردانی که مصرف سبزیجات بالاتری داشتند، خطر ابتلا به سرطان کبد در آن‌ها تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.
علت این اثر محافظتی احتمالاً ترکیبات فعال زیستی موجود در این گروه غذایی مانند گلوکوزینولات‌ها و فلاونوئیدها هستند.

ماهی

مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۰ رابطه معکوسی بین مصرف گوشت سفید و ماهی با خطر بیماری‌های مزمن کبدی نشان داد.
این موضوع شامل ماهی‌های چرب غنی از اسیدهای چرب چندغیراشباع n-3 مانند موارد زیر می‌شود:

  • سالمون
  • شاه‌ماهی
  • ماهی خال‌مخالی
  • ساردین

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف کافی n-3 PUFA می‌تواند حتی در افرادی که به هپاتیت B یا C مبتلا هستند، از پیشرفت HCC جلوگیری کند.
مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۳ نیز ارتباط مستقل بین مصرف ماهی‌های چرب، ماهی‌های لاغر، سخت‌پوستان و نرم‌تنان با کاهش خطر سرطان کبد را گزارش داده است.

غذاهایی که باید از آن‌ها پرهیز کرد

افراد مبتلا به سرطان کبد یا در معرض خطر این بیماری بهتر است از مصرف برخی مواد غذایی که با افزایش احتمال ابتلا به سرطان مرتبط هستند، خودداری کنند.

آفلاتوکسین‌ها

آفلاتوکسین‌ها با افزایش خطر سرطان کبد مرتبط هستند و ممکن است در برخی غذاها وجود داشته باشند، از جمله:

  • ذرت
  • برنج
  • بادام‌زمینی
  • دانه‌های کنجد
  • دانه‌های آفتابگردان
  • گندم
  • برخی مواد غذایی خشک و ادویه‌ها

آفلاتوکسین‌ها در اثر آلودگی قارچی یا آلودگی محصولات در مراحل قبل و بعد از برداشت به وجود می‌آیند.
این سموم می‌توانند از طریق تغذیه دام وارد گوشت، تخم‌مرغ و لبنیات نیز شوند.

سموم قارچی حدود ۲۵٪ از محصولات کشاورزی جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهند که بخش اعظم آن‌ها آفلاتوکسین هستند.
با این حال، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به‌طور منظم غذاها را برای آلودگی به آفلاتوکسین بررسی می‌کند و تاکنون هیچ مورد شناخته‌شده‌ای از شیوع بیماری ناشی از آن در ایالات متحده گزارش نشده است.

بیشتر بخوانید
 لجن کیسه صفرا چیست؟ علائم و درمان

گوشت قرمز

بر اساس مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷، مصرف زیاد گوشت قرمز با افزایش خطر سرطان کبد و بیماری‌های مزمن کبدی ارتباط مثبت دارد.
مصرف بیش‌ازحد گوشت قرمز همچنین ممکن است باعث افزایش مرگ‌ومیر در افراد مبتلا به سرطان کبد شود، طبق بررسی‌ای که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد.

گوشت فرآوری‌شده

گوشت فرآوری‌شده در گروه ۱ مواد سرطان‌زا طبقه‌بندی شده است، به این معنا که شواهد قطعی از ارتباط آن با بروز سرطان در انسان وجود دارد.
این نوع گوشت حاوی مقادیر بالایی از آهن و چربی اشباع است که با بروز سرطان ارتباط دارند.

علاوه بر این، گوشت‌های فرآوری‌شده با افزایش عوامل خطر سرطان مانند دیابت و چاقی نیز در ارتباط هستند.
مقاومت به انسولین که در اثر مصرف این غذاها افزایش می‌یابد نیز ارتباط مستقیمی با سرطان کبد دارد.

تغذیه در طول درمان

افرادی که تحت درمان سرطان کبد قرار می‌گیرند، ممکن است به شیمی‌درمانی یا جراحی برداشت بخش یا تمام کبد نیاز داشته باشند.
برخی غذاها می‌توانند به مدیریت علائم مرتبط با درمان کمک کنند و روند بهبودی را تسریع نمایند.

در دوران شیمی‌درمانی

در طول شیمی‌درمانی، مصرف کافی پروتئین و کالری بسیار حیاتی است.
با این حال، بسیاری از بیماران در این دوره دچار بی‌اشتهایی، زخم‌های دهانی و اسهال می‌شوند که غذا خوردن را دشوار می‌سازد.

در چنین شرایطی توصیه می‌شود بیمار غذاهای جدید امتحان کرده و میان‌وعده‌های پرپروتئین و پرکالری مانند موارد زیر مصرف کند:

  • سالاد مرغ یا ماهی با کراکر
  • ماست یونانی
  • مغزها و دانه‌ها
  • تخم‌مرغ

بعد از جراحی

تغذیه سالم و متعادل پس از جراحی نیز بسیار اهمیت دارد.
غذاهایی مانند موارد زیر با کاهش مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های مزمن کبدی در ارتباط هستند:

  • کاهو
  • سیب‌زمینی شیرین
  • سبزیجات چلیپایی مانند:
    • کلم بروکلی
    • کلم سفید
    • گل‌کلم
  • حبوبات
  • هویج

در دوره‌های نقاهت، معمولاً توصیه می‌شود مصرف الکل به‌طور کامل قطع یا به‌شدت محدود شود، چرا که الکل می‌تواند عملکرد کبد را مختل کرده و بهبودی را به تعویق اندازد.

رژیم‌های جایگزین

برخی رژیم‌های غذایی مشهور ادعا می‌کنند که می‌توانند سرطان را درمان یا حتی “شفا” دهند، اما هیچ مدرک علمی معتبر برای تأیید این ادعاها وجود ندارد.
هیچ رژیمی نمی‌تواند جایگزین درمان پزشکی حرفه‌ای شود.

این رژیم‌ها عبارت‌اند از:

  • رژیم قلیایی
  • درمان گرسون
  • رژیم کتوژنیک
  • روزه‌داری متناوب
بیشتر بخوانید
برنامه غذایی جنرال موتورز: فقط در ۷ روز وزن کم کنید؟

جمع‌بندی

احتمال ابتلا به سرطان کبد ممکن است در صورتی کاهش یابد که فرد مصرف سبزیجات چلیپایی، حبوبات، غلات کامل و ماهی را افزایش داده و مصرف گوشت قرمز و گوشت فرآوری‌شده را محدود کند.
برای افرادی که به سرطان کبد مبتلا هستند یا در حال بهبود از آن‌اند، همین توصیه‌های غذایی می‌تواند در مدیریت علائم و کاهش خطر مرگ‌ومیر مؤثر باشد.

با این حال، وضعیت هر فرد منحصر‌به‌فرد است و همیشه باید با مشورت مستقیم از یک متخصص تغذیه یا پزشک تصمیم‌گیری شود.

منابع علمی

آردایت برای اطمینان از صحت محتوای خود، که در سیاست ویراستاری ما ذکر شده است، از دستورالعمل‌های سختگیرانه‌ای در زمینه منبع‌یابی پیروی می‌کند . ما فقط از منابع معتبر، از جمله مطالعات بررسی‌شده توسط همتایان، متخصصان پزشکی دارای مجوز، بیماران با تجربه عملی و اطلاعات از مؤسسات برتر، استفاده می‌کنیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید