غذاهای تند، آنهایی که محتوای چربی بالایی دارند و برخی شیرین کننده های مصنوعی همگی می توانند باعث اسهال شوند. لبنیات و گلوتن نیز ممکن است باعث اسهال در افراد مبتلا به عدم تحمل شود.
اسهال است اغلب نتیجه از عفونت با این حال، غذایی که فرد می خورد گاهی اوقات می تواند باعث اسهال و علائم مرتبط با آن شود.
این مقاله به بررسی غذاهایی که باعث اسهال می شوند، نحوه تشخیص اینکه آیا اسهال به دلیل چیزی خورده شده است، گزینه های درمانی و زمان مراجعه به پزشک را بررسی می کند.
فرد ممکن است پس از خوردن غذا به دلیل عدم تحمل خاص مانند عدم تحمل لاکتوز یا گلوتن دچار اسهال شود.
برخی از مواد غذایی و انواع مواد غذایی که می توانند باعث اسهال شوند عبارتند از:
۱. شکر و شیرین کننده های مصنوعی
مقداری قند و شیرین کننده های مصنوعی می تواند اثر ملین داشته باشد.
فروکتوز جزء قند سفره است و به طور طبیعی در میوه ها وجود دارد. بدن فقط می تواند مقدار مشخصی فروکتوز را در یک زمان هضم کند. مصرف فروکتوز بیشتر از بدن ممکن است باعث اسهال شود.
یک منبع تخمین می زند که تقریبا ۳۰-۴۰٪ افراد در جذب مقادیر قابل توجهی فروکتوز مشکل دارند.
برخی از میوه ها حاوی فروکتوز بیشتری نسبت به سایرین هستند. برخی از نمونههای غذاهای سرشار از فروکتوز عبارتند از:
- سیب
- انگور
- آگاو
- عسل
الکل های قند، از جمله سوربیتول، مانیتول، زایلیتول و اریتریتول، شیرین کننده های رایج هستند. بدن این الکل های قند را به خوبی جذب نمی کند و آنها را می تواند باعث اسهال در برخی افراد، به خصوص اگر به مقدار زیاد مصرف شود.
۲. کافئین
نوشیدنی ها و غذاهای حاوی کافئین می تواند باعث اسهال و مدفوع شل در برخی افراد. کافئین یک محرک است و سرعت حرکت غذا در روده ها را تسریع می کند.
منابع غذایی رایج کافئین عبارتند از:
- شکلات
- قهوه
- جوش شیرین
- چای
۳. غذاهای پرچرب
غذاهایی که حاوی مقدار زیادی چربی هستند می توانند باعث مشکلات گوارشی شوند. بدن در تجزیه و پردازش مواد غذایی پرچرب مشکل دارد.
چربی رژیم غذایی نیز باعث تولید صفرا می شود و افزایش سطح آب در روده کوچک ترکیب این عوامل می تواند منجر به اختلال عملکرد گوارشی و اسهال شود.
۴. غذاهای تند
غذاهای تند حاوی فلفل تند یکی دیگر از علل اسهال است.
کپسایسین ترکیبی است که طعم تند فلفل چیلی را ایجاد می کند. این یک ماده شیمیایی قوی است که می تواند پوشش داخلی معده و روده تحریک کند.
پرهیز از غذاهای حاوی کپسایسین بالا ممکن است به کاهش علائم و فراوانی اسهال کمک کند.
۵. لاکتوز
افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند ممکن است اسهال را تجربه کنید بعد از مصرف لبنیات عدم تحمل لاکتوز و سوء جذب در سطح جهانی شایع است. با این حال، بیشتر در خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی و جوامع آفریقای جنوب صحرا شیوع دارد.
برخی از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز ممکن است تحمل کنند مقادیر کم فرآورده های لبنی که سالخورده یا کمتر لاکتوز دارند. از جمله این محصولات می توان به ماست، کفیر و پنیرهای سفت اشاره کرد.
۶. FODMAPs
الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلی الها (FODMAPs) دسته ای از کربوهیدرات ها هستند. هضم غذاهای با FODMAP بالا برای برخی افراد مشکل است و ممکن است باعث اسهال شود.
مطالعه ۲۰۲۱ بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دریافتند که پیروی از یک رژیم غذایی کم FODMAP باعث بهبود علائم اسهال و افزایش کیفیت زندگی می شود.
برخی از دسته بندی ها در این مقاله، مانند فروکتوز، لاکتوز و الکل های قند، FODMAP هستند. لیست غذاهای با FODMAP بالا گسترده است. با این حال، چند مثال دیگر عبارتند از:
- کنگر فرنگی
- لوبیا
- سیر
- پیازها
رژیم غذایی کم FODMAP به دلیل محدودیت های غذایی مختلف می تواند چالش برانگیز باشد. اگر کسی فکر می کند که FODMAP ها ممکن است باعث اسهال شوند، یک متخصص تغذیه می تواند آموزش و راهنمایی ارائه دهد.
۷. گلوتن
گلوتن پروتئین موجود در گندم، چاودار و جو است. بسیاری از افراد ممکن است به درجات مختلف عدم تحمل گلوتن را داشته باشند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک واکنش شدیدی به گلوتن نشان میدهند که در آن سیستم ایمنی بدنشان باعث آسیب به روده کوچک میشود. این می تواند باعث اسهال شود.
افرادی که بیماری سلیاک ندارند ممکن است هنوز مشکلاتی در تحمل گلوتن داشته باشند. اگر کسی مشکوک است که گلوتن ممکن است مسئول اسهال باشد، باید قبل از شروع یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای آزمایش مناسب با پزشک تماس بگیرد.
کالج آمریکایی گوارش توصیه می کند در صورت ادامه اسهال بیش از ۴۸ ساعت به پزشک مراجعه کنید. افراد همچنین در صورتی که اسهال حاوی خون باشد، همراه با درد شدید معده باشد، یا اگر احساس خوبی ندارند، باید به پزشک مراجعه کنند.
نوزادان و افراد مسن بیشتر مستعد کم آبی هستند، به این معنی که اسهال می تواند به ویژه برای افراد این گروه ها خطرناک باشد. مهم است که به علائم کم آبی در این گروه ها توجه کنید، مانند:
- کاهش مقدار ادرار
- افزایش ضربان قلب
- سرگیجه یا گیجی
تشخیص اسهال در غیاب علت زمینه ای دشوار است.
برای ارزیابی اینکه چه غذاهایی باعث اسهال می شوند، ممکن است افراد یادداشت برداری از غذا و علائم را مفید بدانند. این ممکن است به شناسایی ارتباط بین برخی غذاها و علائم اسهال کمک کند.
قبل از نسبت دادن اسهال به غذا، بررسی تغییرات اخیر دارویی نیز مهم است. اسهال یک است مشترک عوارض جانبی بسیاری از داروها، مانند آنتی بیوتیک ها و داروهای حاوی منیزیم.
اگر فردی مبتلا به اسهال است، باید رژیم غذایی خود را از نظر هرگونه محرک احتمالی اسهال ارزیابی کرده و در صورت لزوم آنها را حذف کند. این می تواند به جلوگیری از عود اسهال کمک کند.
با این حال، فرد می تواند اقداماتی را برای درمان علائم فوری انجام دهد.
هیدراتاسیون
اسهال می تواند باعث کم آبی بدن شود. هیدراته ماندن در هنگام تجربه اسهال بسیار مهم است. علاوه بر نوشیدن آب فراوان، مردم می توانند بنوشند به شرح زیر برای حفظ هیدراتاسیون
- ابگوشت
- چای بدون کافئین
- آب رقیق شده
- نوشیدنی هایی که حاوی الکترولیت هستند، مانند نوشیدنی های ورزشی
داروها
داروهای بدون نسخه نیز موجود هستند برای کمک به درمان اسهال افراد باید با پزشک خود مشورت کنند تا مشخص شود آیا دارویی که از فروشگاه خریداری می شود مناسب است یا خیر.
این شامل:
- لوپرامید (ایمودیوم)
- سیمتیکون
- بیسموت ساب سالیسیلات
پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که در روده زندگی می کنند. آنها ممکن است در کاهش علائم IBS و جلوگیری از اسهال هنگام مصرف آنتی بیوتیک مفید باشد.
فیبر محلول
در حالی که غذاهای سرشار از فیبر نامحلول می توانند اسهال را بدتر کنند، غذاهای حاوی فیبر محلول می تواند به ترویج کمک کند مدفوع بیشتر تشکیل شده و اسهال را کاهش می دهد.
فیبرهای محلول در طول هضم آب را جذب کرده و ژل تشکیل می دهند. این باعث کاهش محتوای آب اضافی در مدفوع می شود. عدس، جو و سبوس جو دوسر سرشار از فیبر محلول هستند.
پسیلیوم یک فیبر محلول است که در بسیاری از مکمل های فیبر رایج است.
غذاهای چرب، پرچرب، فلفل چیلی تند و شیرین کننده های مصنوعی همگی می توانند سیستم گوارشی را مختل کرده و باعث اسهال شوند. در افراد مبتلا به عدم تحمل، گلوتن و لاکتوز نیز ممکن است باعث اسهال شوند.
داشتن یادداشت غذایی و علائم می تواند به افراد کمک کند تا ارزیابی کنند که چه غذاهایی باعث اسهال آنها شده است. سپس می توانند مصرف این غذاها را کاهش دهند یا به طور کامل آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
بسیاری از درمان های خانگی و داروهای بدون نسخه وجود دارند که می توانند علائم را کاهش دهند. اگر فردی اسهال دارد برای ۲ روز یا بیشتر، در مدفوع آنها خون وجود دارد، یا احساس درد شدید معده دارند، باید فوراً با پزشک تماس بگیرند.
آخرین بررسی پزشکی در ۲۵ آوریل ۲۰۲۲ انجام شد
- دستگاه گوارش / گوارش
- تغذیه / رژیم غذایی
چگونه این مقاله را بررسی کردیم:
- آنتی بیوتیک ها: عوارض جانبی (۲۰۱۹).
https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/side-effects/ - کاپیلی، بی.، و همکاران. (۲۰۱۶). پرداختن به نقش غذا در مدیریت علائم سندرم روده تحریک پذیر
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944381 - چانگ، ا.، و همکاران. (۲۰۲۱).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459168 - علل شایع اسهال مزمن (دوم).
https://iffgd.org/gi-disorders/diarrhea/common-causes - دکر، پی جی تی، و همکاران. (۲۰۱۹). محصولات لبنی بدون لاکتوز: تحولات بازار، تولید، تغذیه و مزایای سلامتی
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/551/htm - اسهال (۲۰۲۱).
https://medlineplus.gov/diarrhea.html - اسهال و استفراغ. (۲۰۲۰).
https://www.nhs.uk/conditions/diarrhoea-and-vomiting/ - خوردن، رژیم غذایی و تغذیه برای اسهال. (۲۰۱۶).
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/eating-diet-nutrition - گویال، او. و همکاران. (۲۰۲۱). رژیم غذایی الیگوساکارید، دی ساکارید، مونوساکارید و پلی ال قابل تخمیر کم در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر غالب با اسهال: یک کارآزمایی آینده نگر و تصادفی [abstract].
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgh.15410 - عدم تحمل لاکتوز: بررسی اجمالی (۲۰۱۹).
https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/ - Mäkinen، KK (2016). اختلالات گوارشی مرتبط با مصرف الکل های قند با توجه ویژه به زایلیتول: بررسی علمی و دستورالعمل ها برای دندانپزشکان و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271 - مک روری، جونیور، جی دبلیو (۲۰۱۵). رویکرد مبتنی بر شواهد به مکملهای فیبر و مزایای سلامتی معنادار بالینی، بخش ۲.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415970/ - بیماری سلیاک: بررسی اجمالی (۲۰۱۹).
https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/ - پروبیوتیک ها (۲۰۱۸).
https://www.nhs.uk/conditions/probiotics/ - اسپیلر، آر. (۲۰۲۱). تاثیر رژیم غذایی بر علائم سندرم روده تحریک پذیر
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915127/ - شیرین کننده ها (جایگزین های شکر). (۲۰۲۰).
https://www.health.nsw.gov.au/heal/factsheets/sweeteners.pdf - رویکرد رژیم غذایی کم FODMAP: FODMAP ها چیست؟ (۲۰۱۷).
https://aboutibs.org/treatment-main/low-fodmap-diet.html - درمان اسهال. (۲۰۱۶).
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/treatment
این مقاله را به اشتراک بگذارید