اگر اخیراً برچسب مواد تشکیل دهنده را خوانده اید، احتمالاً “گلیسیرین گیاهی” را دیده اید. بر روی بسته بندی حک شده است.
گلیسیرین گیاهی – که گلیسرول یا گلیسیرین نیز نامیده می شود – نسخه مشتق شده از گیاه یک مولکول است که به طور طبیعی در بدن شما تولید می شود. این ترکیب غیر سمی در بسیاری از محصولات، از صابونها گرفته تا مرطوبکنندهها، غذاها و سیگارهای الکترونیکی یافت میشود.
گلیسیرین که اغلب به عنوان شیرین کننده و نگهدارنده استفاده می شود، بی رنگ، بی بو، ملایم، شیرین است و برای مصرف انسان کاملا بی خطر است.
در این مقاله، همه چیز را در مورد گلیسیرین گیاهی خواهید آموخت: علوم پایه، کاربردها، فواید بالقوه و معایب.
همچنین متوجه خواهید شد که آیا گلیسیرین گیاهی کتو است یا خیر.
گلیسیرین گیاهی چیست؟
گلیسیرین گیاهی یک الکل قندی است که از مواد گیاهی -معمولاً سویا، روغن نارگیل یا روغن نخل- تولید میشود. (به طور ایده آل روغن نخل غیر GMO). این روغن های گیاهی برای سنتز گلیسیرین حرارت داده یا تحت فشار قرار می گیرند.
گلیسیرین گیاهی به عنوان یک عامل مرطوب کننده، نگهدارنده مواد غذایی، در مراقبت از زخم و حتی برای ساخت دینامیت استفاده می شود. لیست استفاده ها طولانی است.
گلیسیرین گیاهی به صورت مصنوعی مشتق می شود، اما گلیسیرین نیز به طور طبیعی در بدن شما از گلوکز، پروتئین، پیروات و انواع مواد دیگر تولید می شود.[*].
گلیسیرین یک ماده مهم در فیزیولوژی انسان است. به عنوان مثال، گلیسیرین به عنوان ستون فقرات مولکول تری گلیسیرید عمل می کند که برای ذخیره ایمن انرژی ضروری است. همانطور که از نام آن پیداست، تری گلیسیریدها فقط سه اسید چرب هستند که توسط گلیسرول به هم متصل شده اند.
گلیسیرین به ویژه هنگامی که شما در طول روزه داری گلیکوژن (گلوکز ذخیره شده) را تخلیه می کنید، مهم است. گلیسیرین در واقع می تواند به گلوکز تبدیل شود تا به مغز و بدن سوخت رسانی کند[*]. هرچه روزه طولانیتر باشد، بیشتر به گلیسیرین برای رفع نیازهای گلوکز متکی خواهید بود.
همانطور که مهم است، گلیسیرین یک ماده مغذی ضروری نیست. شما نیازی به خوردن گلیسیرین ندارید. شما می توانید خودتان تولید کنید.
با این وجود، گلیسیرین از هر نوع (از جمله گلیسیرین گیاهی) تا ۵ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بی خطر و غیرسمی است.[*]. حتی اگر غذاهای ۱۰۰ درصد بسته بندی شده مصرف کنید، احتمالاً این محدودیت ها را برای مصرف گلیسیرین رعایت نمی کنید.
نشان داده شده است که وقتی گلیسیرین خورده می شود، احتباس مایعات را افزایش می دهد. به عبارت دیگر، آب بیشتری نگه می دارید. بسته به موقعیت شما، این ممکن است یک مزیت یا یک اشکال باشد.
بعداً در مورد مزایا و معایب گلیسیرین گیاهی بیشتر خواهید آموخت. اما ابتدا یک بررسی سریع از کاربردهای آن.
کاربردهای رایج گلیسیرین گیاهی
برای یافتن گلیسیرین گیاهی لازم نیست راه دوری بروید. این یک عنصر در همه جا حاضر است.
- عامل نگهدارنده گلیسیرین برای نگهداری غذاها، محصولات طبیعی، ترکیبات گیاهی و داروهای بدون نسخه استفاده می شود. گلیسیرین به دلیل خواص ضد میکروبی و غیر دناتورهکنندهاش، به ترکیبات کمک میکند بدون تغییر خواص شیمیایی طبیعی، عاری از باکتری باقی بمانند. گلیسیرین ماندگاری بسیار طولانی دارد.
- مراقبت از زخم پزشکی ورقه ژل گلیسیرین ۶۵% به نام “Elasto Gel” توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان انواع زخم ها از جمله زخم های دیابتی، زخم های تروماتیک، زخم های مزمن و سوختگی های درجه دو تایید شده است.[*]. گلیسیرین با افزایش رطوبت و مهار رشد باکتری در ناحیه آسیب دیده به بهبود زخم کمک می کند.
- صابون و سایر لوازم آرایشی. گلیسیرین یک ماده همه کاره برای مراقبت از پوست است. خواص مرطوب کننده (مرطوب کننده)، روان کننده، ضد حساسیت و ضد باکتری گلیسیرین آن را به یک پایه ایده آل برای صابون تبدیل می کند – که روغن های ضروری برای عطر به آن اضافه می شود. همچنین گلیسیرین را در محصولات مراقبت از پوست، پاک کننده های پوست، محصولات مراقبت از مو، شامپو، نرم کننده، شوینده های دهان، دئودورانت، ژل های بدن، محصولات مراقبت از دهان و خمیردندان خواهید یافت.
- نیتروگلیسیرین گلیسیرین بخشی از نیتروگلیسیرین است، موادی که برای ساخت دینامیت استفاده می کنند. قرص نیتروگلیسیرین نیز برای تسکین درد قفسه سینه (آنژین صدری) به دلیل جریان ناکافی خون به قلب استفاده می شود.
- ضد یخ. از آنجایی که گلیسیرین در دماهای پایین منجمد می شود، به عنوان پایه بسیاری از ضدیخ های خودرو عمل می کند.[*]. محققان همچنین از گلیسیرین در آزمایشگاه برای جلوگیری از انجماد نمونه ها استفاده می کنند.
- سیگارهای الکترونیکی مایع الکترونیکی حاصل از سیگارهای الکترونیکی اغلب حاوی گلیسیرین گیاهی است که همراه با ماده فعال آن یعنی نیکوتین تبخیر می شود.
فواید بالقوه گلیسیرین گیاهی
محققان در چند مطالعه کوچک، گلیسیرین گیاهی را با فواید سلامتی مرتبط دانسته اند. اما برای روشن بودن، کیفیت شواهد دقیقاً درجه A نیست.
شماره ۱: زخم ها را التیام می بخشد
عفونت ها مشکل کوچکی نیستند. طبق یک بررسی، مراقبت از زخم بیش از ۷ میلیارد دلار در سال برای سیستم مراقبت های بهداشتی هزینه دارد[*].
برای جلوگیری از عفونت مزمن زخم ها – و کمک به بهبودی مناسب آنها – پانسمان مناسب زخم ضروری است.
گلیسیرین ممکن است کمک کند. به عنوان مثال، نشان داده شده است که گلیسیرین در برابر باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها فعالیت دارد.
گلیسیرین همچنین به تشکیل یک سد محافظ بر روی زخم کمک می کند و رطوبت را برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی افزایش می دهد. یک پانسمان مبتنی بر گلیسیرین، الاستو ژل، مورد تایید FDA برای درمان تمام زخم ها است.[*].
شماره ۲: پوست را مرطوب می کند
گلیسیرین گیاهی یک مرطوب کننده است، به این معنی که به پوست کمک می کند رطوبت را حفظ کند. به همین دلیل، گلیسیرین گیاهی خالص در بسیاری از صابونهای مرطوبکننده و لوسیونهای مرطوبکننده استفاده میشود که ادعا میکنند پوستی مجلل به شما میدهند.
در یک مطالعه، ده روز درمان با کرم گلیسیرین ۲۰ درصد، یک نشانگر هیدراتاسیون پوست را در ۱۷ داوطلب بهبود بخشید – اما در بهبود دیگری به نام از دست دادن آب ترانس اپیدرمی ناموفق بود.[*]. همچنین، کرم گلیسیرین از پوست آنها در برابر محرک SLS محافظت نمی کند.
شماره ۳: یبوست را برطرف می کند
گلیسیرین گیاهی که به صورت مقعدی استفاده می شود، آب را به داخل روده می کشد و مایعات را برای رفع یبوست افزایش می دهد. این نشان داده شده است.
در یک مطالعه، محققان ۱۶۴ بیمار مبتلا به یبوست را برای دریافت تنقیه مبتنی بر گلیسیرین یا استفراغ صابون مایع سنتی تعیین کردند. نتایج؟ در مقایسه با شیاف صابون سنتی، شیاف گلیسیرین میزان موفقیت بسیار بالاتری داشت. (۹۷.۵٪ در مقابل ۸۱٪)[*].
شماره ۴: هیدراتاسیون را افزایش می دهد
گلیسیرین به تنهایی توسط کبد و کلیه ها جذب و پردازش می شود. با این حال، گلیسیرین که با آب مصرف می شود، آن آب را وارد بافت های مختلف بدن می کند[*].
اثر “هیپر هیدراتاسیون” گلیسیرین همچنین به این معنی است که کلیه های شما مایع بیشتری را حفظ می کنند. این فقط به این معنی است که شما آب کمتری دفع می کنید.
مزایای عملکرد ممکن است به دنبال داشته باشد. در یک مطالعه کنترلشده کوچک، یک مکمل گلیسیرین هم قدرت و هم عملکرد هوازی را در ورزشکارانی که دوی شاتل ۲۰ متری انجام میدهند، افزایش داد.[*]. با این حال، دستاوردها نسبتاً اندک بود.
چرا ممکن است بخواهید از آن اجتناب کنید
در غذا، گلیسیرین گیاهی بی خطر و غیرسمی است. با این وجود، ممکن است بخواهید در شرایط خاص از گلیسیرین – به خصوص مکمل های گلیسیرین – اجتناب کنید.
شماره ۱: اگر در تلاش برای کاهش وزن هستید
به یاد داشته باشید که گلیسیرین باعث افزایش احتباس آب می شود. جای تعجب نیست که این احتباس آب اضافی می تواند منجر به افزایش وزن شود.
در مطالعه فوقالذکر گلیسیرین برای عملکرد، گروه کنترل (کسانی که مکملهای گلیسیرین مصرف میکنند) به طور متوسط ۱.۶ کیلوگرم یا ۳.۵ پوند در طول مدت آزمایش اضافه کردند.[*].
نویسندگان می گویند: «مکمل گلیسرول ممکن است دلیل افزایش وزن بدن باشد [the control group]”
برای روشن بودن، هر وزنی که از مصرف گلیسیرین به دست میآید احتمالاً وزن آب است، نه توده چربی. با این حال، وزن وزن است.
شماره ۲: اگر بیش از حد هیدراته می کنید
وقتی صحبت از ورزش می شود، آب بیشتر همیشه بهتر نیست. در واقع، بسیاری از ورزشکاران بیش از حد آب می نوشند که باعث رقیق شدن خطرناک سطح سدیم خون می شود.
این وضعیت که هیپوناترمی نامیده می شود، می تواند باعث گرفتگی عضلات، گیجی و حتی آسیب مغزی شود. هیپوناترمی اغلب با کم آبی بدن اشتباه گرفته می شود، بنابراین آب به عنوان دارو تجویز می شود. با این حال، این فقط اوضاع را بدتر می کند[*].
گلیسیرین از کجا وارد می شود؟ همانطور که یاد گرفتید، گلیسیرین باعث می شود بدن شما مایعات را حفظ کند. هنگامی که این امر با مصرف آب سنگین همراه شود، به طور بالقوه می تواند منجر به حالت هیدراتاسیون بیش از حد و هیپوناترمی شود.
نکته مهم این است که مراقب آب اضافی باشید، به خصوص زمانی که گلیسیرین درگیر است. افزایش مصرف نمک نیز می تواند به جلوگیری از کاهش سدیم خون کمک کند[*].
شماره ۳: اگر دچار کتوز هستید
اگر رژیم کتو دارید، احتمالا کربوهیدرات ها را به کمتر از ۱۰ درصد کالری محدود می کنید. این به پایین نگه داشتن قند خون و انسولین کمک می کند – به سلول های شما در سوزاندن چربی و تولید کتون کمک می کند.
خوب، حدس بزنید: یک گرم گلیسیرین یک گرم کربوهیدرات است. بله، گلیسیرین نوعی قند است.
این بدان معنا نیست که مقدار کمی گلیسیرین اضافه شده شما را از کتوز خارج می کند. احتمالا نمی شود.
با این حال، گلیسیرین گیاهی اراده قند خون را افزایش می دهد و بسیاری از غذاهای فرآوری شده حاوی این شیرین کننده هستند. چیزی که باید به آن توجه داشت.
آیا گلیسیرین گیاهی کتو است؟
گلیسیرین گیاهی در محصولات همه جا استفاده می شود. این در صابون، تنتور گیاهی، خمیر دندان، فاج و حتی خودروی شما وجود دارد.
گلیسیرین بی خطر و غیرسمی است، اما این بدان معنا نیست که خوردن آن سالم است. این یک شیرین کننده است که احتباس آب را افزایش می دهد و ممکن است با اهداف کتوژنیک تداخل داشته باشد.
بنابراین نه، گلیسیرین گیاهی کتو نیست.
اگر مقدار زیادی کالاهای بسته بندی شده می خورید، آنها را با غذاهای کامل با مواد مغذی جایگزین کنید. و اگر در حال حاضر از غذاهای فرآوری شده اجتناب می کنید، نباید زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد گلیسیرین گیاهی کنید.