۱۰ غذای پروبیوتیکی برای داشتن روده‌ای سالم‌تر

پروبیوتیک‌ها شامل باکتری‌ها و مخمرهای مفیدی هستند که برای سیستم گوارش مفیدند. این میکروارگانیسم‌ها هم به‌صورت مکمل‌های رژیمی در دسترس‌اند و هم در غذاهای تخمیرشده‌ای مانند ماست، کلم‌ترش و کفیر یافت می‌شوند.1

گنجاندن غذاهای پروبیوتیکی در رژیم غذایی یکی از مؤثرترین راه‌ها برای افزایش تعداد باکتری‌های مفید در روده و ارتقای سلامت کلی بدن است.

۱. ماست

ماست
wilatlak villette / Getty Images

ماست یکی از منابع مهم پروبیوتیک‌ها، پروتئین و کلسیم است. این ماده غذایی پرطرفدار از تخمیر شیر با استفاده از باکتری‌های پروبیوتیکی تهیه می‌شود. از رایج‌ترین گونه‌های مورد استفاده در این فرآیند می‌توان به Lactobacillus bulgaricus و Streptococcus thermophilus اشاره کرد. برخی انواع ماست‌ها همچنین حاوی Bifidobacteria هستند.1

ماست، به‌ویژه ماست یونانی، منبع غنی پروتئین به‌شمار می‌آید و سرشار از کلسیم است. شواهد علمی نشان می‌دهند که مصرف منظم ماست می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، پوکی استخوان و بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.2

در زمان خرید ماست، بهتر است انواع ساده و بدون قند افزوده را انتخاب کنید. برای طعم بهتر می‌توانید کمی عسل یا میوه تازه به آن اضافه کنید. به دنبال برندهایی باشید که روی برچسب آن‌ها عبارت “فرهنگ‌های زنده و فعال” درج شده باشد؛ این نشان می‌دهد که در زمان تولید، ماست حاوی حداقل ۱۰۰ میلیون باکتری زنده در هر گرم بوده است.3

۲. کفیر

کفیر
DejanKolar / Getty Images

کفیر نوشیدنی تخمیرشده‌ای است که طعمی تُرش و تند دارد. این محصول از تخمیر شیر با دانه‌های کفیر به دست می‌آید. دانه‌های کفیر، دانه واقعی نیستند بلکه توده‌های کوچکی از مخمر و باکتری اسید لاکتیک هستند که ظاهری شبیه گل‌کلم دارند.4

کفیر می‌تواند حاوی تا ۶۱ گونه باکتری مفید باشد، که آن را به یکی از متنوع‌ترین منابع پروبیوتیکی تبدیل می‌کند. باکتری‌های موجود در کفیر ممکن است از سلامت قلب حمایت کرده و در کاهش التهاب مؤثر باشند. همچنین، مطالعات نشان داده‌اند که ممکن است در برابر عفونت‌ها، قند خون بالا، فشار خون بالا و کلسترول بالا مؤثر باشد.5

مانند ماست، کفیر نیز منبع خوبی از کلسیم است و پروتئین فراهم می‌کند. علاوه بر این، میزان لاکتوز آن پایین است و به همین دلیل، برای افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، راحت‌تر قابل‌هضم است.6

۳. کامبوچا

کامبوچا
Thirawatana Phaisalratana / Getty Images

کامبوچا نوشیدنی تخمیرشده‌ای است که از چای سبز یا سیاه، شکر، مخمر و باکتری تهیه می‌شود. این نوشیدنی منبع متمرکزی از آنتی‌اکسیدان‌ها و سایر ترکیباتی است که ممکن است به کاهش التهاب، کاهش سطح کلسترول و تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.8

به‌عنوان یک نوشیدنی تخمیرشده، کامبوچا حاوی باکتری‌های پروبیوتیکی است. با این حال، تحقیقات انسانی کافی برای اثبات فواید کامبوچا بر سلامت روده وجود ندارد.8 همچنین، مقدار پروبیوتیک موجود در محصولات مختلف کامبوچا متفاوت است.

کامبوچا ممکن است حاوی مقادیر جزئی الکل باشد و سطح الکل آن کمتر از ۰.۵٪ باشد.8

۴. کلم‌ترش (ساورکرات)

کلم‌ترش (ساورکرات)
Kinga Krzeminska / Getty Images

کلم‌ترش از تخمیر کلم خردشده خام با باکتری‌های اسید لاکتیک تهیه می‌شود. این فرآیند که به آن تخمیر لاکتیکی گفته می‌شود، بدون نیاز به پختن، به حفظ مواد مغذی غذا کمک می‌کند.9

بیشتر کلم‌ترش‌های موجود در بازار که در شیشه یا قوطی ارائه می‌شوند، پاستوریزه شده‌اند و حرارت‌دیدگی می‌تواند باکتری‌های پروبیوتیک و مواد مغذی آن را از بین ببرد. در مقابل، کلم‌ترش خام و غیرپاستوریزه حرارت ندیده و در نتیجه معمولاً حاوی مقدار بیشتری از میکروارگانیسم‌های زنده و ترکیبات مفید گیاهی است.9

بیشتر بخوانید
خرما مجول: تغذیه، فواید، و استفاده

باکتری‌های اسید لاکتیک موجود در کلم‌ترش ممکن است در بهبود سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، اسهال و یبوست مؤثر باشند. همچنین، ممکن است سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت کنند.10

۵. خیارشور تخمیری

خیارشور تخمیری
Viorel Bumbescu / Getty Images

خیارشورهای تخمیری از خیساندن خیار در محلولی از آب و نمک به‌مدت چند هفته تهیه می‌شوند. در طول فرآیند تخمیر، باکتری‌های طبیعی مانند Lactobacillus رشد کرده و اسید لاکتیک تولید می‌کنند، که به خیارشورها طعم ترش خاصی می‌دهد.11

تخمیر منجر به افزایش غلظت آنتی‌اکسیدان‌ها می‌شود. آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند از آسیب سلولی ناشی از مولکول‌های ناپایدار به نام رادیکال‌های آزاد جلوگیری کنند.12

توجه داشته باشید که خیارشورها سرشار از سدیم هستند، که ممکن است برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مشکل‌ساز باشد. همچنین، بسیاری از خیارشورهای تجاری با سرکه تهیه می‌شوند و فاقد پروبیوتیک هستند.11 برای بهره‌مندی از فواید پروبیوتیکی، به دنبال محصولاتی در بخش یخچالی باشید که عباراتی مانند “تخمیری” یا “حاوی فرهنگ‌های زنده” روی برچسب دارند.

۶. تمپه

 تمپه
alvarez / Getty Images

تمپه منبعی گیاهی از پروتئین است که از تخمیر دانه‌های سویا تهیه می‌شود. در طی فرآیند تخمیر، باکتری‌های پروبیوتیکی تولید می‌شوند. اغلب افراد تمپه را به‌صورت پخته مصرف می‌کنند. پختن با حرارت موجب از بین رفتن پروبیوتیک‌های زنده شده و آن‌ها را به پاراپروبیوتیک (باکتری‌های غیرفعال) تبدیل می‌کند.13

تحقیقات اولیه نشان می‌دهند که پاراپروبیوتیک‌ها ممکن است فواید مشابه پروبیوتیک‌ها داشته باشند. همچنین، ممکن است در کاهش خستگی، افزایش توده عضلانی و بهبود عملکرد ورزشی نقش داشته باشند.13

۷. کیمچی

کیمچی
ollo / Getty Images

کیمچی غذایی کره‌ای است که از تخمیر کلم همراه با سایر سبزیجات و ادویه‌جات تهیه می‌شود. این خوراکی سرشار از فیبر و باکتری‌های مفیدی مانند Lactobacilli است. یک مطالعه نشان داده است که مصرف روزانه کیمچی می‌تواند با بهبود سلامت روده به کاهش چربی بدن و بهبود سطح کلسترول کمک کند.14

۸. میسو

میسو
sri widyowati / Getty Images

میزو خمیری نرم و غلیظ است که از تخمیر دانه‌های سویا تهیه می‌شود. این ماده طعم اومامی (دلپذیر و خوش‌طعم) به سوپ‌ها، خورش‌ها و بسیاری از غذاهای ژاپنی می‌دهد. میسو منبع خوبی از فیبر، پروتئین گیاهی و پروبیوتیک‌هاست. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که میسو ممکن است در پیشگیری از چاقی، کلسترول بالا، دیابت و فشار خون بالا نقش داشته باشد.15

۹. ناتو

ناتو
Promo_Link / Getty Images

ناتو غذایی چسبناک از دانه‌های سویای تخمیرشده است که در یک کاسه سفید سرو می‌شود. مانند میسو، ناتو نیز از دانه‌های سویای تخمیرشده تهیه می‌شود و حاوی گونه پروبیوتیکی Bacillus subtilis است. این گونه ممکن است با تقویت سد روده‌ای و کاهش التهاب، سلامت روده را بهبود بخشد، اگرچه تحقیقات بیشتری در انسان نیاز است.16

ناتو سرشار از پروتئین گیاهی، فیبر و چربی‌های غیراشباع سالم است. همچنین منبع فوق‌العاده‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی زیر است:17

  • فسفر
  • پتاسیم
  • آهن
  • روی
  • ویتامین C
  • منیزیم
  • مس

۱۰. ماست یخ‌زده

بسیاری از انواع ماست‌های یخ‌زده حاوی باکتری‌های پروبیوتیکی هستند. رایج‌ترین گونه‌های موجود در آن‌ها Lactobacillus bulgaricus و Streptococcus thermophilus هستند. کارشناسان می‌گویند که این باکتری‌ها اغلب فرآیند انجماد سریع را تحمل کرده و در نتیجه، ماست یخ‌زده نیز می‌تواند فوایدی برای سلامت روده داشته باشد.18

بیشتر بخوانید
آیا مخلوط کردن استامینوفن و الکل بی خطر است؟

ماست‌های یخ‌زده‌ای که برچسب “فرهنگ‌های زنده و فعال” دارند باید در زمان تولید، حاوی حداقل ۱۰ میلیون باکتری زنده در هر گرم باشند.3

فواید غذاهای پروبیوتیکی

غذاهای پروبیوتیکی حاوی گونه‌های زنده‌ای از باکتری‌ها هستند که ممکن است سلامت روده و عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشند. گنجاندن این غذاها در رژیم غذایی ممکن است علائم یا شدت برخی شرایط را کاهش دهد، از جمله:1,19

  • اگزما
  • اسهال ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها
  • کولیت اولسراتیو
  • کلسترول بالا
  • چاقی
  • عفونت‌های دستگاه تنفسی

نکاتی برای مصرف بیشتر غذاهای پروبیوتیکی

هیچ دستورالعمل رسمی برای تعداد وعده‌های غذایی پروبیوتیکی روزانه وجود ندارد. به‌طور کلی، مصرف یک تا دو وعده در روز، در کنار سایر غذاهای مغذی، هدف خوبی برای حمایت از سلامت بدن است.

در ادامه چند روش برای افزودن غذاهای غنی از پروبیوتیک به رژیم غذایی آمده است:

  • ماست و ماست یخ‌زده‌ای را انتخاب کنید که برچسب “فرهنگ‌های زنده و فعال” دارند، یا خودتان در خانه تهیه کنید.
  • به سالادها، ساندویچ‌ها و غذاهای سرد دیگر، کلم‌ترش، کیمچی یا خیارشور تخمیری اضافه کنید.
  • خمیر میسو را پس از خارج‌کردن سوپ از روی حرارت به آن اضافه کنید تا باکتری‌های پروبیوتیک حفظ شوند.
  • کفیر را به اسموتی‌ها یا همراه با میوه و گرانولا مصرف کنید.
  • در دستورهای غذایی، ماست را جایگزین سس مایونز یا خامه‌ترش کنید.
  • به‌جای نوشابه‌های معمولی، کامبوچا بنوشید.

مرور سریع

غذاهای پروبیوتیکی مانند ماست، کیمچی، کفیر و میسو حاوی باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که برای سلامت روده مفیدند. این مواد همچنین حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی مفیدی هستند که برای حفظ سلامت عمومی بدن ضروری‌اند.

اگر در مصرف غذاهای پروبیوتیکی تازه‌کار هستید، با مقدار کم شروع کنید و به‌تدریج مصرف را افزایش دهید.

سوالات پرتکرار

آیا می‌توان در صورت ابتلا به رفلاکس معده (GERD) غذاهای پروبیوتیکی مصرف کرد؟

غذاهای پروبیوتیکی معمولاً برای مبتلایان به رفلاکس معده بی‌خطر هستند. تحقیقات نشان می‌دهد که پروبیوتیک‌ها ممکن است به بهبود علائم GERD نیز کمک کنند.20

آیا غذاهای پروبیوتیکی در بهبود چربی شکمی هورمونی مؤثرند؟

اگرچه به تحقیقات بیشتری نیاز است، اما داده‌ها نشان می‌دهند که پروبیوتیک‌ها ممکن است در تنظیم هورمون‌های کنترل‌کننده گرسنگی و سیری مؤثر باشند. همچنین، می‌توانند از ذخیره چربی در ناحیه شکم جلوگیری کنند.21

عوارض جانبی مصرف غذاهای پروبیوتیکی چیست؟

اگر تازه مصرف غذاهای پروبیوتیکی را آغاز کرده‌اید، ممکن است به‌طور موقت دچار نفخ یا گاز شوید. افزودن تدریجی این غذاها به رژیم غذایی به بدن فرصت می‌دهد تا به آن‌ها عادت کند.1

منابع علمی

آردایت برای اطمینان از صحت محتوای خود، که در سیاست ویراستاری ما ذکر شده است، از دستورالعمل‌های سختگیرانه‌ای در زمینه منبع‌یابی پیروی می‌کند . ما فقط از منابع معتبر، از جمله مطالعات بررسی‌شده توسط همتایان، متخصصان پزشکی دارای مجوز، بیماران با تجربه عملی و اطلاعات از مؤسسات برتر، استفاده می‌کنیم.

 
 

  1. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements. Probiotics: Fact sheet for health professionals.
  2. Bankole AO, Irondi EA, Awoyale W, Ajani EO. Application of natural and modified additives in yogurt formulation: Types, production, and rheological and nutraceutical benefitsFront Nutr. 2023;10:1257439. doi:10.3389/fnut.2023.1257439
  3. International Dairy Foods Association. Live & active cultures seal.
  4. Azizi NF, Kumar MR, Yeap SK, et al. Kefir and its biological activitiesFoods. 2021;10(6):1210. doi:10.3390/foods10061210
  5. Bourrie BC, Willing BP, Cotter PD. The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefirFront Microbiol. 2016;7:647. doi:10.3389/fmicb.2016.00647
  6. U.S. Department of Agriculture: FoodData Central. Kefir.
  7. Farag MA, Jomaa SA, El-Wahed AA, El-Seedi AHR. The many faces of kefir fermented dairy products: Quality characteristics, flavour chemistry, nutritional value, health benefits, and safetyNutrients. 2020;12(2):346. doi:10.3390/nu12020346
  8. Batista P, Penas MR, Pintado M, Oliveira-Silva P. Kombucha: Perceptions and future prospectsFoods. 2022;11(13):1977. doi:10.3390/foods11131977
  9. Academy of Nutrition and Dietetics: Dietitians in Integrative and Functional Medicine. Raw sauerkraut: The new (old) probiotic wonder.
  10. Siddeeg A, Afzaal M, Saeed F, et al. Recent updates and perspectives of fermented healthy super food sauerkraut: A reviewInt J Food Prop. 2022;25(1):2320-2331. doi:10.1080/10942912.2022.2135531
  11. Behera SS, El Sheikha AF, Hammami R, Kumar A. Traditionally fermented pickles: How the microbial diversity associated with their nutritional and health benefits?J Funct Foods. 2020;70:103971. doi:10.1016/j.jff.2020.103971
  12. Martemucci G, Costagliola C, Mariano M, D’andrea L, Napolitano P, D’Alessandro AG. Free radical properties, source and targets, antioxidant consumption and healthOxygen. 2022;2(2):48-78. doi:10.3390/oxygen2020006
  13. Subali D, Christos RE, Givianty VT, et al. Soy-based tempeh rich in paraprobiotics properties as functional sports food: More than a protein sourceNutrients. 2023;15(11):2599. doi:10.3390/nu15112599
  14. Lee W, Kwon MS, Yun YR, et al. Effects of kimchi consumption on body fat and intestinal microbiota in overweight participants: A randomized, double-blind, placebo-controlled, single-center clinical trialJ Funct Foods. 2024;121:106401. doi:10.1016/j.jff.2024.106401
  15. Saeed F, Afzaal M, Shah YA, et al. Miso: A traditional nutritious & health-endorsing fermented productFood Sci Nutr. 2022;10(12):4103-4111. doi:10.1002/fsn3.3029
  16. Rhayat L, Maresca M, Nicoletti C, et al. Effect of Bacillus subtilis strains on intestinal barrier function and inflammatory responseFront Immunol. 2019;10:564. doi:10.3389/fimmu.2019.00564
  17. Afzaal M, Saeed F, Islam F, et al. Nutritional health perspective of natto: A critical reviewBiochem Res Int. 2022;2022:5863887. doi:10.1155/2022/5863887
  18. American Institute for Cancer Research. Probiotic frozen yogurt.
  19. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements. Dietary supplements for immune function.
  20. Cheng J, Ouwehand AC. Gastroesophageal reflux disease and probiotics: A systematic reviewNutrients. 2020;12(1):132. doi:10.3390/nu12010132
  21. Wiciński M, Gębalski J, Gołębiewski J, Malinowski B. Probiotics for the treatment of overweight and obesity in humans—A review of clinical trialsMicroorganisms. 2020;8(8):1148. doi:10.3390/microorganisms8081148
  22. https://www.health.com/probiotic-food-11744223
بیشتر بخوانید
چه مدت باید سینه مرغ بدون استخوان بپزید؟

دیدگاهتان را بنویسید