۶ مزیت سلامتی گواوا

گواوا یک میوه رنگارنگ و سرشار از فیبر، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌هاست که فواید متعددی برای سلامتی دارد؛ از کنترل قند خون و حفظ سلامت قلب گرفته تا کمک به مدیریت وزن و تقویت سیستم ایمنی بدن. درخت گواوا که به نام علمی Psidium guajava L. شناخته می‌شود، بومی آمریکای لاتین است اما در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری جهان نیز کشت می‌شود.
میوه گواوا به شکل بیضی و رنگ‌های سبز روشن یا زرد دیده می‌شود. برگ‌های آن در تهیه چای‌های گیاهی و مکمل‌های غذایی کاربرد دارند. همچنین این میوه دارای دانه‌های خوراکی است. بسیاری از مردم گواوا را به صورت تازه مصرف می‌کنند اما می‌توان آن را به صورت آبمیوه یا در مواد غذایی مانند مربا و خمیرهای میوه‌ای نیز استفاده کرد.

۶ مزیت سلامتی گواوا
Murilo Gualda / Getty Images

۱. کمک به کنترل قند خون

برگ گواوا سال‌هاست در طب سنتی برای کمک به کنترل قند خون استفاده می‌شود. تحقیقات جدید نشان داده‌اند که عصاره برگ گواوا می‌تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد، به کاهش گلوکز خون ناشتا و مقاومت به انسولین کمک کند.
مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۶ نشان داد مصرف گواوا بدون پوست می‌تواند به کاهش سطح قند خون کمک کند. پکتین یا فیبر غذایی موجود در گواوا باعث کند شدن جذب گلوکز در روده و بهبود تحمل گلوکز می‌شود.
مطالعه‌ای دیگر در سال ۲۰۲۵ تأیید کرد که مصرف برگ گواوا ممکن است در درمان دیابت مفید باشد. اگرچه میوه گواوا نمی‌تواند جایگزین داروهای پزشکی شود، اما به عنوان یک انتخاب سبک زندگی می‌تواند در مراقبت‌های روزمره دیابت نقش حمایتی داشته باشد.

۲. حمایت از سلامت قلب

عصاره برگ گواوا به طور تجربی خواص ضد فشار خون دارد، هرچند مکانیسم دقیق آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است. مطالعه‌ای روی حیوانات در سال ۲۰۲۲ نشان داد که اثرات گواوا بر فشار خون ممکن است با سیستم عصبی سمپاتیک مرتبط باشد، ولی برای تأیید این یافته‌ها به تحقیقات بیشتر روی انسان نیاز است.
مطالعه‌ای دیگر نشان داد که پالپ میوه گواوا می‌تواند اثرات مثبتی بر سطح چربی‌های خون داشته باشد. پس از مصرف مکمل گواوا به مدت شش هفته، سطح تری‌گلیسیرید، کلسترول کل و کلسترول LDL به طور معنی‌داری کاهش یافت. از آنجا که افزایش این چربی‌ها عامل خطر بیماری‌های قلبی است، افزودن گواوا به رژیم غذایی متعادل می‌تواند سلامت قلب را تقویت کند.

بیشتر بخوانید
چرا استیک من سفت است؟

۳. تقویت سیستم ایمنی بدن

ویتامین C یک آنتی‌اکسیدان قوی است که نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی دارد. از آنجا که بدن قادر به تولید ویتامین C نیست، باید این ویتامین را از طریق غذا دریافت کرد.
اگرچه پرتقال معمولاً به دلیل ویتامین C شناخته می‌شود، گواوا حاوی تقریباً پنج برابر ویتامین C در همان مقدار مصرفی است. بخش خوراکی یک گواوا حدود ۱۲۵ میلی‌گرم ویتامین C دارد که معادل ۱۳۹ درصد نیاز روزانه است.

۴. خواص ضدسرطانی احتمالی

مطالعات نشان داده‌اند که گواوا ممکن است رشد سلول‌های سرطانی انسانی را مهار کند بدون اینکه به سلول‌های سالم آسیبی برساند، اما تحقیقات گسترده‌تری لازم است.
مصرف گواوا نمی‌تواند جایگزین درمان‌های پزشکی در پیشگیری یا درمان سرطان باشد.

۵. حمایت از تلاش‌های مدیریت وزن

گواوا می‌تواند به حفظ کسری کالری (کالری کمتر از مصرف) کمک کند، در حالی که نیازهای تغذیه‌ای بدن را برآورده می‌سازد.
یک عدد گواوا فقط ۳۷ کالری دارد و تقریباً ۳ گرم فیبر، که باعث احساس سیری و رضایت‌بخشی می‌شود. گواوا می‌تواند بخشی از یک وعده غذایی متعادل یا یک میان‌وعده خوشمزه و سیرکننده باشد. متخصص تغذیه می‌تواند به شما کمک کند تا گواوا را به رژیم غذایی سالم خود برای اهداف بلندمدت کاهش وزن اضافه کنید.

۶. بهبود سلامت دستگاه گوارش

گواوا منبع عالی فیبر غذایی است که انتخاب مناسبی برای حفظ سلامت دستگاه گوارش به شمار می‌رود. یک گواوای متوسط حدود ۳ گرم فیبر دارد. افزودن گواوا به رژیم غذایی متعادل می‌تواند به حرکت منظم روده و جلوگیری از یبوست کمک کند.
تحقیقات همچنین نشان داده‌اند که گواوا در کاهش علائم اسهال مؤثر است. عصاره گواوا تأثیرات مثبتی بر سلامت روده دارد.

ارزش تغذیه‌ای گواوا

یک عدد گواوای متوسط حدود ۵۵ گرم وزن دارد و بیش از ۱۰۰ درصد نیاز روزانه ویتامین C و تقریباً ۳ گرم فیبر تأمین می‌کند. همچنین مقادیر کمی از مواد مغذی دیگری مانند منیزیم، پتاسیم و مس دارد که برای سلامت کلی بدن اهمیت دارند.

  • کالری: ۳۷
  • چربی: ۰.۵۲ گرم
  • کربوهیدرات: ۷.۸۶ گرم
  • فیبر: ۲.۹۷ گرم
  • قند کل: ۴.۹ گرم
  • پروتئین: ۱.۴ گرم
  • منیزیم: ۱۲.۱ میلی‌گرم (۲.۸٪ نیاز روزانه)
  • ویتامین C: ۱۲۵ میلی‌گرم (۱۳۹٪ نیاز روزانه)
  • پتاسیم: ۲۲۹ میلی‌گرم (۶.۷٪ نیاز روزانه)
  • مس: ۱۲۷ میکروگرم (۱۴.۱٪ نیاز روزانه)
بیشتر بخوانید
فواید و مضرات برنج سفید و قهوه ای

خطرات احتمالی مصرف گواوا

گواوا به طور کلی برای بزرگسالان سالم بی‌خطر است. مصرف معتدل آن معمولاً عوارض جانبی ندارد، اما به دلیل وجود فیبر، مصرف زیاد یکباره ممکن است باعث ناراحتی گوارشی یا یبوست شود.
همچنین گواوا می‌تواند باعث کاهش قند خون شود. افرادی که رژیم دیابتی دارند یا داروهای دیابت مصرف می‌کنند بهتر است قبل از افزودن گواوا به رژیم خود با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنند تا مشاوره تغذیه‌ای مناسب دریافت کنند.

نکات برای مصرف گواوا

  • گواوا در مناطق گرمسیری کشت می‌شود اما به روش‌های مختلفی در سراسر جهان مصرف می‌شود.
  • گواوا با لعاب آن می‌تواند با غذاهای شور مانند میگو یا گوشت کبابی ترکیب شود.
  • می‌توان گواوا را با پوست و دانه به صورت خام خورد، ولی بهتر است ابتدا شسته شود.
  • گواوا تازه گزینه خوبی برای اضافه کردن به سالاد، اسموتی و بستنی‌های یخی است.
  • گواواهای رسیده معمولاً زرد روشن هستند اما گاهی ته رنگ صورتی هم دارند.
  • بهتر است گواوا را در یخچال نگهداری کنید تا تردی و تازگی آن حفظ شود.

جمع‌بندی سریع

گواوا میوه‌ای کوچک ولی بسیار مغذی است که فواید زیادی برای سلامتی دارد. این میوه کم کالری است و سرشار از مواد مغذی قوی است که به بهبود هضم، سلامت قلب، کنترل قند خون و کمک به مدیریت وزن کمک می‌کنند. همچنین منبع بسیار خوبی از ویتامین C است و ممکن است خواص ضدسرطانی داشته باشد. گواوا حاوی مقادیر کمی منیزیم، پتاسیم، منگنز و مس است که بدن برای فرآیندهای بیولوژیکی مختلف به آنها نیاز دارد.
مصرف گواوا عموماً بی‌خطر است ولی ممکن است باعث کاهش قند خون شود؛ افراد دیابتی حتماً قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند. همچنین رعایت اندازه مصرف اهمیت دارد، چون مصرف زیاد ممکن است باعث ناراحتی گوارشی شود.

بیشتر بخوانید
9 فایده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس می تواند برای سلامتی شما مفید باشد

منبع

منابع علمی

  1. Jamieson S, Wallace CE, Das N, Bhattacharyya P, Bishayee A. Guava (Psidium guajava L.): a glorious plant with cancer preventive and therapeutic potentialCrit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(2):192-223. doi:10.1080/10408398.2021.1945531
  2. Yang Q, Wen YM, Shen J, et al. Guava leaf extract attenuates insulin resistance via the PI3K/Akt signaling pathway in a type 2 diabetic mouse model. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:713-718. doi:10.2147/DMSO.S231979
  3. Ahmad M, Munir S, Islam MU, et al. Ameliorating implications of Psidium guajava L. (Guava) leaf against metabolic syndromes—A reviewJ Agric Food Res. 2025;21:101867. doi:10.1016/j.jafr.2025.101867
  4. Kumari S, Rakavi R, Mangaraj M. Effect of guava in blood glucose and lipid profile in healthy human subjects: A randomized controlled study. J Clin Diagn Res. 2016;10(9):BC04-BC07. doi:10.7860/JCDR/2016/21291.8425
  5. Braga DCA, Gomes PM, Batista MAC, et al. Effects of Psidium guajava L. leaves extract on blood pressure control and IL-10 production in salt-dependent hypertensive rats. Biomed Pharmacother. 2022;155:113796. doi:10.1016/j.biopha.2022.113796
  6. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements. Vitamin C: Health professional fact sheet.
  7. U.S. Department of Agriculture: FoodData Central. Oranges, raw, all commercial varieties.
  8. U.S. Department of Agriculture: FoodData Central. Guavas, common, raw.
  9. Lok B, Babu D, Tabana Y, et al. The anticancer potential of Psidium guajava (Guava) extractsLife (Basel). 2023;13(2):346. doi:10.3390/life13020346
  10. Garrido G, Garrido-Suárez BB, Martínez-Tapia N, Valdés-González M, Ortega-Mardones A. Antidiarrheal effect of Psidium guajava L. extract in acute diarrhea: a systematic reviewJ Sci Food Agric. 2024;104(13):7731-7753. doi:10.1002/jsfa.13515
  11. National Institutes of Health. Magnesium.
  12. National Institutes of Health. Potassium.
  13. National Institutes of Health. Copper.
  14. Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and diseaseNat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

دیدگاهتان را بنویسید