۹ نوشیدنی که به بهبود سلامت روده کمک می‌کنند (بر اساس نظر متخصصان تغذیه)

سلامت روده فقط به نداشتن ناراحتی گوارشی محدود نمی‌شود. این موضوع با هضم بهتر، تقویت سیستم ایمنی و حتی بهبود خلق‌وخو نیز ارتباط دارد. نکته مهم این است که سلامت روده تنها به غذایی که می‌خورید وابسته نیست، بلکه نوشیدنی‌هایی که مصرف می‌کنید نیز نقش مهمی ایفا می‌کنند.

در ادامه، ۹ نوشیدنی معرفی شده‌اند که با داشتن پروبیوتیک‌ها، فیبر یا ترکیبات ضدالتهابی می‌توانند به سلامت میکروبیوم روده شما کمک کنند.

۱. کفیر

کفیر یک نوشیدنی لبنی تخمیرشده است که از دو نوع تخمیر تشکیل می‌شود: تخمیر لاکتوز (قند شیر) و تخمیر مخمری با دانه‌های کفیر.

فرآیند تخمیر، ترکیبات زیست‌فعال مانند کفیران، پپتیدهای زیست‌فعال و اسیدهای آلی تولید می‌کند که در تحقیقات مشخص شده ممکن است به مقابله با میکروب‌های مضر در روده و سایر بخش‌های بدن کمک کنند.

۲. کامبوچا

کامبوچا یک چای گازدار تخمیرشده است که حاوی پروبیوتیک‌های زنده برای بهبود میکروبیوم روده می‌باشد.

این نوشیدنی همچنین سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به کاهش التهاب کمک می‌کنند و در فرآیند تخمیر، اسیدهای چرب، ویتامین‌های گروه B و آنزیم‌هایی تولید می‌شود که ایمنی را افزایش می‌دهند.

۳. آب چغندر

آب چغندر سرشار از نیترات‌های غذایی است که موجب بهبود جریان خون از جمله در دستگاه گوارش می‌شود.

این ویژگی به بهبود هضم، رفع یبوست و کاهش التهاب روده کمک می‌کند. همچنین چغندر حاوی پلی‌فنول‌ها، فیبر و ترکیباتی مانند بتائین است که برای سلامت گوارش و کبد مفید هستند.

۴. چای ژون

ژون نوعی چای تخمیرشده است که با چای سبز و عسل خام تهیه می‌شود و سرشار از پروبیوتیک‌های زنده است.

در مقایسه با کامبوچا، ژون اسیدیته کمتری دارد و با استفاده از عسل تخمیر می‌شود، بنابراین برای افرادی با دستگاه گوارش حساس ملایم‌تر است و به کاهش التهاب و حمایت از هورمون‌های زنانه کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید
قرص دایجستیو چیست؟ فواید، تداخلات و موارد مصرف

۵. آب آلو

آب آلو به‌طور طبیعی حاوی حدود ۴ گرم فیبر در هر وعده است که برای سلامت گوارش بسیار اهمیت دارد.

مطالعات نشان داده‌اند که آب آلو به‌دلیل داشتن فیبر و سوربیتول می‌تواند به پیشگیری و رفع یبوست کمک کند.

۶. چای زنجبیل

چای زنجبیل با تحریک هضم و افزایش حرکات روده به تنظیم حرکات گوارشی کمک می‌کند.

خواص ضدالتهابی و ضدنفخ طبیعی زنجبیل نیز به تسکین دستگاه گوارش و کاهش ورم کمک می‌کند، که آن را به گزینه‌ای عالی برای سلامت روده تبدیل می‌کند.

۷. نوشیدنی سرکه سیب

سرکه سیب حاوی اسید استیک است که به عملکرد آنزیم‌های گوارشی و تجزیه بهتر غذا کمک می‌کند.

مخلوط سرکه سیب با آب و کمی عسل می‌تواند به تنظیم اسیدیته معده کمک کرده و محیطی مناسب برای رشد باکتری‌های مفید فراهم آورد.

۸. چای نعناع

چای نعناع با شل‌کردن عضلات دستگاه گوارش، در کاهش علائم سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، سوءهاضمه و نفخ مؤثر است.

طعم تازه این چای آن را به انتخابی عالی برای پس از غذا تبدیل می‌کند تا به آرامش معده کمک کند.

۹. لاته زردچوبه

لاته زردچوبه یا شیر طلایی حاوی ترکیب فعالی به نام کورکومین است که دارای خواص ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی قوی است.

این ترکیب می‌تواند به آرام‌سازی دستگاه گوارش کمک کرده و عملکرد کلی روده را بهبود ببخشد. برای تهیه آن کافی است پودر زردچوبه را با شیر و ادویه‌هایی مانند دارچین یا زنجبیل ترکیب کنید.

بیشتر بخوانید
6 ماده مغذی لازم برای کولیت اولسراتیو

دیگر راهکارهای حمایت از سلامت روده

  • مصرف متنوع میوه‌ها و سبزیجات غنی از فیبر را افزایش دهید؛ روده به تنوع غذایی برای رشد میکروب‌های مفید نیاز دارد.
  • ورزش منظم داشته باشید؛ فعالیت فیزیکی با افزایش تنوع و تعادل در میکروبیوم روده مرتبط است.
  • مصرف الکل را محدود کنید؛ نوشیدن بیش از حد می‌تواند تنوع باکتری‌های مفید را کاهش داده و به دیواره روده آسیب بزند.

جمع‌بندی

برای سلامت روده، آنچه می‌نوشید به اندازه آنچه می‌خورید اهمیت دارد. نوشیدنی‌هایی مانند کفیر، کامبوچا، چای‌ها و آب‌میوه‌های حاوی فیبر می‌توانند از دستگاه گوارش پشتیبانی کنند.

در کنار رژیم غذایی سالم و سبک زندگی مناسب، این نوشیدنی‌ها می‌توانند به حفظ تعادل میکروبیوم، کاهش التهاب و بهبود کلی عملکرد گوارش کمک کنند.

منابع علمی

آردایت برای اطمینان از صحت محتوای خود، که در سیاست ویراستاری ما ذکر شده است، از دستورالعمل‌های سختگیرانه‌ای در زمینه منبع‌یابی پیروی می‌کند . ما فقط از منابع معتبر، از جمله مطالعات بررسی‌شده توسط همتایان، متخصصان پزشکی دارای مجوز، بیماران با تجربه عملی و اطلاعات از مؤسسات برتر، استفاده می‌کنیم.

 

  1. Vieira CP, Rosario AILS, Lelis CA, et al. Bioactive compounds from kefir and their potential benefits on health: a systematic review and meta-analysisOxid Med Cell Longev. 2021;2021:9081738. doi:10.1155/2021/9081738
  2. Leeuwendaal NK, Stanton C, O’Toole PW, Beresford TP. Fermented foods, health and the gut microbiomeNutrients. 2022;14(7):1527. doi:10.3390/nu14071527
  3. Chen L, Zhu Y, Hu Z, Wu S, Jin C. Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activityFood Sci Nutr. 2021;9(11):6406-6420. doi:10.1002/fsn3.2577
  4. Aparimita S, Misra S, Panigrahi C, Mandliya S, Mishra HN. High intensity ultrasonication of fermentative Jun tea: Evaluation of physicochemical, microbiological and rheological propertiesFood Phys. 2025;2:100051. doi:10.1016/j.foodp.2025.100051
  5. Quagliani D, Felt-Gunderson P. Closing America’s fiber intake gap: communication strategies from a food and fiber summitAm J Lifestyle Med. 2016;11(1):80-85. doi:10.1177/1559827615588079
  6. Piirainen L, Peuhkuri K, Bäckström K, Korpela R, Salminen S. Prune juice has a mild laxative effect in adults with certain gastrointestinal symptomsNutr Res. 2007;27(8):511-513. doi:10.1016/j.nutres.2007.06.008
  7. Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: a systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96-108. doi:10.1002/fsn3.807
  8. Xia T, Kang C, Qiang X, et al. Beneficial effect of vinegar consumption associated with regulating gut microbiome and metabolomeCurr Res Food Sci. 2023;8:100566. doi:10.1016/j.crfs.2023.100566
  9. McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)Phytother Res. 2006;20(8):619-33. doi:10.1002/ptr.1936
  10. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: a review of its effects on human healthFoods. 2017;6(10):92. doi:10.3390/foods6100092
  11. Varghese S, Rao S, Khattak A, Zamir F, Chaari A. Physical exercise and the gut microbiome: a bidirectional relationship influencing health and performanceNutrients. 2024;16(21):3663. doi:10.3390/nu16213663
  12. Sosnowski K, Przybyłkowski A. Ethanol-induced changes to the gut microbiome compromise the intestinal homeostasis: a reviewGut Microbes. 2024;16(1):2393272. doi:10.1080/19490976.2024.2393272
  13. https://www.health.com/best-drinks-for-gut-health-11746023
بیشتر بخوانید
ارتباط بین یبوست و کاهش وزن

دیدگاهتان را بنویسید