کلیه ها اندام هایی هستند که چندین نقش مهم در سلامتی شما ایفا می کنند. آنها به فیلتر کردن خون، حذف مواد زائد، تولید هورمون ها، قوی نگه داشتن استخوان ها، تنظیم تعادل مایعات و تنظیم فشار خون کمک می کنند.
متأسفانه، کلیههای شما ممکن است آسیب ببینند و در طول زمان کارایی کمتری داشته باشند. این معمولاً بیماری کلیوی نامیده می شود و حدود ۱۰٪ از بزرگسالان را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می دهد ( ۱ ).
عوامل مختلف و شرایط سلامتی، از جمله دیابت، می توانند خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش دهند ( ۲ ).
سطوح بالای قند خون طولانی مدت ممکن است به رگ های خونی شما از جمله رگ های موجود در کلیه ها آسیب برساند. در نتیجه، از هر ۳ بزرگسال مبتلا به دیابت، ۱ نفر به بیماری کلیوی نیز مبتلا است ( ۲ ).
دستورالعمل های غذایی برای بیماری کلیوی و دیابت بر اساس مرحله بیماری کلیوی متفاوت است. هدف جلوگیری از تجمع مواد شیمیایی، مواد مغذی و مواد زائد مختلف در خون برای حفظ عملکرد کلیه است.
افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت باید مصرف قند و مواد معدنی سدیم، پتاسیم و فسفر را کنترل کنند.
به طور کلی، افراد مبتلا به بیماری کلیوی نباید بیش از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کنند. آنها همچنین باید مصرف پتاسیم و فسفر خود را طبق توصیه پزشک خود کنترل کنند ( ۳ ).
جدیدترین دستورالعملهای بنیاد ملی کلیه، ابتکار کیفیت پیامدهای بیماری کلیوی (KDOQI) محدودیت خاصی را برای پتاسیم یا فسفر تعیین نمیکند ( ۳ ).
افراد مبتلا به بیماری کلیوی نیز باید میزان مصرف پروتئین خود را کنترل کنند، زیرا کلیه ها ممکن است در فیلتر کردن مواد زائد ناشی از متابولیسم پروتئین دچار مشکل شوند. از سوی دیگر، افراد مبتلا به مرحله نهایی بیماری کلیه ممکن است به پروتئین بیشتری نیاز داشته باشند ( ۴ ، ۵ ).
نیازهای غذایی افراد مبتلا به بیماری کلیوی بسته به شدت بیماری متفاوت است. متخصص مراقبت های بهداشتی و یک متخصص تغذیه می توانند در مورد نیازهای فردی شما به پروتئین و سایر مواد مغذی به شما توصیه کنند.
در اینجا ۱۱ ماده غذایی وجود دارد که در صورت ابتلا به بیماری کلیوی و دیابت از آنها اجتناب کنید.
۱. گوشت های فرآوری شده
گوشت های فرآوری شده با خشک کردن، نمک زدن، پختن یا دود کردن گوشت ها به منظور افزایش طعم، بافت و ماندگاری آن ها ساخته می شوند. بیکن، گوشت های اغذیه فروشی، سوسیس و سوسیس برخی از انواع رایج گوشت های فرآوری شده هستند.
از آنجایی که گوشت های فرآوری شده معمولا نمکی هستند، محتوای سدیم بالایی دارند. به عنوان مثال، یک وعده استاندارد ۳ اونس (۸۵ گرم) بیکن حاوی ۱۴۳۰ میلی گرم سدیم است که تقریباً ۶۲ درصد از سدیم مصرفی روزانه شما در بیماری کلیوی است ( ۶ ).
غذاهای با سدیم بالا برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت ایده آل نیستند زیرا سدیم اضافی می تواند به طور قابل توجهی به کلیه ها فشار وارد کند. این ممکن است فشار خون شما را افزایش دهد و باعث تجمع مایع در مکان هایی مانند مچ پا و اطراف قلب و ریه های شما شود ( ۷ ، ۸ ).
به جای گوشت های فرآوری شده، برش های بدون پوست و بدون چربی مانند فیله های سینه مرغ را انتخاب کنید که حاوی سدیم کمتری هستند. با این حال، مانند سایر غذاهای غنی از پروتئین، بر اساس مرحله بیماری کلیوی، آنها را در حد اعتدال مصرف کنید.
خلاصه
گوشت های فرآوری شده سرشار از سدیم هستند که می تواند به طور قابل توجهی کلیه های شما را تحت فشار قرار دهد. در عوض، برشهای گوشت بدون پوست را انتخاب کنید و در حد اعتدال از آنها لذت ببرید.
۲. نوشابه
نوشابه ها، به خصوص انواع تیره رنگ، برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت ایده آل نیستند.
نوشابه های تیره رنگ حاوی فسفر هستند که برای جلوگیری از تغییر رنگ، افزایش ماندگاری و طعم دادن استفاده می شود. بیشتر نوشابه های تیره رنگ حاوی ۹۰ تا ۱۸۰ میلی گرم فسفر در هر وعده ۱۲ اونس (۳۵۵ میلی لیتر) هستند ( ۹ ).
اگرچه ممکن است این مقدار در مقایسه با حد مجاز روزانه زیاد به نظر نرسد، اما نوشابههای گازدار حاوی نوع متفاوتی از فسفر هستند که به طور طبیعی در غذاها یافت میشود. این به پروتئین متصل نیست، اما در عوض به شکل نمک ظاهر می شود، به این معنی که راحت تر در خون شما جذب می شود ( ۱۰ ، ۱۱ ).
کلیه های سالم می توانند به راحتی فسفر اضافی را از خون خارج کنند، اما زمانی که بیماری کلیوی دارید اینطور نیست.
داشتن سطوح بالای فسفر خون برای مدت طولانی می تواند خطر بیماری قلبی شما را افزایش دهد، استخوان های شما را ضعیف کند و خطر مرگ زودهنگام را افزایش دهد ( ۱۲ ).
نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنی های شیرین شده با شکر نیز دارای قند افزوده بالایی هستند. این برای افرادی که دیابت دارند ایده آل نیست، زیرا بدن آنها نمی تواند سطح قند خون را به درستی تنظیم کند.
داشتن سطح قند خون بالا در یک دوره طولانی می تواند به اعصاب شما آسیب برساند، به کلیه های شما آسیب بیشتری وارد کند و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد ( ۱۳ ).
به جای نوشابه، نوشیدنی کم قند و فسفر مانند آب، چای شیرین نشده یا آب گازدار حاوی میوه ها یا سبزیجات را انتخاب کنید.
خلاصه
نوشابه های تیره رنگ حاوی قند و فسفر زیادی هستند که در صورت ابتلا به بیماری کلیوی و دیابت می تواند باعث مشکلات سلامتی شود.
۳. میوه های پر پتاسیم
به طور کلی، میوه ها سالم و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هستند. با این حال، افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت ممکن است نیاز به محدود کردن مصرف برخی از میوهها – به ویژه آنهایی که قند و پتاسیم بالایی دارند، داشته باشند.
اگر بیماری کلیوی دارید، بدن شما نمی تواند پتاسیم را به درستی حذف کند، که می تواند منجر به افزایش سطح پتاسیم خون شود که به عنوان هیپرکالمی نیز شناخته می شود. اگر این وضعیت درمان نشود، می تواند باعث خستگی، ضعف عضلانی، مشکلات قلبی و حتی مرگ شود ( ۱۴ ).
میوه های سرشار از پتاسیم عبارتند از: موز، آووکادو، زردآلو، کیوی و پرتقال.
به عنوان مثال، یک آووکادوی استاندارد (۲۰۱ گرم) حاوی ۹۷۵ میلی گرم پتاسیم است که بیش از دو برابر محتوای پتاسیم یک موز متوسط (۱۱۸ گرم) و تقریباً نیمی از پتاسیم توصیه شده روزانه برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی است ( ۱۵ ، ۱۶ ). .
اگر پزشک یا متخصص تغذیه اجازه می دهد، سعی کنید سهم خود از این میوه ها را به یک چهارم آووکادو، یک چهارم یک موز و غیره کاهش دهید. نیازها و محدودیت های پتاسیم هر فرد متفاوت است، بنابراین با پزشک یا متخصص تغذیه خود برای تعیین محدودیت های ایمن خود کار کنید.
خوشبختانه، مقدار زیادی میوه های سالم کم پتاسیم وجود دارد که می توانید تا زمانی که مصرف کربوهیدرات خود را کنترل می کنید، به رژیم غذایی خود اضافه کنید. انگور، توت، آناناس، انبه و سیب چند نمونه هستند.
خلاصه
میوه های پر پتاسیم مانند موز و آووکادو برای کسانی که بیماری کلیوی و دیابت دارند ایده آل نیستند. در عوض، میوه های کم پتاسیم مانند انگور، توت و آناناس را انتخاب کنید و در حد اعتدال مصرف کنید.
۴. میوه های خشک
میوه های خشک با حذف آب از میوه طی فرآیندهای مختلفی ساخته می شوند. این باعث ایجاد میوه های کوچک و متراکم غنی از انرژی و مواد مغذی می شود.
میوه های خشک برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت ایده آل نیستند زیرا سرشار از قند و مواد معدنی مانند پتاسیم هستند.
در واقع، فقط یک دوم فنجان (۶۵ گرم) زردآلو خشک حاوی حدود ۷۵۵ میلی گرم پتاسیم است ( ۱۷ ).
همچنین، میوههای خشک سرشار از قند سریعهضم هستند که اگر دیابت دارید، ایدهآل نیست.
خلاصه
میوه های خشک حاوی مقادیر متمرکز پتاسیم و قند هستند، به این معنی که برای افرادی که بیماری کلیوی و دیابت دارند، ایده آل نیستند.
۵. بیشتر حبوبات
در بیشتر موارد، لوبیا و عدس سالم و راحت در نظر گرفته می شوند.
با این حال، برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت، لوبیا و عدس – هم کنسرو شده و هم تازه – به دلیل محتوای نسبتاً بالای فسفر آنها ایده آل نیستند. انواع کنسرو شده معمولاً دارای سدیم بالایی نیز هستند.
به عنوان مثال، ۱ فنجان (۱۸۵ گرم) کنسرو عدس حاوی ۶۳۳ میلی گرم پتاسیم و ۳۰۹ میلی گرم فسفر است.
اگر از لوبیا و عدس لذت می برید، هنوز هم می توانید آنها را به مقدار کم بخورید اما نه به عنوان یک جزء استاندارد کربوهیدرات در وعده غذایی خود.
اگر کنسرو لوبیا و عدس را انتخاب می کنید، نسخه کم سدیم یا «بدون نمک اضافه شده» را انتخاب کنید. همچنین، تحقیقات قدیمیتر نشان میدهد که تخلیه و شستشوی غذاهای کنسروی میتواند محتوای سدیم آنها را تا ۳۳ تا ۸۰ درصد بسته به محصول کاهش دهد ( ۱۸ ).
فاکتور دیگری که باید در نظر بگیرید این است که بدن شما چقدر پتاسیم از منابع مختلف غذایی جذب می کند. فقط حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد فسفر از منابع گیاهی جذب می شود، در مقایسه با ۷۰ درصد از منابع حیوانی ( ۱۹ ، ۲۰ ).
همچنین شواهدی وجود دارد که رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه، که بیشتر به حبوبات، غلات کامل، آجیل و دانهها برای پروتئین متکی هستند، ممکن است پیشرفت بیماری مزمن کلیوی (CKD) را کاهش دهند ( ۲۱ ).
خلاصه
بیشتر لوبیاها و عدس ها سرشار از فسفر و پتاسیم هستند، به این معنی که برای افرادی که بیماری کلیوی و دیابت دارند ایده آل نیستند. اگر میخواهید آنها را بخورید، مقدار کمتری را انتخاب کنید و نسخههای کم سدیم را انتخاب کنید.
۶. غذاهای بسته بندی شده، وعده های غذایی فوری و فست فود
غذاهای بسته بندی شده، وعده های غذایی فوری و فست فودها دارای سدیم بالایی هستند، که یکی از دلایلی است که برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت ایده آل نیستند.
برخی از نمونههای این غذاها نودل فوری، پیتزای یخزده، غذاهای بستهبندی شده یخزده و انواع دیگر غذاهای قابل مایکروویو هستند.
به عنوان مثال، یک تکه (۱۰۲ گرم) پیتزا پپرونی منجمد حاوی ۵۶۸ میلی گرم سدیم است که یک چهارم سدیم توصیه شده در صورت ابتلا به بیماری کلیوی است و مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی مفید را ارائه نمی دهد ( ۲۲ ).
این غذاها همچنین به شدت فرآوری شده و اغلب سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده هستند. اگر دیابت دارید این ایده آل نیست، زیرا کربوهیدرات های تصفیه شده به سرعت هضم می شوند و سطح قند خون را افزایش می دهند ( ۲۳ ).
خلاصه
غذاهای بسته بندی شده، وعده های غذایی فوری و فست فود سرشار از سدیم و کربوهیدرات های تصفیه شده هستند اما مواد مغذی مفیدی ندارند. اگر بیماری کلیوی و دیابت دارید، مصرف این غذاها را محدود کنید.
۷. آب میوه
اگر بیماری کلیوی و دیابت دارید از مصرف آب میوه و سایر نوشیدنی های شیرین شده با قند خودداری کنید.
این نوشیدنی ها دارای قند افزوده بالایی هستند که می تواند باعث افزایش سریع قند خون شود. این نگران کننده است زیرا دیابت بر توانایی بدن شما برای جذب قند به درستی تأثیر می گذارد و سطوح بالای قند خون طولانی مدت می تواند منجر به عوارض مختلف سلامتی شود ( ۲۴ ، ۲۵ ).
بعلاوه، برخی آب میوه ها دارای مواد معدنی زیادی مانند پتاسیم هستند. به عنوان مثال، یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب پرتقال حاوی حدود ۴۴۳ میلی گرم پتاسیم است ( ۲۶ ).
خلاصه
آب میوه هایی مانند آب پرتقال سرشار از پتاسیم و قند افزوده هستند، بنابراین برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت ایده آل نیستند.
۸. اسفناج، سبزی چغندر، چغندر، و برخی دیگر از سبزیجات سبز برگ
سبزیجات برگ سبز مختلف، مانند اسفناج، برگ شاخ و برگ و سبزی چغندر حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی مانند پتاسیم هستند.
فقط ۱ فنجان (۳۰ تا ۳۸ گرم) سبزیجات خام حاوی ۱۳۶ تا ۲۹۰ میلی گرم پتاسیم است ( ۲۷ ، ۲۸ ، ۲۹ ).
به خاطر داشته باشید که وقتی این سبزیجات برگی پخته می شوند، به اندازه قابل توجهی کوچکتر می شوند اما همچنان حاوی همان مقدار پتاسیم هستند.
بنابراین، اگر بیماری کلیوی دارید، بهتر است آنها را به صورت خام مصرف کنید، زیرا احتمالاً مقدار کمتری از آنها را به این روش مصرف خواهید کرد. گفتنی است، تا زمانی که اندازه وعده های خود را مدیریت کنید، خوردن آنها به صورت پخته اشکالی ندارد.
اسفناج، سبزی چغندر، شاتوت و سایر سبزیجات برگ دار نیز سرشار از اسید اگزالیک هستند، یک ترکیب آلی که می تواند پس از اتصال به مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات را تشکیل دهد.
اگزالات ها ممکن است در افراد مستعد ایجاد سنگ کلیه کنند. سنگ کلیه علاوه بر دردناک بودن، می تواند به کلیه های شما آسیب بیشتری وارد کند و عملکرد آنها را مختل کند ( ۳۰ ).
خلاصه
سبزیجات برگ سبز مختلف مانند اسفناج، سبزی چغندر و چغندر، سرشار از پتاسیم و اسید اگزالیک هستند. اسید اگزالیک می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد.
۹. غذاهای میان وعده
غذاهای میان وعده مانند چیپس، کراکر و چوب شور معمولاً سرشار از نمک و کربوهیدرات های تصفیه شده هستند که آنها را برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت نامناسب می کند.
برخی از غذاهای میان وعده مانند چیپس سیب زمینی نیز دارای مواد معدنی دیگری مانند پتاسیم یا فسفر هستند که به طور طبیعی یا در نتیجه مواد افزودنی هستند.
به عنوان مثال، یک کیسه متوسط (۵۷ گرمی) یک وعده چیپس سیب زمینی حاوی ۶۸۲ میلی گرم پتاسیم، ۳۰۰ میلی گرم سدیم و ۸۷ میلی گرم فسفر است ( ۳۱ ).
غذاهای میان وعده باید به عنوان بخشی از هر رژیم غذایی سالم محدود شوند یا از آنها اجتناب شود، به خصوص اگر بیماری های سلامتی مانند بیماری کلیوی و دیابت دارید. درعوض، میان وعده های مفید دیابتی با مواد مغذی را آزمایش کنید.
خلاصه
غذاهای میان وعده مانند چیپس، چوب شور و کراکر سرشار از سدیم و شکر تصفیه شده و مواد مغذی مفید کمی هستند. مصرف این غذاها را محدود کنید.
۱۰. سیب زمینی و سیب زمینی شیرین
سیب زمینی و سیب زمینی شیرین سرشار از پتاسیم هستند که می تواند برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی، به ویژه کسانی که در مراحل پایانی بیماری کلیوی هستند، نگران کننده باشد.
به عنوان مثال، یک سیب زمینی پخته متوسط (۱۵۶ گرم) حاوی ۶۱۰ میلی گرم پتاسیم و یک سیب زمینی شیرین پخته استاندارد (۱۱۴ گرم) حاوی ۵۴۱ میلی گرم پتاسیم است ( ۳۲ ، ۳۳ ).
با این حال، سیب زمینی و سیب زمینی شیرین را می توان خیس کرد یا آبشویی کرد تا میزان پتاسیم آنها به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
در یک مطالعه، جوشاندن قطعات کوچک و نازک سیب زمینی به مدت حداقل ۱۰ دقیقه، محتوای پتاسیم آنها را حدود ۵۰ درصد کاهش داد ( ۳۴ ).
در مطالعه دیگری، خیساندن سیب زمینی پس از پختن، محتوای پتاسیم را تا ۷۰ درصد کاهش داد و در نتیجه سطوح پتاسیم برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی مناسب بود ( ۳۵ ).
در حالی که این روش ها ممکن است محتوای پتاسیم را کاهش دهند، سیب زمینی و سیب زمینی شیرین هنوز هم کربوهیدرات بالایی دارند، بنابراین اگر دیابت دارید، بهتر است آنها را در حد اعتدال مصرف کنید.
خلاصه
اگر بیماری کلیوی و دیابت دارید، مصرف سیب زمینی و سیب زمینی شیرین را محدود کنید، زیرا سرشار از پتاسیم و کربوهیدرات هستند. با این حال، جوشاندن آنها می تواند محتوای پتاسیم آنها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
اگر بیماری کلیوی و دیابت دارید، بهتر است مصرف برخی مواد مغذی از جمله کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم و فسفر را محدود کنید.
محدودیت های غذایی شما برای بیماری کلیوی و دیابت به مرحله بیماری کلیوی شما بستگی دارد. با این حال، محدود کردن این مواد مغذی بدون در نظر گرفتن می تواند مفید باشد و به شما امکان می دهد شرایط را بهتر مدیریت کنید و احتمال بدتر شدن آن را در طول زمان کاهش دهید.
مطمئن شوید که با یک متخصص مراقبت های بهداشتی و متخصص تغذیه کلیه برای توصیه های تخصصی بر اساس مرحله بیماری کلیوی خود صحبت کنید.
پس چی باید بخورن که جون داشته باشن که بیماریشونو کنترل کنن
فقط گفتید اینهارو نخورید،ای کاش میگفتید که به جای اونا چی بخورن یا چه غذاههایی چه میوه هایی چه حبوباتی کلا چی استفاده کنن پس
خیلی عالی بود اما نفهمیدم الان برای بیمار م چ غدای بپزم که همه مواد خوب باشد
مفید و جامع
درود بر شما
سپاسگزارم خیلی خوب بود
واقعا عالی ونفید بود متشکرن
ممنون خیلی عالی ومفید بودند خداخیرتان بدهد
به نظرم عالی بود ..ای کاش چند غذا رو هم آموزش می دادید
ممنون
عالی بود متشکر از شما
ممنون.خداوند خیرتان دهد .همین که بدون هیچ توقعی این معلومات رادر اختیار دیگران قرار میدهید.دست بوس شما هستم …
سلام .
سپاسگزار دکتر
ممنونم بسیار مفید وعالی بود