۶ خاصیت زردچوبه (کورکومین) برای سلامتی

زردچوبه یک ادویه خوش رنگ است که گاهی اوقات زعفران هندی نامیده می شود.  به طور طبیعی در جنوب شرقی آسیا رشد می کند و قرن هاست که در طب و در غذاها استفاده می شود.  شهرت زردچوبه این است که حاوی یک آنتی اکسیدان قوی به نام کورکومین است که به آن خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می دهد.

کورکومین ممکن است خطر ابتلا به چندین بیماری مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سرطان را کاهش دهد. اکثر مطالعات بر روی حیوانات یا آزمایشگاهی انجام شده است. مطالعات کمی بر روی انسان انجام شده است، بنابراین مزایای سلامتی زردچوبه هنوز نامشخص است.

ادویه ها و مکمل های زردچوبه از ریزوم (ریشه) گیاه تهیه می شوند که آسیاب می شوند. برای آشنایی با زردچوبه، از جمله فواید سلامتی احتمالی، عوارض جانبی و موارد دیگر، ادامه مطلب را بخوانید.

۱. برای بهبود سندرم متابولیک نشان داده شده است

سندرم متابولیک که به آن سندرم مقاومت به انسولین نیز گفته می شود، وضعیتی است که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، سکته مغزی و بیماری قلبی را افزایش می دهد. این بیماری با داشتن سه یا چند عامل خطر مانند قند خون بالا، تری گلیسیرید و فشار خون مشخص می شود. سایر عوامل خطر شامل چاقی شکمی و کلسترول HDL (“خوب”) پایین است. از هر سه بزرگسال، یک نفر مبتلا به سندرم متابولیک است.

6 فواید زردچوبه (کورکومین) برای سلامتی

یک مطالعه کوچک که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، اثرات مکمل کورکومین را در افراد مبتلا به سندرم متابولیک بررسی کرد. محققان سیتوکین های پیش التهابی یا پروتئین های مرتبط با سندرم متابولیک را آزمایش کردند.

نویسندگان مطالعه دریافتند که کورکومین به طور قابل توجهی سیتوکین ها را در نمونه خون شرکت کنندگان در طی هشت هفته کاهش می دهد. این مطالعه کوچک بود، بنابراین برای تأیید این مزیت به مطالعات بزرگتر نیاز است.

۲. به کاهش علائم افسردگی و اضطراب کمک می کند

افسردگی یک بیماری روانی شایع و جدی است که باعث احساس غم و اندوه، کم انرژی، کم اشتهایی و از دست دادن لذت می شود. تقریباً ۱۷ درصد از مردم در زندگی خود افسردگی را تجربه می کنند، معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل ۲۰ سالگی.

بیشتر بخوانید
4 فایده لیزین برای سلامتی

مروری که در سال ۲۰۲۰ از ۹ مطالعه منتشر شد، به تأثیرات زردچوبه بر افسردگی و اضطراب پرداخت. محققان دریافتند افرادی که مکمل زردچوبه مصرف می کردند، بهبود قابل توجهی در علائم مشاهده کردند. نویسندگان مطالعه به این نتیجه رسیدند که مطالعات برای استناد به هرگونه تصمیم پزشکی بسیار کوچک هستند و مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

۳. التهاب را کاهش می دهد

التهاب بخشی از سیستم دفاعی سیستم ایمنی است. سیستم ایمنی سلول های التهابی و مواد شیمیایی مانند سیتوکین ها را برای محافظت و التیام بدن شما در هنگام برخورد با میکروب ها یا آسیب رساندن به خود می فرستد. التهاب مزمن به این معنی است که سیستم ایمنی شما ممکن است همیشه این پاسخ را ارسال کند، حتی زمانی که نیازی به آن نباشد. این می تواند منجر به درد، خستگی، افسردگی، افزایش وزن، عفونت، رفلکس اسید و سایر مسائل شود.

مروری که در سال ۲۰۱۵ از هفت کارآزمایی بالینی منتشر شد، زردچوبه و استرس اکسیداتیو (عدم تعادل بین مواد شیمیایی مضر و آنتی اکسیدان ها) را بررسی کرد. محققان دریافتند که مصرف مکمل های زردچوبه برای بیش از شش هفته منجر به کاهش نشانگرهای استرس اکسیداتیو و افزایش آنتی اکسیدان ها می شود.

شایان ذکر است که این آزمایشات بالینی کوچک بودند. نویسندگان مطالعه گفتند قبل از درک کامل هر گونه مزایا، مطالعات بزرگتری مورد نیاز است.

۴. ممکن است بیماری کلیوی را در افراد مبتلا به دیابت بهبود بخشد 

بیماری کلیوی، یک سوم افراد مبتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر دیابت درمان نشود، قند اضافی در خون می تواند به مرور زمان به رگ های خونی کلیه آسیب برساند. بیماری کلیوی معمولاً در طی چندین سال به کندی ایجاد می شود.

تحقیقات نشان داده است که مصرف مکمل زردچوبه می‌تواند منجر به بهبود آزمایش‌هایی شود که نشانگرهای آسیب کلیوی را اندازه‌گیری می‌کنند. زردچوبه ممکن است سطح آلبومین در ادرار را کاهش دهد. آلبومین یک پروتئین عضله ساز است که به طور معمول در خون شما وجود دارد، اما در صورت آسیب به کلیه در ادرار ظاهر می شود.

۵. ممکن است سلول های سرطانی را مهار کند

سرطان به تعدادی از بیماری ها اشاره دارد که همگی یک چیز مشترک دارند: سلول ها شروع به رشد غیر طبیعی می کنند و گسترش می یابند و به بافت های اطراف بدن آسیب می رسانند. سرطان دومین عامل مرگ و میر است که تنها با مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی از آن فراتر رفته است.

بیشتر بخوانید
کربوهیدرات های آهسته هضم: تعریف، فهرست غذا و موارد دیگر

مطالعات زیادی در مورد زردچوبه و سرطان انجام شده است. اکثر آنها فقط به حیوانات یا در شرایط آزمایشگاهی نگاه کرده اند. مطالعات کمی بر روی انسان انجام شده است، اما برخی شواهد نشان می دهد که نانوذرات کورکومین ممکن است رشد سلول های سرطانی را کاهش دهد. کورکومین حتی ممکن است اندازه و وزن تومور را کوچک کند. قبل از اینکه هر چیزی به طور قطعی ثابت شود، به مطالعات بزرگتری روی انسان ها نیاز است.

۶. ممکن است درد را با آرتریت بهبود بخشد

آرتریت التهاب مفاصل یا محل برخورد دو استخوان مانند زانو یا آرنج است. انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد که هر کدام علت و درمان خاص خود را دارند. علائم آرتریت شامل درد مفاصل، تورم و سفتی است. از هر چهار بزرگسال یک نفر مبتلا به آرتریت است و این یکی از علل اصلی ناتوانی است.

زردچوبه دارای خواص ضد التهابی است که می تواند برای بیماری های التهابی مانند آرتریت مفید باشد. برخی شواهد نشان می دهد که زردچوبه می تواند سلول های پیش التهابی به نام سیتوکین ها را تغییر دهد. این می تواند التهاب را در افراد مبتلا به استئوآرتریت (OA)، رایج ترین نوع آرتریت، کاهش دهد. مطالعاتی که به بررسی اثرات زردچوبه بر آرتریت پرداخته‌اند، بسیار کوچک هستند و نمی‌توانند توصیه‌ای قطعی برای استفاده از آن ارائه کنند.

نحوه استفاده

زردچوبه ادویه ای است که در بسیاری از نقاط جهان در آشپزی استفاده می شود. این ادویه در هند در کاری، در ژاپن در چای و در ایالات متحده به عنوان مکمل و ادویه استفاده می شود. کورکومین موجود در زردچوبه در کرم ها، نوشیدنی های انرژی زا، لوازم آرایشی و صابون نیز موجود است. بسیاری از خواربارفروشی ها زردچوبه تازه را در بخش محصولات خود و به عنوان ادویه خشک شده در راهرو با چاشنی های دیگر می فروشند.

بیشتر بخوانید
اینولین (یک فیبر پری بیوتیک): فواید و خطرات سلامتی

بدن کورکومین را ضعیف جذب می کند مگر اینکه فلفل سیاه به آن اضافه شود. اگر از زردچوبه در آشپزی استفاده می کنید، سعی کنید فلفل سیاه را به آن اضافه کنید تا بیشترین فواید سلامتی را داشته باشید. زردچوبه نیز یک ماده محلول در چربی است، بنابراین باید آن را با منبع چربی بخورید تا بدنتان به خوبی آن را جذب کند. زردچوبه را با منابع چربی مانند آووکادو یا پنیر جفت کنید.

دوز

سازمان غذا و دارو (FDA) کورکومینوئیدها (هر چیزی که از زردچوبه جدا شده است) را تایید کرده است و آنها را “به طور کلی ایمن شناخته می شود.” مکمل های زردچوبه با ۴۰۰۰ تا ۸۰۰۰ میلی گرم در روز بی خطر شناخته می شوند.

آیا زردچوبه بی خطر است؟

زردچوبه اگر در غذاها یا نوشیدنی ها خورده شود یا روی پوست مالیده شود، بی خطر محسوب می شود. مشخص نیست که زردچوبه برای افراد باردار یا شیرده بی خطر است، زیرا در این گروه ها به طور کامل مطالعه نشده است.

برخی از شرکت‌ها در حال تولید محصولات زردچوبه یا کورکومین هستند که فراهمی زیستی آنها افزایش یافته است بنابراین بدن آنها را بهتر جذب می‌کند. مهم است که به یاد داشته باشید که گیاهان فرموله شده ممکن است اثرات مضر مکمل را افزایش دهند.

تداخلات دارویی بالقوه

گیاهان و مکمل‌ها، مانند داروهای معمولی، در صورت مصرف با سایر داروها یا مکمل‌ها، می‌توانند باعث ایجاد تداخلات منفی شوند. زردچوبه در کاهش توانایی بدن در جذب برخی داروها مانند داروهای سرطان یا بیماری قلبی شناخته شده است. این ادویه همچنین ممکن است خطر عوارض جانبی را در صورت مصرف همزمان با داروهای ضد افسردگی، آنتی بیوتیک ها، داروهای دیابت یا داروهای آلرژی افزایش دهد.

شواهد موجود نتیجه گیری کافی برای ایجاد یک قانون سخت و سریع ارائه نمی دهد.

کجا پیدا می شود

زردچوبه مکملی است که به شکل کپسول در اکثر داروخانه ها موجود است. FDA مکمل ها را به اندازه داروها تنظیم نمی کند.

تولید کنندگان مکمل ها مسئول تست ایمنی محصولات خود هستند. در مقابل، FDA کنترل می کند که برچسب های محصول چه نوع ادعاهایی می توانند داشته باشند. FDA این اختیار را دارد که علیه هر محصول تقلبی یا برچسب نادرست پس از رسیدن به بازار اقدام کند. مطمئن شوید که مارکی را پیدا کرده اید که توسط شخص ثالث آزمایش شده است تا اطمینان حاصل شود که فرمول خالص مکمل صحیح را دریافت می کنید.

بیشتر بخوانید
امگا 3 گیاهی

آیا می توانید بیش از حد مصرف کنید؟

مصرف بیش از حد زردچوبه ممکن است، اما احتمال آن وجود ندارد. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد نشان داد که دوزهای سنگین ممکن است برای سلول ها سمی باشد. تحقیقات دیگر نشان داده است که مکمل های کمتر از ۸۰۰۰ میلی گرم در روز بی خطر هستند. تحقیقات بیشتری برای یافتن بهترین دوز زردچوبه مورد نیاز است.

بررسی زردچوبه پیچیده و دشوار است زیرا به راحتی در بدن شما تغییر می کند و به جریان خون شما می رسد. برخی از تولیدکنندگان محصولات زردچوبه یا کورکومین تولید کرده اند که میزان جذب بهتری دارند. مهم است که برچسب را به وضوح بخوانید و با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد مقدار زردچوبه ای که مصرف می کنید صحبت کنید.

آیا می توانید بیش از حد مصرف کنید؟

اگرچه نادر است، اما مکمل زردچوبه ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی ایجاد کند. این عوارض جانبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اسهال یا سایر ناراحتی های گوارشی (GI).
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • بثورات پوستی

عوارض جانبی

زردچوبه به عنوان یک ضد التهاب و آنتی اکسیدان نویدبخش است. این ادویه دارای اثرات مفید احتمالی برای افراد مبتلا به سرطان، سندرم متابولیک، افسردگی، آرتریت یا سایر شرایط التهابی است. تحقیقات بیشتری برای درک اثرات کامل زردچوبه بر سلامت انسان مورد نیاز است.

اگر طعم آن را دوست دارید، از زردچوبه به عنوان ادویه در آشپزی خود استفاده کنید. با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید، به خصوص اگر داروهای دیگری مصرف می کنید، اگر می خواهید با زردچوبه یا کورکومین مکمل مصرف کنید.

لینک منبع

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه