روغن سویا یک روغن گیاهی است که از دانه های گیاه سویا استخراج می شود.
بین سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، حدود ۶۲ میلیون تن (۵۶ میلیون تن) روغن سویا در سراسر جهان تولید شد که آن را به یکی از رایجترین روغنهای پخت و پز در دسترس تبدیل کرد.۱).
همچنین فوق العاده همه کاره است و می تواند در انواع روش های پخت و پز استفاده شود، از جمله:
- سرخ کردن
- پخت
- برشته کردن
به علاوه، با چندین فواید سلامتی مرتبط است، به خصوص زمانی که صحبت از قلب، پوست و استخوان ها باشد.
با این حال، روغن سویا یک روغن بسیار تصفیه شده و غنی از چربی های امگا ۶ است و برخی مطالعات نشان می دهد که مصرف آن ممکن است با چندین اثر منفی برای سلامتی همراه باشد.
این مقاله به ۶ مزیت بالقوه روغن سویا برای سلامتی، به همراه معایب احتمالی میپردازد.
۱. نقطه دود بالا
نقطه دود روغن دمایی است که در آن چربی ها شروع به تجزیه و اکسید شدن می کنند. این منجر به تشکیل ترکیبات مضر و بیماری زا به نام رادیکال های آزاد می شود که می تواند باعث استرس اکسیداتیو در بدن شود.۲).
روغن سویا دارای نقطه دود نسبتاً بالایی در حدود ۴۵۰ درجه فارنهایت (۲۳۰ درجه سانتیگراد) است.
برای مرجع، روغن زیتون فرابکر تصفیه نشده دارای نقطه دود در حدود ۳۷۵ درجه فارنهایت (۱۹۱ درجه سانتیگراد) است، در حالی که روغن کانولا دارای نقطه دود ۴۲۸-۴۵۰ درجه فارنهایت (۲۲۰-۲۳۰ درجه سانتیگراد) است.۳، ۴).
این باعث میشود روغن سویا گزینه خوبی برای روشهای پخت با حرارت بالا مانند برشته کردن، پختن، سرخکردن و تفت دادن باشد، زیرا میتواند در دمای بالا بدون شکستگی مقاومت کند.
خلاصه
روغن سویا نقطه دود نسبتا بالایی دارد که آن را به گزینه خوبی برای پخت و پز با حرارت بالا تبدیل می کند.
۲. سرشار از چربی های مفید برای قلب
روغن سویا عمدتاً از اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه تشکیل شده است که یک نوع چربی سالم برای قلب است که با فواید متعددی همراه است.۵، ۶).
در واقع، مطالعات نشان می دهد که تعویض چربی های اشباع شده با چربی های چند غیر اشباع در رژیم غذایی می تواند با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط باشد.
یک بررسی بزرگ از ۸ مطالعه نشان داد که وقتی شرکت کنندگان ۵٪ از کل کالری روزانه خود را از چربی اشباع شده با چربی غیراشباع چندگانه جایگزین کردند، آنها ۱۰٪ خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دادند.۷).
مبادله چربیهای اشباع شده با چربیهای غیراشباع چندگانه ممکن است سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد، که عامل خطر اصلی بیماری قلبی است.۸).
خلاصه
روغن سویا بیشتر از چربی های غیراشباع چندگانه تشکیل شده است که با کاهش سطح کلسترول و کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است.
۳. ممکن است از سلامت استخوان حمایت کند
فقط ۱ قاشق غذاخوری (۱۵ میلی لیتر) روغن سویا حاوی ۲۵ میکروگرم ویتامین K است که حدود ۲۰ درصد از ارزش روزانه توصیه شده (DV) را در یک وعده از بین می برد.۵).
در حالی که ویتامین K شاید بیشتر به دلیل تأثیر آن بر لخته شدن خون شناخته شده است، اما نقش حیاتی در تنظیم متابولیسم استخوان ایفا می کند.
تحقیقات نشان می دهد که ویتامین K برای سنتز پروتئین های خاصی که برای حفظ توده استخوانی حیاتی هستند مانند استئوکلسین ضروری است.۱۰).
برخی تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غذایی غنی از چربی های اشباع نشده ممکن است به محافظت در برابر از دست دادن استخوان مرتبط با افزایش سن کمک کند. با این حال، تحقیقات محدود است و مطالعات بیشتری برای تایید این اثر بالقوه مورد نیاز است (۱۱).
مطالعه ۲ ساله دیگری روی ۴۴۰ زن نشان داد که مصرف روزانه ۵ میلی گرم ویتامین K با کاهش خطر شکستگی استخوان مرتبط است.۱۲).
علاوه بر این، یک مطالعه حیوانی نشان داد که دادن روغن سویا به موشها به مدت ۲ ماه، نشانگرهای التهاب را کاهش میدهد و به تعادل سطح مواد معدنی در خون و استخوانها کمک میکند، که نشان میدهد ممکن است به جلوگیری از تحلیل استخوان کمک کند.۱۳).
با این حال، برای ارزیابی اثرات روغن سویا بر سلامت استخوان در انسان، مطالعات بیشتری با کیفیت بالا مورد نیاز است.
خلاصه
روغن سویا سرشار از ویتامین K است که ممکن است به حفظ استحکام استخوان و کاهش خطر شکستگی کمک کند. یک مطالعه حیوانی همچنین نشان داد که این روغن ممکن است به جلوگیری از تحلیل استخوان کمک کند.
۴. حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است
روغن سویا حاوی مقدار مناسبی از اسیدهای چرب امگا ۳ در هر وعده است.۵).
اسیدهای چرب امگا ۳ با تعدادی از فواید سلامتی مرتبط هستند و نقش مهمی در سلامت قلب، رشد جنین، عملکرد مغز و ایمنی دارند.۱۶).
افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ همچنین می تواند به کاهش التهاب کمک کند، که تصور می شود در ایجاد شرایط مزمن مانند بیماری قلبی، سرطان و دیابت نقش دارد.۱۷، ۱۸).
اگرچه روغن سویا حاوی اسید چرب امگا ۳ آلفا-لینولنیک اسید (ALA) است، اما تبدیل ALA به اسیدهای چرب ضروری DHA و EPA بسیار ناکارآمد است.
در واقع، تحقیقات نشان می دهد که تنها
به همین دلیل، روغن سویا منبع مطمئنی از DHA و EPA نیست که چربیهای ضروری برای عملکرد سلولی هستند.۹).
به علاوه، اگرچه روغن سویا حاوی مقداری چربی امگا ۳ است، اما اسیدهای چرب امگا ۶ بسیار بالاتری دارد.۵).
در حالی که شما به هر دو نوع نیاز دارید، اکثر افراد در رژیم غذایی خود اسیدهای چرب امگا ۶ زیادی دریافت می کنند و امگا ۳ کافی ندارند. این می تواند به التهاب و بیماری مزمن کمک کند (۱۹).
به همین دلیل، بهتر است روغن سویا را با انواع غذاهای دیگر که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ نیز هستند، ترکیب کنید، مانند:
- ماهی سالمون
- دانه های کتان
- گردو
خلاصه
روغن سویا حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که نقش کلیدی در ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماریهای مزمن دارد.
۵. سلامت پوست را ارتقا می دهد
روغن سویا را اغلب میتوان در فهرست مواد تشکیل دهنده سرمها، ژلها و لوسیونهای مراقبت از پوست مشاهده کرد – و دلیل خوبی هم دارد.
برخی تحقیقات نشان می دهد که روغن سویا ممکن است برای سلامت پوست مفید باشد.
به عنوان مثال، یک مطالعه شامل شش نفر نشان داد که استفاده از این روغن به پوست آنها مانع طبیعی آن برای کمک به حفظ رطوبت را افزایش می دهد.۲۰).
مطالعه دیگری نشان داد که استفاده موضعی از روغن سویا به محافظت در برابر التهاب پوست ناشی از اشعه ماوراء بنفش کمک می کند.۲۱).
روغن سویا همچنین سرشار از ویتامین E است، یک ماده مغذی ضد التهابی که می تواند از سلامت پوست حمایت کند.۵، ۲۲).
مطالعات نشان می دهد که ویتامین E ممکن است در برابر آسیب های پوستی محافظت کند و به درمان برخی بیماری های پوستی مانند آکنه و درماتیت آتوپیک کمک کند.۲۲، ۲۳).
خلاصه
روغن سویا سرشار از ویتامین E است، یک ماده مغذی که می تواند به سلامت پوست کمک کند. استفاده موضعی از آن ممکن است از التهاب محافظت کند و به حفظ رطوبت پوست کمک کند.
۶. همه کاره و آسان برای استفاده
روغن سویا طعمی ملایم و خنثی دارد که می تواند به طور یکپارچه در تقریباً هر دستور غذایی که نیاز به روغن پخت و پز دارد، جا بیفتد.
این به خصوص با سرکه و کمی نمک و فلفل ترکیب می شود تا یک سس سالاد آسان درست شود.
به دلیل نقطه دود بالای آن، می توان از آن به جای روغن های پخت و پز دیگر برای روش های پخت با حرارت بالا استفاده کرد، مانند:
- سرخ کردن
- پخت
- برشته کردن
- تفت دادن
به سادگی از آن به جای سایر مواد مانند روغن کانولا یا روغن گیاهی در دستور العمل های مورد علاقه خود استفاده کنید.
به غیر از پخت و پز با روغن سویا، می توانید آن را به مو یا پوست خود بمالید تا به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی عمل کند.
علاوه بر این، برخی افراد از آن به عنوان روغن حامل برای رقیق کردن روغنهای ضروری قبل از استفاده از آن روی پوست استفاده میکنند.
خلاصه
روغن سویا را می توان به جای سایر روغن های پخت و پز تقریباً در هر دستور پختی استفاده کرد. همچنین می توان آن را روی مو و پوست مالید یا با روغن های ضروری ترکیب کرد.
نکات منفی بالقوه
اگرچه روغن سویا با برخی از فواید سلامتی مرتبط است، مصرف منظم روغن سویا ممکن است بر سلامت کلی تأثیر منفی بگذارد.
روغن سویا حاوی نسبت بالایی از چربی های امگا ۶ است.
اگرچه هر دو چربی امگا ۶ و امگا ۳ در رژیم غذایی مورد نیاز هستند، اما اکثر مردم غذاهای غنی از امگا ۶ و چربی های امگا ۳ بسیار کم مصرف می کنند. این به این دلیل است که بسیاری از غذاهای فرآوری شده سرشار از چربی های امگا ۶ هستند.۲۴).
این عدم تعادل می تواند منجر به التهاب مزمن شود که با تعدادی از شرایط از چاقی تا زوال شناختی همراه است.۲۵، ۲۶).
بنابراین، ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی به منظور کاهش مصرف غذاهای غنی از امگا ۶ از جمله فست فودها و روغن های تصفیه شده و افزایش مصرف غذاهای غنی از امگا ۳ مانند ماهی های چرب برای سلامت کلی بهترین است.
برخی از مطالعات به طور خاص روغن سویا را با پیامدهای منفی سلامت مرتبط می دانند. با این حال، بیشتر تحقیقات در مورد اثرات منفی بالقوه روغن سویا بر سلامتی در حیوانات انجام شده است.
برای مثال، مطالعهای روی موشها نشان داد که رژیم غذایی سرشار از روغن سویا منجر به تغییرات متابولیکی نامطلوب از جمله افزایش چربی بدن، قند خون بالا و کبد چرب در مقایسه با رژیمهای حاوی روغن نارگیل یا فروکتوز (نوعی قند) میشود.۲۷).
علاوه بر این، مطالعات حیوانی همچنین نشان داده است که روغن سویا استریفیه شده، که در محصولاتی مانند مارگارین استفاده می شود، مدیریت قند خون را مختل می کند و منجر به تجمع چربی در ناحیه شکم می شود.۲۸).
مطالعات دیگر نشان می دهد که مصرف روغن سویا حرارت دیده نشانگرهای التهاب و استرس اکسیداتیو را در جوندگان افزایش می دهد.۲۹).
اگرچه تحقیقات انسانی با کیفیت بالا برای مطالعه اثرات طولانی مدت رژیم غذایی غنی از سویا بر سلامتی مورد نیاز است، اما بهتر است مصرف روغن های غنی از امگا ۶ مانند روغن سویا را محدود کنید و به روغن سویا به عنوان تنها منبع چربی خود متکی نباشید.
خلاصه
روغن سویا سرشار از چربی های امگا ۶ است که در صورت مصرف بیش از حد می تواند اثرات منفی بر سلامتی داشته باشد.
به همین دلیل، بهتر است مصرف روغن سویا را محدود کنید و در عوض انواع چربی های سالم را به صورت روزانه مصرف کنید.
خلاصه
روغن سویا یک نوع رایج روغن پخت و پز است که با چندین فواید سلامتی همراه است.
به طور خاص، ممکن است کمک کند:
- ارتقاء سلامت پوست
- سطح کلسترول را کاهش دهد
- جلوگیری از تحلیل استخوان
- اسیدهای چرب مهم امگا ۳ را فراهم می کند
علاوه بر این، دارای نقطه دود بالا و طعم خنثی است، که ترکیب آن را در انواع دستور العمل ها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم آسان می کند.
با این حال، به خاطر داشته باشید که روغن سویا سرشار از چربی های امگا ۶ است و در صورت مصرف زیاد، ممکن است اثرات منفی بر سلامتی داشته باشد.
به همین دلیل، بهتر است به روغن سویا به عنوان تنها منبع چربی خود اعتماد نکنید. در عوض، برای تعادل مناسب، انواع چربی های سالم از جمله ماهی چرب، آجیل، دانه ها، آووکادو و نارگیل را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
Source link