اگر از اندازه وعده ها بی اطلاع هستید، پرخوری به راحتی می تواند از کنترل خارج شود و منجر به پیامدهای منفی مختلف برای سلامتی شود.
یکی از راه های کنترل این عادت این است که ابتدا بفهمید پرخوری چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد.
در اینجا ۷ اثر مضر پرخوری آورده شده است.

۱. ممکن است باعث افزایش چربی اضافی بدن شود
تعادل کالری روزانه شما بر اساس میزان کالری مصرفی در مقابل تعداد کالری که می سوزانید تعیین می شود.
وقتی بیشتر از چیزی که خرج می کنید می خورید، این به عنوان کالری مازاد شناخته می شود. بدن شما ممکن است این کالری های اضافی را به عنوان چربی ذخیره کند.
پرخوری ممکن است به ویژه برای ایجاد چربی اضافی بدن یا چاقی مشکل ساز باشد زیرا ممکن است کالری بسیار بیشتری از آنچه نیاز دارید مصرف کنید ( 1 ).
گفته می شود، مصرف بیش از حد پروتئین به دلیل روش متابولیزه شدن چربی بدن را افزایش نمی دهد. کالری اضافی از کربوهیدرات ها و چربی ها بسیار بیشتر مستعد افزایش چربی بدن هستند (۱ ، ۲ ).
برای جلوگیری از افزایش چربی اضافی، سعی کنید قبل از مصرف غذاهای کربوهیدرات و چربی بیشتر ، پروتئین های بدون چربی و سبزیجات غیر نشاسته ای را پر کنید .
پرخوری ارتباط نزدیکی با چربی اضافی بدن و چاقی دارد زیرا بدن شما دارای کالری اضافی است. برای جلوگیری از افزایش چربی، روی پروتئین های بدون چربی و سبزیجات غیر نشاسته ای در وعده های غذایی تمرکز کنید.
۲. ممکن است تنظیم گرسنگی را مختل کند
دو هورمون اصلی بر تنظیم گرسنگی تأثیر میگذارند – گرلین که اشتها را تحریک میکند و لپتین که اشتها را سرکوب میکند ( 3 ).
وقتی برای مدتی غذا نخورده اید، سطح گرلین افزایش می یابد. سپس، بعد از اینکه غذا خوردید، سطح لپتین به بدن شما می گوید که سیر شده است.
با این حال، پرخوری ممکن است این تعادل را مختل کند.
خوردن غذاهای سرشار از چربی، نمک یا قند باعث ترشح هورمون های حس خوب مانند دوپامین می شود که مراکز لذت را در مغز شما فعال می کند ( ۴ ).
با گذشت زمان، بدن شما ممکن است این احساسات لذت را با غذاهای خاصی مرتبط کند که چربی و کالری بالایی دارند. این فرآیند ممکن است در نهایت مقررات گرسنگی را نادیده بگیرد و شما را تشویق کند که به جای گرسنگی غذا بخورید ( 5 ).
اختلال در این هورمون ها ممکن است باعث چرخه دائمی پرخوری شود.
شما می توانید با تقسیم کردن برخی از غذاهای احساس خوب و خوردن آنها با سرعت کمتر ، این تاثیر را خنثی کنید تا بدنتان سیری خود را ثبت کند.
پرخوری مزمن ممکن است بر هورمون هایی که سیری و گرسنگی را کنترل می کنند، غلبه کند و تشخیص اینکه بدن شما چه زمانی به غذا نیاز دارد را دشوار می کند.
۳. ممکن است خطر بیماری را افزایش دهد
در حالی که پرخوری گاه به گاه احتمالاً بر سلامت طولانی مدت تأثیر نمی گذارد، پرخوری مزمن می تواند منجر به چاقی شود. به نوبه خود، این وضعیت به طور مداوم نشان داده شده است که خطر بیماری را افزایش می دهد ( ۶ ، ۷ ، ۸ ).
چاقی ، که به عنوان داشتن شاخص توده بدنی (BMI) 30 یا بالاتر تعریف می شود، یکی از عوامل خطر اصلی برای سندرم متابولیک است. این دسته از شرایط شانس ابتلا به بیماری قلبی و سایر مشکلات سلامتی مانند دیابت و سکته را افزایش می دهد ( 9 ).
شاخص های سندرم متابولیک شامل سطوح بالای چربی در خون، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و التهاب است ( 9 ).
خود مقاومت به انسولین ارتباط نزدیکی با پرخوری مزمن دارد. زمانی ایجاد می شود که قند اضافی در خون توانایی هورمون انسولین را برای ذخیره قند خون در سلول های شما کاهش می دهد.
اگر مقاومت به انسولین کنترل نشود، ممکن است منجر به دیابت نوع ۲ شود.
شما می توانید با اجتناب از کالری بالا، غذاهای فرآوری شده، خوردن مقدار زیادی سبزیجات غنی از فیبر و تعدیل اندازه کربوهیدرات ها، خطر ابتلا به این شرایط را کاهش دهید.
پرخوری مزمن ممکن است باعث چاقی و مقاومت به انسولین شود، دو عامل خطر اصلی برای سندرم متابولیک – مجموعه ای از شرایط که خطر بیماری قلبی، سکته و دیابت را افزایش می دهد.
۴. ممکن است عملکرد مغز را مختل کند
با گذشت زمان، پرخوری ممکن است به عملکرد مغز آسیب برساند.
چندین مطالعه، پرخوری مداوم و چاقی را با کاهش ذهنی در افراد مسن تر، در مقایسه با افرادی که پرخوری نمی کنند، مرتبط می دانند ( ۱۱ ، ۱۲ ).
یک مطالعه در بزرگسالان مسن نشان داد که اضافه وزن در مقایسه با افراد با وزن طبیعی بر حافظه تأثیر منفی میگذارد ( 11 ).
با این حال، مطالعات بیشتری برای شناسایی میزان و مکانیسمهای کاهش ذهنی مرتبط با پرخوری و چاقی مورد نیاز است.
با توجه به اینکه مغز شما تقریباً ۶۰ درصد چربی دارد، خوردن چربیهای سالم مانند آووکادو، کرههای مغزیجات، ماهیهای چرب و روغن زیتون ممکن است به جلوگیری از زوال ذهنی کمک کند ( ۱۲ ، ۱۳ ، 14 ).
پرخوری مزمن و چاقی با کاهش جزئی شناختی با افزایش سن مرتبط است، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است.
۵. ممکن است شما را حالت تهوع ایجاد کند
پرخوری به طور منظم می تواند باعث احساس ناراحت کننده تهوع و سوء هاضمه شود.
معده بالغ تقریباً به اندازه یک مشت گره شده است و میتواند حدود ۷۵ میلیلیتر را در حالت خالی نگه دارد، اگرچه میتواند تا حدود ۱ لیتر (۹۵۰ میلیلیتر) منبسط شود ( ۱۵ ، ۱۶ ).
توجه داشته باشید که این اعداد بر اساس سایز شما و مقداری که به طور منظم می خورید متفاوت است.
هنگامی که یک وعده غذایی بزرگ می خورید و شروع به رسیدن به حد بالای ظرفیت معده خود می کنید، ممکن است حالت تهوع یا سوء هاضمه را تجربه کنید. در موارد شدید، این حالت تهوع ممکن است باعث استفراغ شود، که راه بدن شما برای کاهش فشار حاد معده است ( 17 ).
در حالی که بسیاری از داروهای بدون نسخه ممکن است این بیماری ها را درمان کنند، بهترین روش این است که اندازه وعده های خود را تنظیم کنید و آهسته تر غذا بخورید تا در وهله اول از بروز این علائم جلوگیری کنید.
پرخوری حاد می تواند منجر به حالت تهوع و سوء هاضمه شود زیرا حجم زیادی از غذا وارد معده می شود و سیستم گوارش شما را مختل می کند.
۶. ممکن است باعث گاز بیش از حد و نفخ شود
خوردن مقادیر زیاد غذا ممکن است سیستم گوارش شما را تحت فشار قرار دهد و باعث ایجاد گاز و نفخ شود .
اقلام تولید کننده گاز که افراد تمایل به خوردن آنها بیش از حد دارند، غذاهای تند و چرب و همچنین نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه هستند . لوبیاها، برخی از سبزیجات و غلات کامل نیز ممکن است گاز تولید کنند، اگرچه اینها اغلب زیاد مصرف نمی شوند.
علاوه بر این، سریع غذا خوردن ممکن است باعث ایجاد گاز و نفخ شود زیرا مقادیر زیادی غذا به سرعت وارد معده شما می شود ( ۱۸ ، ۱۹ ).
شما می توانید با آهسته غذا خوردن، صبر کردن تا بعد از غذا برای نوشیدن مایعات و کاهش حجم غذاهای گازدار خود از گاز اضافی و نفخ جلوگیری کنید.
خوردن مقادیر زیاد غذاهای تند و چرب و همچنین نوشیدن نوشابه های گازدار مانند نوشابه می تواند باعث ایجاد گاز و نفخ شود.
۷. ممکن است شما را خواب آلود کند
پس از پرخوری، بسیاری از افراد دچار تنبلی یا خستگی می شوند.
این ممکن است به دلیل پدیده ای به نام هیپوگلیسمی واکنشی باشد ، که در آن قند خون شما بلافاصله پس از خوردن یک وعده غذایی بزرگ کاهش می یابد ( ۲۰ ، ۲۱ ، ۲۲ ).
قند خون پایین معمولاً با علائمی مانند خواب آلودگی ، کندی، ضربان قلب سریع و سردرد همراه است ( ۲۳ ).
در حالی که به طور کامل شناخته نشده است، تصور می شود که علت آن مربوط به تولید بیش از حد انسولین باشد ( ۲۴ ).
اگرچه در افراد مبتلا به دیابت که بیش از حد انسولین تجویز می کنند، شایع است، هیپوگلیسمی واکنشی ممکن است در برخی افراد در نتیجه پرخوری رخ دهد.
پرخوری ممکن است باعث شود برخی افراد احساس خواب آلودگی یا تنبلی کنند. این ممکن است به دلیل تولید بیش از حد انسولین باشد که منجر به کاهش قند خون می شود.
خلاصه
اگر به میزان غذا خوردن یا احساس سیری خود توجه نکنید، پرخوری آسان است .
در واقع، این عادت رایج ممکن است منجر به نفخ، گاز معده، حالت تهوع، چربی اضافی بدن و افزایش خطر ابتلا به چندین بیماری شود.
بنابراین، باید با کاهش حجم وعده های غذایی خود، مصرف کمتر غذاهای فرآوری شده و جهت گیری رژیم غذایی خود بر روی غذاهای کامل، از پرخوری جلوگیری کنید .
در صورت تمایل، می توانید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا به شما در ایجاد یک برنامه غذایی کمک کند که سلامت طولانی مدت را ارتقا دهد.