آنچه در مورد فنیل آلانین باید بدانید

فنیل آلانین یک اسید آمینه ضروری است که بسیاری از وظایف مهم را در بدن انسان انجام می دهد.

این مقاله به توصیف فنیل آلانین، از جمله انواع مختلف، و فهرستی از منابع غذایی آن می پردازد.

همچنین برخی از مزایای بالقوه، خطرات و عوارض جانبی مصرف این اسید آمینه را تشریح می کند و اطلاعاتی در مورد میزان بهینه فنیل آلانین برای افراد مختلف ارائه می دهد.

فنیل آلانین چیست؟

فنیل آلانین نوعی اسید آمینه است. آمینو اسیدها مولکول هایی هستند که با هم ترکیب می شوند و پروتئین ها را تشکیل می دهند.

فنیل آلانین یک اسید آمینه ضروری در انسان است، به این معنی که بدن نمی تواند فنیل آلانین خود را سنتز کند. در عوض، انسان ها باید فنیل آلانین را از غذاهایی که می خورند دریافت کنند.

آنچه در مورد فنیل آلانین باید بدانید

فنیل آلانین جزء چندین پروتئین و آنزیم مهم است. به عنوان مثال، بدن می تواند فنیل آلانین را به تیروزین تبدیل کند که سپس از آن برای سنتز انتقال دهنده های عصبی دوپامین و نوراپی نفرین استفاده می کند.

فنیل آلانین همچنین در تولید اسیدهای آمینه مهم دیگر نقش دارد.

انواع

وجود دارد دو نوع فنیل آلانین: L-form و D-form. این اشکال مختلف نقش های متفاوتی در بدن دارند. فرم L به پروتئین ها وارد می شود، در حالی که فرم D به عنوان یک مسکن عمل می کند.

L-phenylalanine به طور طبیعی در برخی از غذاها وجود دارد، در حالی که D-phenylalanine یک نوع مصنوعی از L-phenylalanine است.

بیشتر بخوانید
لیست غذاهای بدون کلسیم

منابع

دانشمندان فنیل آلانین را یک اسید آمینه ضروری می دانند. این بدان معناست که بدن انسان قادر به تولید فنیل آلانین خود نیست. در عوض، فرد باید فنیل آلانین را از منابع غذایی دریافت کند.

یک مطالعه ۲۰۲۰ توضیح می دهد که از آنجایی که فنیل آلانین جزء بسیاری از پروتئین های طبیعی است، غذاهای با پروتئین بالا منابع خوبی از این اسید آمینه ضروری هستند.

چند نمونه از غذاهای پر پروتئین عبارتند از:

  • محصولات حیوانی مانند:
    • گوشت
    • ماهی
    • تخم مرغ
    • شیر
    • پنیر
    • ژلاتین
  • غلات، مانند:
    • گندم
    • جو دو سر
    • کوینو
    • جو
    • چاودار
  • عدس
  • آجیل و دانه ها
  • محصولات سویا و تمپه
  • محصولات “گوشتی” گیاهی
  • جلبک های گیاهی
  • شیرین کننده آسپارتام

غذاها و موادی که فنیل آلانین کمی دارند عبارتند از:

  • میوه ها
  • سبزیجات
  • چربی ها
  • قندها
  • نشاسته ها

فواید

بخش های زیر برخی از مزایای سلامتی بالقوه فنیل آلانین را با جزئیات بیشتری پوشش می دهد.

فواید سلامت عصبی

بدن از فنیل آلانین برای تولید انتقال دهنده عصبی نوراپی نفرین استفاده می کند. این انتقال دهنده عصبی عملکردهای مهم بسیاری دارد، از جمله:

  • کمک به انتقال سیگنال ها بین مغز و سلول های عصبی بدن
  • حفظ حالت بیداری یا هوشیاری
  • بهبود حافظه
  • کاهش دردهای گرسنگی

نوراپی نفرین همچنین دارای خواص ضد افسردگی است. به این دلیل، برخی از دانشمندان بر این باورند که ال فنیل آلانین می تواند به درمان افسردگی کمک کند.

فواید پوستی

برخی شواهد نشان می دهد که فنیل آلانین ممکن است وضعیت پوستی ویتیلیگو را بهبود بخشد، که در آن نواحی پوست دچار رنگدانه می شوند. فنیل آلانین تحریک می کند تولید ملانین که رنگدانه طبیعی است که به پوست رنگ می دهد.

بیشتر بخوانید
میزان مورد نیاز نمک یا سدیم

خطرات

برای اکثر مردم، مصرف فنیل آلانین خطری برای سلامتی ندارد. با این حال، افراد مبتلا به فنیل کتونوری (PKU) در صورت مصرف رژیم غذایی حاوی فنیل آلانین می توانند به شدت ناخوشایند شوند.

PKU یک بیماری متابولیک ارثی است که بر توانایی بدن در تجزیه فنیل آلانین برای تبدیل به تیروزین تأثیر می گذارد. در نتیجه فنیل آلانین در خون و مغز تجمع می یابد. این می تواند باعث آسیب به مغز و سیستم عصبی شود.

موارد زیر ممکن است به وجود PKU اشاره کند:

  • پوست، مو و چشم روشن تر از خواهر و برادرهایی که PKU ندارند
  • اگزما
  • بوی کپک از ادرار یا پوست فرد
  • استفراغ مکرر
  • اسپاسم یا لرزش بدن
  • تشنج
  • بیش فعالی
  • مشکلات رفتاری، مانند عصبانیت های مکرر و دوره های آسیب به خود

PKU اغلب در اوایل دوران نوزادی کودکان آشکار می شود  مبتلا به این بیماری باید از خوردن غذاهای حاوی سطح بالایی از فنیل آلانین خودداری کنند.

با این حال، به عنوان یک مطالعه قدیمی تر از ۲۰۱۱ اشاره می کند، دانشمندان در حال حاضر در مورد اینکه آیا چنین محدودیت های غذایی برای بزرگسالان ضروری است یا خیر، اختلاف نظر دارند.

اثرات جانبی

عوارض جانبی مصرف فنیل آلانین فقط برای افراد مبتلا به PKU نگران کننده است. چند نمونه از عوارض مربوط به PKU شامل موارد زیر است.

بیشتر بخوانید
9 فواید شگفت انگیز ارده یا تاهینی

شناخت و خلق و خو

در افراد مبتلا به PKU، فنیل آلانین ممکن است عوارض جانبی مربوط به شناخت و خلق را ایجاد کند.

مطالعه ۲۰۱۱ اثرات مصرف فنیل آلانین در بزرگسالان مبتلا به PKU را بررسی کرد. در این کارآزمایی دوسوکور و کنترل‌شده با دارونما، یک گروه از بزرگسالان مبتلا به PKU به مدت ۴ هفته مکمل فنیل آلانین مصرف کردند، در حالی که گروه جداگانه‌ای از بزرگسالان مبتلا به PKU برای مدت زمان مشابه دارونما مصرف کردند.

در پایان کارآزمایی، آنهایی که در گروه دارونما قرار داشتند، خلق و خوی بهتری را گزارش کردند و در آزمون‌های توجه پایدار امتیاز بیشتری نسبت به کسانی که مکمل فنیل آلانین دریافت کردند، کسب کردند.

بارداری و زایمان

یک بررسی ۲۰۱۵ اشاره می کند که زنان مبتلا به PKU احتمال بیشتری برای داشتن فرزندی دارند که PKU نیز دارد. متخصصان مراقبت های بهداشتی از آن به عنوان سندرم PKU مادر یاد می کنند.

با توجه به بررسی، نوزادان مبتلا به سندرم PKU مادر احتمال بیشتری دارد که مشکلات سلامتی زیر را داشته باشند:

  • نقص های قلبی
  • میکروسفالی
  • اختلالات شناختی
  • محدودیت رشد داخل رحمی

مقدار بهینه

یک  بررسی از سال ۲۰۰۷ نشان می دهد که حداقل دوز روزانه فنیل آلانین حدود ۹.۱ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم (میلی گرم بر کیلوگرم) وزن بدن است. طبق بررسی، حداکثر دوز روزانه فنیل آلانین ۳۸-۴۸ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن است.

بیشتر بخوانید
پروتئین آب پنیر: فواید، عوارض و خطرات سلامتی

افراد مبتلا به PKU نسبت به افرادی که این بیماری را ندارند نیاز به مصرف فنیل آلانین بسیار کمتری دارند. افراد مبتلا به PKU باید با پزشک یا متخصص تغذیه برای مشاوره بیشتر در مورد مصرف فنیل آلانین خود صحبت کنند.

خلاصه

فنیل آلانین یک اسید آمینه ضروری است. این بدان معناست که بدن انسان قادر به سنتز فنیل آلانین خود نیست، بنابراین افراد باید در عوض آن را از منابع غذایی دریافت کنند. به طور کلی، غذاهایی که پروتئین بالایی دارند، غنی از فنیل آلانین نیز هستند.

فنیل آلانین در تولید انتقال دهنده های عصبی نوراپی نفرین و دوپامین نقش دارد که برای عملکرد صحیح مغز و سیستم عصبی ضروری هستند. فنیل آلانین همچنین به تولید رنگدانه ملانین کمک می کند که به پوست، مو و چشم ها رنگ می دهد.

اکثر مردم می توانند فنیل آلانین را بدون هیچ گونه خطر عوارض جانبی مصرف کنند. با این حال، برخی از افراد به بیماری متابولیک نادر PKU مبتلا هستند که باعث می شود بدن قادر به تجزیه فنیل آلانین نباشد. این می تواند منجر به سطوح مضر فنیل آلانین در بدن شود. بنابراین، افراد مبتلا به PKU باید مراقب میزان فنیل آلانین مصرفی خود باشند.

Source link

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه