آلرژی به موز یک واکنش آلرژیک به پروتئین موجود در موز است. این نوع واکنش معمولاً با آلرژی به مواد غذایی دیگر یا با آلرژی به لاتکس رخ می دهد.
موز اغلب یکی از اولین مواد جامد است که به نوزادان داده می شود و معمولاً در این سن به خوبی تحمل می شود. اعتقاد بر این است که آلرژی به موز نادر است و افراد مبتلا به آلرژی به موز بعداً در زندگی دچار آن می شوند.
درباره بروز آلرژی به موز، عوامل خطر، علائم، تشخیص، گزینه های درمانی و استراتژی های مدیریتی بیشتر بدانید.
بروز آلرژی به موز
مطالعات نشان می دهد که شیوع آلرژی به موز کمتر از ۱٪ از جمعیت عمومی است.
در نوزادان
آلرژی غذایی در کودکان و نوزادان بیشتر از بزرگسالان است.
تحقیقات نشان می دهد که شیوع آلرژی غذایی در کودکان زیر ۳ سال بین ۵ تا ۸ درصد است.
در حالی که حساسیت به موز در نوزادان نادر است، مواردی در نوزادان گزارش شده است.
عوامل خطر
واکنش آلرژیک به غذا در سیستم ایمنی بدن شروع می شود. اما علت دقیق آلرژی غذایی ناشناخته است.
محققان برخی از عواملی را شناسایی کرده اند که فرد را بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلرژی غذایی قرار می دهد.
سابقه خانوادگی
اگر فردی یکی از اعضای نزدیک خانواده اش با شرایط آلرژیک مانند آلرژی غذایی، اگزما یا آسم داشته باشد، در معرض خطر کمی بیشتر از ابتلا به آلرژی به یک غذای خاص است.
با این حال، آلرژی های غذایی فردی می تواند در بین اعضای خانواده متفاوت باشد.
سایر شرایط
افرادی که دارای سایر شرایط آلرژیک هستند، بیشتر احتمال دارد به مواد غذایی آلرژی پیدا کنند.
به عنوان مثال، افرادی که در کودکی به اگزما (بیماری که باعث قرمزی و خارش پوست می شود) داشتند، در معرض خطر ابتلا به آلرژی غذایی هستند.
پیوند به آلرژی به لاتکس
افرادی که به لاتکس یا سندرم غذای لاتکس آلرژی دارند ممکن است به موز نیز حساسیت داشته باشند. این به این دلیل است که پروتئین های موجود در لاتکس و موز مشابه هستند.
لاتکس یک محصول طبیعی است که از درخت لاستیک به دست می آید. لاتکس در محصولاتی مانند دستکش و بادکنک استفاده می شود.
تقریباً ۳۰ تا ۵۰ درصد افرادی که به لاتکس حساسیت دارند ممکن است به میوه ها نیز حساسیت داشته باشند. رایج ترین آنها موز، شاه بلوط، آووکادو و کیوی است.
علائم آلرژی به موز
علائم آلرژی به موز می تواند در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه پس از مصرف موز رخ دهد.
علائم آلرژی به موز می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خارش پوست که ممکن است شامل بثورات باشد
- خارش در دهان و گلو
- تورم لب و زبان
- تورم پوست
- مشکلات بلع
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- درد شکم
- خارش چشم
- عطسه کردن
عوارض
در برخی موارد نادر، آلرژی به موز می تواند علائم جدی مانند:
- تنگ شدن گلو
- خس خس سینه
- مشکلات تنفسی
- افت فشار خون
- سقوط – فروپاشی
- از دست دادن هوشیاری
- آنافیلاکسی
علائم آنافیلاکسی
آنافیلاکسی یک اورژانس پزشکی تهدید کننده زندگی است و تشخیص علائم می تواند یک زندگی را نجات دهد.
فرد مبتلا به آنافیلاکسی ممکن است علائم مختلفی را تجربه کند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- صدای خشن
- سفتی در قفسه سینه
- دشواری در تنفس
- سرفه کردن
- خس خس سینه
- گلو متورم و مشکل در بلع
- گرفتگی معده
- بثورات قرمز که اغلب خارش دارند
- کهیر یا آبریزش
- پوست رنگپریده
- قرمزی صورت یا بدن
- اسهال
- استفراغ
- از دست دادن هوشیاری
- احساس عذاب قریب الوقوع
علائم معمولاً در عرض ۵ تا ۳۰ دقیقه پس از تماس با یک آلرژن ظاهر می شوند، اما در برخی موارد، علائم ممکن است تا یک یا دو ساعت طول بکشد تا ایجاد شوند.
اگر شما یا فردی در نزدیکی شما آنافیلاکسی را تجربه میکنید، به او کمک کنید تا در صورت تجویز بلافاصله از EpiPen (تزریق اپی نفرین) خود استفاده کند و با ۹۱۱ تماس بگیرید.
تشخیص
آلرژی معمولا توسط متخصص آلرژی یا ایمونولوژیست تشخیص داده می شود. تشخیص آلرژی نیاز به تاریخچه دقیق دارد. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی با گرفتن یک تاریخچه پزشکی کامل و همچنین انجام یک معاینه فیزیکی شروع می کند.
اگر سابقه پزشکی حاکی از وجود آلرژی غذایی با واسطه IgE (ایمونوگلوبولین E) باشد، احتمالاً آزمایش خون یا آزمایش پوستی برای غذا(های) مشکوک تجویز می شود.
در طی تست های پوستی، مقدار کمی از غذای استخراج شده در زیر پوست بازو یا پشت سوراخ می شود. برای ارزیابی آلرژی و اطمینان از اعتبار آزمایش، این پریک ها با کنترل های مثبت و منفی مقایسه می شوند.
برای آزمایش خون، از بیماران خون گرفته می شود و نتایج آنها در تاریخ بعدی با آنها بررسی می شود.
برای تشخیص آلرژی غذایی می توان از آزمایش خون یا پوست استفاده کرد.
اگر سابقه حاکی از آلرژی غذایی نباشد یا اگر نتیجه آزمایش خون یا پوست به اندازه کافی کوچک باشد، متخصص آلرژی-ایمونولوژیست ممکن است یک چالش تحت نظارت پزشکی را برای تشخیص بهتر یا رد تشخیص آلرژی غذایی توصیه کند.
درمان
هیچ درمانی برای آلرژی غذایی وجود ندارد، با این حال، استراتژی های مدیریتی می تواند زندگی با آلرژی را کمی آسان تر کند.
کسانی که آلرژی غذایی دارند باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از آلرژن های خود انجام دهند. این شامل دقت در خواندن برچسب مواد غذایی و پرسیدن سوالات در مورد وعده های غذایی هنگام صرف غذا در بیرون است.
مهم است که همیشه یک EpiPen همراه داشته باشید تا در صورت بروز واکنش آنافیلاکتیک آماده شود.
چیزهایی که باید اجتناب کرد
کسانی که به موز حساسیت دارند باید از مصرف موز و غذاهای حاوی آن خودداری کنند.
نوشیدنی های میوه ای و سالادهای میوه ممکن است حاوی موز باشند و باید با احتیاط مصرف شوند.
افراد مبتلا به آلرژی به موز باید همیشه برچسب غذاها را مطالعه کنند و توجه داشته باشند که موز ممکن است به عنوان طعم دهنده در داروها نیز استفاده شود.
همچنین ممکن است در شامپو یا لوسیون بدن وجود داشته باشد.
جایگزین های غذایی
هنگامی که برای آلرژی به موز آزمایش میشوید، احتمالاً متخصص آلرژیشناس میتواند غذاهای دیگری را که ممکن است باعث ایجاد واکنش در شما شوند، شناسایی کند.
افراد مبتلا به آلرژی غذایی موجود ممکن است به غذاهای دیگر نیز حساسیت داشته باشند، بنابراین مهم است که از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که آیا این موضوع در مورد شما صدق می کند یا خیر.
افرادی که به موز حساسیت دارند ممکن است به موارد زیر نیز حساسیت داشته باشند:
- فندق
- کیوی
- آووکادو
- هلو
- زیتون
- گوجه فرنگی
- هویج
- فلفل دلمه ای
- چنار
اگر فقط به موز حساسیت دارید، می توانید غذاهای دیگر را آزادانه بخورید. در صورتی که موز یک عنصر غیرمنتظره است، همیشه برچسب را بررسی کنید.
چه زمانی باید به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کرد
اگر مشکوک هستید که به موز حساسیت دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید. آنها می توانند ترتیب آزمایش را بدهند.
اگر شما یا فرزندتان غذا خورده اید و هر یک از موارد زیر را تجربه کرده اید، باید فوراً با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید:
- پوشیده شده در کندو
- تورم عمده صورت
- استفراغ
- گرفتگی معده
- نگاه بیمارگونه
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان علائم آنافیلاکسی را تجربه کردید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
خلاصه
آلرژی به موز نادر است و اعتقاد بر این است که در کمتر از ۱٪ از جمعیت رخ می دهد. عوامل خطر برای آلرژی به موز شامل داشتن سابقه خانوادگی آلرژی یا داشتن شرایط آلرژیک از قبل است.
علائم آلرژی به موز می تواند بسیار متفاوت باشد و ممکن است شامل تورم، خارش و در موارد شدید مشکلات تنفسی باشد.
یک متخصص آلرژی احتمالاً از آزمایش حساسیت پوستی یا خونی یا چالش غذایی تحت نظارت پزشکی برای تشخیص یا حذف آلرژی به موز استفاده می کند. هیچ درمانی برای آلرژی به موز وجود ندارد، اما اجتناب از موز، خواندن برچسب مواد غذایی و همراه داشتن EpiPen استراتژیهای مدیریتی ضروری هستند.
مقابله با آلرژی می تواند ناراحت کننده باشد. اما احتمال حساسیت به موز بسیار کم است. اگر فکر می کنید ممکن است شما یا فرزندتان به موز حساسیت داشته باشید، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی قرار ملاقات بگذارید.
من به تازگی به خوردن موز حساسیت پیداکردم. وبعدازمصرف پلکهام وداخل چشمهام بادمیکنه ونفس کشیدن برام سخت میشه که منجربه بستری دراورژانس شدم.واقعا سخته
من هرموقع موز میخورم تاول های خونی روی زبونم و سقف دهانم میزنم
سلام خسته نباشید من ۵۳ساله هستم ۴سال پیش حساسیت به موز ولباس نو دسکش بادکنک قبل فاصل طولانی بودیه ساله بیشتر شده حساسیت چشمام بدنم کلن کهر میزنه تازه گیا به سرم زده نفس کشیدن برام سخت شده