کتو و گلوکوم: آیا رژیم کتوژنیک می تواند از بینایی شما محافظت کند؟

رژیم کتوژنیک ده ها مزیت علمی اثبات شده دارد.

با افزایش تولید کتون، افزایش چربی سوزی و کاهش قند خون و مقاومت به انسولین، مصرف کتو می تواند از مغز شما محافظت کند، خطر زوال عقل را کاهش دهد، به کاهش وزن کمک کند، خطر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی را کاهش دهد و از دیابت نوع ۲ جلوگیری کند.[*][*][*][*][*][*][*].

اما هیجان انگیزتر از همه، تعداد زیادی هستند بیشتر مزایای بالقوه در انتظار کشف علاقه علمی به رژیم کتو نسبتاً جدید است و تعداد مطالعات سالانه در پنج سال گذشته دو برابر شده است.

در این مقاله، با یک مطالعه پیشگامانه آشنا می‌شوید که نشان می‌دهد رژیم کتوژنیک ممکن است به حفظ بینایی شما کمک کند و می‌تواند از گلوکوم پیشگیری یا معکوس کند.

مطالعه: موش های مبتلا به گلوکوم به کتو می روند

در یک مطالعه منتشر شده در مجله علوم اعصابتیمی به سرپرستی دکتر دنیس اینمن از دانشگاه پزشکی شمال شرقی اوهایو به دنبال کشف اثرات رژیم کتوژنیک بر روی موش های مبتلا به گلوکوم شدند.[*].

محققان قبلا مشاهده کرده بودند که در انسان و موش های مبتلا به گلوکوم، عصب بینایی از نظر متابولیکی تحت فشار قرار می گیرد. به عبارت دیگر، انرژی کافی برای انجام کار خود را دریافت نمی کرد، که منجر به مشکلات بینایی می شد.

همراه با آن مشاهدات، آنها می دانستند که رژیم کتو در در دسترس قرار دادن انرژی برای مغز و سیستم عصبی موثر است، که اثرات محافظتی در شرایطی مانند بیماری آلزایمر دارد و به طور بالقوه می تواند به ترمیم آسیب به سلول ها کمک کند.

بیشتر بخوانید
بادام زمینی در رژیم کتوژنیک

این تیم نژاد خاصی از موش ها را انتخاب کردند که به گلوکوم مبتلا هستند. موش ها قبل از اینکه به رژیم کتو متشکل از ۱۰ درصد پروتئین و ۹۰ درصد چربی روی آورند، در ۹ ماه اول یک رژیم غذایی “معمول” (پر کربوهیدرات) مصرف کردند. دانشمندان همچنین سطح کتون خون موش ها را اندازه گیری کردند تا مطمئن شوند که حیوانات در کتوز هستند.

پس وقتی موش ها کتو رفتند چه اتفاقی افتاد؟

پس از هشت هفته کتو، محققان موش ها را قربانی کردند تا ساختار و عملکرد چشم ها و اعصاب بینایی آنها را بررسی کنند. در اینجا چیزی است که آنها پیدا کردند:

  • سلول های ظریف عصب بینایی تحلیل نرفتند و به ارسال سیگنال به مغز ادامه دادند.
  • اثر آنتی اکسیدانی قابل توجهی از کتو وجود داشت که به محافظت از سلول های چشم و عصب بینایی کمک کرد.
  • به لطف سطوح بالاتر انتقال دهنده انرژی MCT (انتقال دهنده مونو کربوکسیلات)، چشمان موش و اعصاب بینایی انرژی بیشتری برای انجام کار خود داشتند.
  • موش‌های کتو، میتوکندری‌های بیشتری (“نیروگاه‌های سلولی” که انرژی تولید می‌کنند) توسعه دادند.

در اینجا نیز جنبه مهم دیگری از این مطالعه وجود دارد: دانشمندان تصمیم گرفتند موش ها را در نه ماهگی به رژیم کتوژنیک تغییر دهند، زیرا این موش ها معمولاً در حدود ماه دهم زندگی از دست دادن بینایی را تجربه می کنند.

بیشتر بخوانید
بوتیرات چیست و آیا باید مکمل آن را مصرف کرد؟

به نقل از نویسندگان مطالعه، این بدان معناست که این نتایج قابل توجه «در آستانه پیشرفت چشمگیر گلوکوم» رخ داده است.

گلوکوم چیست؟

نتایج سال ۲۰۱۸ مجله علوم اعصاب مطالعه بسیار مهم است زیرا گلوکوم یک مشکل بزرگ برای افرادی است که به آن مبتلا هستند.

گلوکوم گروهی از بیماری های چشمی مرتبط است که همگی باعث آسیب به عصب بینایی و از دست دادن دائمی بینایی می شوند.

این دومین عامل اصلی نابینایی پس از آب مروارید است و نزدیک به ۳.۵ میلیون نفر در ایالات متحده از گلوکوم رنج می برند.[*][*].

شایع ترین نوع آب سیاه، گلوکوم با زاویه باز، به تدریج و بدون درد ایجاد می شود.

گلوکوم با زاویه بسته، شکل دیگری از آب سیاه، می تواند به تدریج یا ناگهانی ظاهر شود. گلوکوم با زاویه بسته ناگهانی می تواند شامل درد چشم، تاری دید، قرمزی چشم و حالت تهوع باشد.

در صورت عدم درمان، همه انواع گلوکوم منجر به نابینایی می شود.

علل گلوکوم

فشار خون چشمی، به معنای سطوح بالای فشار داخل چشم، عامل خطر اصلی برای گلوکوم است. با این حال، یک مطالعه نشان داد که بیش از نیمی از برخی از گروه های افراد مبتلا به گلوکوم نکن فشار داخل چشمی بالا دارند[*].

بیشتر بخوانید
رژیم کتو برای مبتدیان | راهنمای کتو مبتدی نهایی

داشتن سابقه خانوادگی یا داشتن خواهر یا برادر مبتلا به گلوکوم نیز می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد، اما ژن ها نیز به طور کامل آب سیاه را توضیح نمی دهند.

مانند بسیاری از بیماری ها، عوامل خطر (مانند فشار داخل چشمی بالا، یا سابقه خانوادگی بیماری) با مکانیسم ها یا علل از گلوکوم

یکی دیگر از دلایل ۲۰۱۸ مجله علوم اعصاب مطالعه ای که توسط دکتر اینمن انجام شد این است که عوامل زیر را که در ایجاد گلوکوم نقش دارند شناسایی کرد:

  • انتقال دهنده های انرژی به درستی کار نمی کنند
  • کاهش در دسترس بودن انرژی منجر به تخریب سلول های چشم و عصب بینایی می شود
  • متابولیسم گلیکولیتیک (قند) منجر به استرس اکسیداتیو می شود
  • آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو باعث اختلال در عملکرد میتوکندری می شود و انرژی موجود را بیشتر کاهش می دهد

همانطور که نویسندگان مطالعه اشاره کردند، بین دیابت و گلوکوم ارتباط وجود دارد. علاوه بر این، افرادی که متفورمین (داروی دیابت که تقلید کننده روزه یا محدودیت کالری است) مصرف می‌کنند، در معرض خطر کمتری برای ابتلا به گلوکوم هستند.

البته، رژیم کتوژنیک متابولیسم اکسیداتیو را افزایش می دهد، مقاومت به انسولین را برطرف می کند، حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و مزایای سلامتی قابل توجهی برای افراد مبتلا به دیابت دارد.

از این مشاهدات و همچنین یافته‌های مطالعه، می‌توانید استنباط کنید که رژیم کتو به چندین علت کلیدی گلوکوم می‌پردازد.

بیشتر بخوانید
راهنمای مبتدیان برای سازگاری با چربی در کتو

غذای آماده: کتو ممکن است دید شما را حفظ کند

در حالی که هیچ مطالعه انسانی که یافته های دکتر اینمن و تیمش را تایید کند وجود ندارد (هنوز)محققان با بررسی فواید بالقوه کتو برای گلوکوم و از دست دادن بینایی کار فوق العاده ای انجام دادند.

آنها با نشان دادن اینکه مسائل متابولیک ممکن است باعث گلوکوم شود و رژیم کتو ممکن است از طریق مسیرهای متعدد از این بیماری چشمی جلوگیری کند یا حتی آن را معکوس کند، این پارادایم را به جلو بردند.

دانشمندانی که این مطالعه را انجام دادند این کار را تحت کمک مالی NIH انجام دادند. با تشکر از یافته های آنها، در آینده، به احتمال زیاد محققان دیگر جذب خواهند شد تا اثرات کتو بر گلوکوم در انسان را بررسی کنند (و پول کمک مالی نیز نمی تواند آسیبی به همراه داشته باشد).

در این بین، به جای اینکه منتظر مطالعات بیشتر باشید، می توانید ادامه دهید و رژیم کتو را به تنهایی شروع کنید تا اثرات قابل توجه آن را از نزدیک یاد بگیرید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه