بهترین زمان مصرف دانه چیا برای کاهش وزن

خوردن دانه چیا در صبح ممکن است به احساس سیری بیشتر در طول روز کمک کند.

دانه چیا بی‌تردید یکی از سوپرفودهای محبوب این روزهاست، و افزودن آن به رژیم غذایی ممکن است به ایجاد حس سیری و کاهش میل به غذا در فواصل بین وعده‌ها کمک کند، که احتمالاً در کاهش وزن نیز مؤثر است.

با این حال، مصرف دانه چیا در زمان‌های خاصی از روز—مانند صبح—ممکن است تأثیر بیشتری بر کاهش وزن داشته باشد.


صبح‌ها: برای احساس سیری و کاهش میل به خوردن

شروع روز با دانه چیا ممکن است به تنظیم اشتها در طول روز کمک کند. افزودن آن به صبحانه—مثلاً در اسموتی، جو دوسر، ماست یا پودینگ چیا—می‌تواند باعث افزایش دریافت فیبر از همان آغاز روز شود و احساس سیری و رضایت بیشتری ایجاد کند.

فیبر با کند کردن فرایند گوارش، احساس سیری طولانی‌تری ایجاد می‌کند، که ممکن است دفعات تمایل به خوردن غذاهای ناسالم را کاهش دهد.

اگر بدن‌تان به دریافت مقدار زیادی فیبر عادت ندارد، فیبر موجود در دانه چیا می‌تواند باعث ناراحتی گوارشی شود. بنابراین، اگر تازه‌کار هستید، مصرف را آهسته شروع کنید و آب کافی بنوشید تا از یبوست جلوگیری شود.


میانه روز: به‌عنوان میان‌وعده برای مهار گرسنگی عصر

دانه چیا همچنین گزینه خوبی برای میان‌وعده‌های میانه‌روز است، به‌ویژه زمانی که گرسنگی بین وعده‌ها شدت می‌گیرد. آب دانه چیا—ترکیبی از آب، دانه چیا، و گاهی آب‌لیمو—یک گزینه ساده و پرطرفدار است که همزمان آب‌رسانی و فیبر فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید
آیا رژیم غذایی GOLO به کاهش وزن شما کمک می کند؟

اجازه دهید دانه‌ها دست‌کم ۱۰ دقیقه خیس بخورند تا حالت ژله‌ای پیدا کنند، سپس آن را بنوشید. توجه داشته باشید که آب دانه چیا در صورت خیس‌نخوردن کامل می‌تواند خطر خفگی ایجاد کند، بنابراین حتماً از خیساندن کامل اطمینان حاصل کنید.

همچنین می‌توانید از میان‌وعده‌های حاوی چیا مانند پودینگ چیا یا توپک‌های انرژی‌زا استفاده کنید تا میل به تنقلات عصرگاهی را کنترل کرده و از خوردن بی‌هدف جلوگیری کنید.

بهترین زمان مصرف دانه چیا برای کاهش وزن
Elena Fedorina / Getty Images

قبل از خواب: برای حفظ تعادل قند خون

اگرچه خوردن در اواخر شب معمولاً برای کاهش وزن توصیه نمی‌شود، اما یک وعده کوچک و غنی از فیبر مانند پودینگ چیا پس از شام می‌تواند به تثبیت سطح قند خون در طول شب کمک کند. تعادل قند خون می‌تواند به کاهش هوس شبانه و حمایت از سلامت متابولیک کمک کند.

با این حال، اگر بعد از شام احساس گرسنگی ندارید، نیازی به افزودن میان‌وعده اضافه نیست.

چرا دانه چیا ممکن است به کاهش وزن کمک کند

مهم‌ترین دلیل ارتباط دانه چیا با کاهش وزن، میزان بالای فیبر آن است. فقط دو قاشق غذاخوری دانه چیا حدود ۱۰ گرم فیبر دارد.

علاوه بر ایجاد حس سیری، فیبر و چربی‌های مفید موجود در چیا می‌توانند به تثبیت قند خون کمک کنند—که این موضوع نقش مهمی در مدیریت انرژی و حتی سیگنال‌های گرسنگی دارد.

سایر فواید دانه چیا چیست؟

غنی از مواد مغذی

دانه‌های ریز سیاه‌رنگ سرشار از فیبر، اسیدهای چرب امگا ۳ و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، که آن‌ها را به یک افزودنی مغذی برای رژیم غذایی تبدیل می‌کند.

بیشتر بخوانید
بربرین برای کاهش وزن: آیا واقعاً مؤثر است؟

فیبر بالا

فیبر بالای آن‌ها می‌تواند به احساس سیری بیشتر کمک کند و میل به خوردن بین وعده‌ها را کاهش دهد. همچنین، ساختار ژله‌ای‌ای که پس از جذب آب ایجاد می‌کنند، به بهبود حرکت روده و گوارش بهتر کمک می‌کند.

سلامت قلب

برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد که دانه چیا ممکن است با کاهش سطح کلسترول و حتی فشار خون، از سلامت قلب حمایت کند.

تعادل قند خون

دانه چیا ممکن است به تنظیم سطح قند خون کمک کند، که این ویژگی به‌ویژه برای افراد مبتلا به پیش‌دیابت یا دیابت اهمیت دارد.

سرشار از آنتی‌اکسیدان و ضد التهاب

امکان دارد مصرف منظم چیا خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مرتبط با التهاب و استرس اکسیداتیو را کاهش دهد.

نتیجه‌گیری

بهترین زمان برای مصرف دانه چیا در نهایت بستگی به بدن، نیازها و برنامه‌ غذایی شما دارد. آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، ثبات، تنوع و تعادل کلی رژیم غذایی است. اگر هدف‌تان کاهش وزن است، افزودن دانه چیا به رژیم غذایی می‌تواند به افزایش حس سیری و کاهش میل به ریزه‌خواری بین وعده‌ها کمک کند—که این امر ممکن است در مسیر کاهش وزن مفید باشد.

منبع

منابع علمی

  1. Ayaz A, Akyol A, Inan-Eroglu E, Kabasakal Cetin A, Samur G, Akbiyik F. Chia seed (salvia hispanica l. ) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trialNutr Res Pract. 2017;11(5):412.
  2. Fateh HL, Ahmed DH, Najafabadi MS, Moludi J. The impact of chia seeds on diabetes, blood pressure, lipid profile, and obesity indicators: Systematic review and meta-regression analysis of 14 randomized controlled trialsProstaglandins Other Lipid Mediat. 2024;175:106907.
  3. Akhlaghi M. The role of dietary fibers in regulating appetite, an overview of mechanisms and weight consequencesCritical Reviews in Food Science and Nutrition. 2024;64(10):3139-3150.
  4. Jing T, Zhang S, Bai M, et al. Effect of dietary approaches on glycemic control in patients with type 2 diabetes: a systematic review with network meta-analysis of randomized trialsNutrients. 2023;15(14):3156.
  5. Davies MJ, Aroda VR, Collins BS, et al. Management of hyperglycemia in type 2 diabetes, 2022. A consensus report by the American Diabetes Association (Ada) and the European Association for the Study of Diabetes(Easd)Diabetes Care. 2022;45(11):2753-2786.
  6. Silva L de A, Verneque BJF, Mota APL, Duarte CK. Chia seed (salvia hispanica l.) consumption and lipid profile: a systematic review and meta-analysisFood Funct. 2021;12(19):8835-8849.
  7. Enes BN, Moreira LPD, Silva BP, et al. Chia seed (salvia hispanica l .) effects and their molecular mechanisms on unbalanced diet experimental studies: A systematic reviewJournal of Food Science. 2020;85(2):226-239.
بیشتر بخوانید
آیا بادرنجبویه به کاهش وزن و لاغری کمک می کند؟

دیدگاهتان را بنویسید