زعفران گران ترین ادویه جهان است – ۴۵۰ گرم آن قیمتی بین ۵۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار.
دلیل قیمت بالای آن روش برداشت پر زحمت آن است که تولید آن را پرهزینه می کند.
زعفران با دست از گل Crocus sativus که معمولاً به عنوان زعفران زعفران شناخته می شود، برداشت می شود. اصطلاح زعفران به ساختارهای نخ مانند گل به نام کلاله اطلاق می شود.
در حالی که منشا زعفران هنوز مورد بحث است، به احتمال زیاد منشا آن ایران است. در آنجا به دلیل خواص دارویی آن مورد احترام بود. مردم برای تقویت میل جنسی، تقویت خلق و خو و بهبود حافظه زعفران می خورند (۱).
در اینجا ۱۱ فواید زعفران برای سلامتی چشمگیر آورده شده است.
۱. یک آنتی اکسیدان قوی
زعفران دارای تنوع قابل توجهی از ترکیبات گیاهی است. اینها به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند – مولکول هایی که از سلول های شما در برابر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو محافظت می کنند.
آنتی اکسیدان های قابل توجه زعفران عبارتند از (۲):
- کروسین
- کروستین
- سافرانال
- کامفرول
کروسین و کروستین رنگدانه های کاروتنوئیدی هستند که مسئول رنگ قرمز زعفران هستند. هر دو ترکیب ممکن است (۲، ۳):
- خاصیت ضد افسردگی دارند
- محافظت از سلول های مغز در برابر آسیب های پیشرونده
- بهبود التهاب
- کاهش اشتها
- کمک به کاهش وزن
سافرانال به زعفران طعم و عطر خاصی می دهد. تحقیقات نشان می دهد که ممکن است به بهبود خلق و خو، حافظه و توانایی یادگیری شما کمک کند و همچنین از سلول های مغز شما در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کند (۴).
در نهایت، کامفرول در گلبرگ های گل زعفران یافت می شود. این ترکیب با فواید سلامتی مانند کاهش التهاب، خواص ضد سرطانی و فعالیت ضد افسردگی مرتبط است (۲، ۵).
زعفران سرشار از ترکیبات گیاهی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند، مانند کروسین، کروستین، سافرانال و کامفرول. آنتی اکسیدان ها به محافظت از سلول های شما در برابر استرس اکسیداتیو کمک می کنند.
۲. ممکن است خلق و خوی را بهبود بخشد و علائم افسردگی را درمان کند
زعفران به ادویه آفتابی معروف است. این فقط به دلیل رنگ متمایز آن نیست، بلکه به این دلیل است که ممکن است به روشن شدن روحیه شما کمک کند.
در مروری بر پنج مطالعه، مکملهای زعفران در درمان علائم افسردگی خفیف تا متوسط مؤثرتر از دارونماها بودند (۶).
مطالعات دیگر نشان داد که مصرف ۳۰ میلی گرم زعفران در روز به اندازه فلوکستین، ایمی پرامین و سیتالوپرام – درمان های مرسوم برای افسردگی – موثر است. علاوه بر این، افراد کمتری نسبت به سایر درمان ها عوارض جانبی زعفران را تجربه کردند (۷، ۸، ۹).
به نظر می رسد هم گلبرگ زعفران و هم کلاله نخ مانند در برابر افسردگی خفیف تا متوسط موثر هستند (۱، ۱۰).
در حالی که این یافته ها امیدوارکننده هستند، قبل از اینکه متخصصان بتوانند زعفران را به عنوان درمانی برای افسردگی توصیه کنند، به مطالعات انسانی طولانی تر با شرکت کنندگان بیشتر نیاز است.
زعفران ممکن است به درمان علائم افسردگی خفیف تا متوسط کمک کند، اما قبل از ارائه توصیه های قطعی به مطالعات بیشتری نیاز است.
۳. ممکن است خاصیت مبارزه با سرطان داشته باشد
زعفران سرشار از آنتی اکسیدان است که به خنثی کردن رادیکال های آزاد مضر کمک می کند. آسیب رادیکال های آزاد با بیماری های مزمن مانند سرطان مرتبط است (۱۱).
در مطالعات لوله آزمایش، نشان داده شده است که زعفران و ترکیبات آن به طور انتخابی سلول های سرطانی روده بزرگ را می کشند یا رشد آنها را سرکوب می کنند، در حالی که سلول های سالم را بدون آسیب می گذارند (۱۲).
این اثر برای پوست، مغز استخوان، پروستات، ریه، سینه، دهانه رحم و چندین سلول سرطانی دیگر نیز اعمال می شود (۱۳).
مطالعات لوله آزمایش همچنین نشان داده است که کروسین – آنتی اکسیدان اصلی زعفران – ممکن است سلول های سرطانی را نسبت به داروهای شیمی درمانی حساس تر کند (۱۴).
در حالی که این یافتههای حاصل از مطالعات لولهآزمایش امیدوارکننده است، اثرات ضد سرطانی زعفران در انسان به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
زعفران سرشار از آنتی اکسیدان است که ممکن است به کشتن سلول های سرطانی کمک کند و در عین حال سلول های سالم را آسیب نبیند. با این حال، تحقیقات انسانی بیشتری مورد نیاز است.
۴. ممکن است علائم PMS را کاهش دهد
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) اصطلاحی است که علائم فیزیکی، عاطفی و روانی را توصیف می کند که قبل از شروع دوره قاعدگی رخ می دهد.
مطالعات نشان می دهد که زعفران ممکن است به درمان علائم PMS کمک کند.
در زنان ۲۰ تا ۴۵ ساله، مصرف ۳۰ میلی گرم زعفران در روز در درمان علائم PMS، مانند تحریک پذیری، سردرد، هوس و درد موثرتر از دارونما بود (۱۵).
مطالعه دیگری نشان داد که استشمام ساده زعفران به مدت ۲۰ دقیقه به کاهش علائم PMS مانند اضطراب و کاهش سطح هورمون استرس کورتیزول کمک می کند (۱۶).
به نظر می رسد هم خوردن و هم بوییدن زعفران به درمان علائم PMS مانند تحریک پذیری، سردرد، هوس، درد و اضطراب کمک می کند.
آفرودیزیاک ها غذاها یا مکمل هایی هستند که به تقویت میل جنسی شما کمک می کنند. مطالعات نشان دادهاند که زعفران ممکن است دارای خواص تقویتکننده جنسی باشد – بهویژه در افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند.
به عنوان مثال، مصرف ۳۰ میلی گرم زعفران روزانه در طی ۴ هفته به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ را نسبت به دارونما در مردان مبتلا به اختلال نعوظ مرتبط با داروهای ضد افسردگی بهبود بخشید (۱۷).
علاوه بر این، تجزیه و تحلیل شش مطالعه نشان داد که مصرف زعفران به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ، میل جنسی و رضایت کلی را بهبود می بخشد اما ویژگی های منی را بهبود نمی بخشد (۱۸).
در زنان با میل جنسی کم به دلیل مصرف داروهای ضد افسردگی، ۳۰ میلی گرم زعفران روزانه در طی ۴ هفته، درد ناشی از رابطه جنسی را کاهش داده و میل جنسی و روانکاری را در مقایسه با دارونما افزایش می دهد (۱۹).
زعفران ممکن است برای مردان و زنان دارای خواص تقویت کننده جنسی باشد و به ویژه ممکن است به افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند کمک کند.
۶. ممکن است اشتها را کاهش دهد و به کاهش وزن کمک کند
خوردن میان وعده یک عادت رایج است که ممکن است باعث افزایش وزن شما شود. بر اساس تحقیقات، زعفران ممکن است با کاهش اشتها به جلوگیری از تنقلات کمک کند.
در یک مطالعه ۸ هفتهای، زنانی که مکملهای زعفران مصرف میکردند، به طور قابلتوجهی احساس سیری بیشتری میکردند، کمتر میان وعدهها میخوردند و به طور قابلتوجهی وزن خود را از دست دادند (۲۰).
در یک مطالعه ۸ هفته ای دیگر، مصرف مکمل عصاره زعفران به طور قابل توجهی به کاهش اشتها، شاخص توده بدنی، دور کمر و توده چربی کل کمک کرد (۳).
با این حال، دانشمندان مطمئن نیستند که زعفران چگونه اشتها را کاهش می دهد و به کاهش وزن کمک می کند. یک نظریه این است که زعفران خلق و خوی شما را بالا می برد که به نوبه خود میل شما به میان وعده را کاهش می دهد (۲۰).
نشان داده شده است که زعفران مصرف میان وعده ها را کاهش داده و اشتهای شما را کاهش می دهد. به نوبه خود، این رفتارها ممکن است به کاهش وزن شما کمک کند.
۷-۱۰. سایر مزایای سلامتی بالقوه
زعفران با سایر فواید سلامتی مرتبط است که هنوز به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است:
- ممکن است عوامل خطر بیماری قلبی را کاهش دهد. مطالعات حیوانی و لوله آزمایش نشان می دهد که خواص آنتی اکسیدانی زعفران ممکن است کلسترول خون را کاهش داده و از گرفتگی عروق و شریان ها جلوگیری کند (۲۱، ۲۲، ۲۳).
- ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد. زعفران ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد و حساسیت به انسولین را افزایش دهد، همانطور که در مطالعات لوله آزمایش و موشهای مبتلا به دیابت مشاهده شد (۲۴، ۲۵).
- ممکن است بینایی را در بزرگسالان مبتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) بهبود بخشد. به نظر می رسد زعفران بینایی را در بزرگسالان مبتلا به AMD بهبود می بخشد و از آسیب رادیکال های آزاد که با AMD مرتبط است محافظت می کند (۲۶، ۲۷، ۲۸).
- ممکن است حافظه را در بزرگسالان مبتلا به آلزایمر بهبود بخشد. خواص آنتی اکسیدانی زعفران ممکن است شناخت را در بزرگسالان مبتلا به آلزایمر بهبود بخشد (۲۹).
پس زعفران با چندین مزیت بالقوه دیگر برای سلامتی مانند بهبود خطر بیماری قلبی، سطح قند خون، بینایی و حافظه مرتبط است. با این حال، مطالعات بیشتری برای نتیجه گیری قوی تر مورد نیاز است.
۱۱. به راحتی به رژیم غذایی خود اضافه کنید
زعفران در دوزهای کم طعم و عطر لطیفی دارد و به خوبی با غذاهای خوش طعم ترکیب می شود.
بهترین راه بهتر کردن طعم منحصر به فرد زعفران، خیس کردن نخ ها در آب داغ – اما نه جوش – است. برای دستیابی به طعم عمیق تر و غنی تر، نخ ها و مایع را به دستور غذای خود اضافه کنید.
زعفران به راحتی در اکثر بازارهای تخصصی موجود است و می توان آن را به صورت نخ یا پودر خریداری کرد. بهتر است در صورت امکان نخ ها را خریداری کنید، زیرا می توان از آنها به روش های مختلف استفاده کرد و احتمال تقلب در آنها کمتر است.
اگرچه زعفران گرانترین ادویه در جهان است، اما مقدار کمی از آن بسیار مفید است. شما اغلب در دستور العمل های خود به بیش از یک خرج کردن نیاز ندارید. در واقع، استفاده بیش از حد زعفران میتواند طعم دارویی فوقالعادهای به دستور پخت شما بدهد.
علاوه بر این، زعفران به صورت مکمل موجود است.
لذا زعفران طعم و عطر لطیفی دارد که باعث می شود به راحتی آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. به خوبی با غذاهای خوش طعم می آید و باید در آب داغ خیس شود تا طعم عمیق تری بدهد. از طرف دیگر، می توانید زعفران را به صورت مکمل خریداری کنید تا از مزایای آن بهره مند شوید.
خطرات، اقدامات احتیاطی، و دوز
زعفران به طور کلی بی خطر است و عوارض جانبی کمی دارد.
در مقادیر استاندارد برای پخت و پز، به نظر نمی رسد زعفران اثرات نامطلوبی در انسان ایجاد کند.
به عنوان یک مکمل غذایی، افراد می توانند با خیال راحت تا ۱.۵ گرم زعفران در روز مصرف کنند. با این حال، تنها ۳۰ میلی گرم زعفران در روز برای بهره مندی از فواید سلامتی آن کافی است (۷، ۱۷، ۳۰).
از سوی دیگر، دوزهای بالای ۵ گرم یا بیشتر می تواند اثرات سمی داشته باشد. افراد باردار باید از مصرف دوزهای بالا که ممکن است باعث سقط جنین شود خودداری کنند (۳۱، ۳۲، ۳۳).
مانند هر مکمل دیگری، قبل از مصرف زعفران به صورت مکمل، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
مشکل دیگر در مورد زعفران – به ویژه پودر زعفران – این است که ممکن است با مواد دیگری مانند چغندر، الیاف ابریشم قرمز رنگ، زردچوبه و پاپریکا تقلبی (مخلوط) شود.
تقلب هزینه تولیدکنندگان را کاهش می دهد زیرا زعفران واقعی برای برداشت گران است (۳۳).
خرید زعفران از یک برند معتبر بسیار مهم است تا اطمینان حاصل کنید که محصولی معتبر دریافت می کنید. اگر زعفران خیلی ارزان به نظر می رسد، بهتر است از آن اجتناب کنید.
خلاصه
در دوزهای استاندارد، زعفران به طور کلی بی خطر است و عوارض جانبی کمی دارد. حتما زعفران را از یک برند یا فروشگاه معتبر خریداری کنید تا از محصولات تقلبی جلوگیری کنید.
با مزایای سلامتی مانند بهبود خلق و خو، میل جنسی و عملکرد جنسی و همچنین کاهش علائم PMS و افزایش کاهش وزن مرتبط است.
بهترین از همه، این است که به طور کلی برای اکثر مردم بی خطر است و به راحتی به رژیم غذایی شما اضافه می شود. سعی کنید زعفران را در غذاهای مورد علاقه خود بگنجانید تا از مزایای بالقوه آن برای سلامتی استفاده کنید.