اسرار زعفران

زعفران که به نام کسار نیز شناخته می شود، گران ترین ادویه جهان است که از گل گیاه Crocus sativus به دست می آید. قیمت بالای زعفران به دلیل کمیاب بودن گل‌ها نیست، بلکه به دلیل تقویم کوتاه آن‌ها برای شکوفه‌دهی، محصول محدود و کار سربالایی لازم برای چیدن آن رشته‌های ظریف و قرمز زعفران است. اگرچه خاستگاه کشت زعفران در یونان است، اما این ادویه در حال حاضر عمدتاً در ایران، یونان، مراکش و هند کشت می‌شود. 

زعفران می تواند رنگی شاداب و جذاب به طیف وسیعی از غذاها بیافزاید، بنابراین مقدار کمی از آن بسیار تاثیرگذار است. زعفران عملاً مکمل هر چیزی است، مخصوصاً شیرینی‌ها، زیرا فوق‌العاده لطیف، معطر و طعمی تا حدودی شیرین و مجلل است. با این حال، وقتی پخته می شود، طعم کمی خاکی و شیرین می دهد. زعفران انواع غذاها از جمله برنج، گوشت، غذاهای دریایی و سبزیجات را تقویت می کند. برای آشنایی بیشتر با شگفتی های این ادویه به خواندن ادامه دهید. 

مشخصات تغذیه ای زعفران

بیش از ۴۶۰۰ گل یا ۱۴۰۰۰ کلاله لازم است تا فقط یک اونس زعفران ممتاز تهیه شود زیرا هر گل زعفران فقط سه کلاله دارد. زعفران با کیفیت برتر دارای رنگ قرمز غنی است، در لمس احساس خشکی می کند و دارای کلاله هایی است که طول آن از ۳/۸ اینچ تا ۱/۲ اینچ متغیر است. زعفران در گرم موجود است و یک گرم آن حدود ۱۵۰ وعده را فراهم می کند زیرا در یک گرم حدود ۴۶۳ نخ (۳/۸ اینچ تا ½ اینچ طول) وجود دارد.

یک قانون خوب این است که برای هر نفر از نصف قاشق چایخوری یا تقریباً سه رشته استفاده کنید. ارزش غذایی یک قاشق چایخوری زعفران به شرح زیر است: 

The Secrets Of Saffron- HealthifyMe
  • کالری: ۲.۱۷ کیلو کالری 
  • پروتئین: ۰.۰۸ گرم
  • کربوهیدرات ها: ۰.۴۵۸ گرم
  • چربی ها: ۰.۰۴۱ گرم
  • کلسیم: ۰.۷۷۷ میلی گرم
  • ویتامین C: 0.566 میلی گرم
  • منگنز: ۰.۱۹۹ میلی گرم
  • فسفر: ۱.۷۶ میلی گرم
  • فولات: ۰.۶۵۱ میکروگرم
  • پتاسیم: ۱۲ میلی گرم

فواید بالقوه زعفران برای سلامتی

به تقویت روحیه کمک می کند

تحقیقات دارویی در سال ۲۰۱۵ نشان داده است که زعفران یا عصاره زعفران به بهبود خلق و خو کمک می کند. زیرا زعفران سرشار از اجزای فعال زیستی مانند کروسین، کروستین، پیکروکروسین و سافرانال است.

نوسانات خلقی از دیرباز رایج ترین مشکل زنان باردار بوده است. زعفران منجر به تولید سروتونین می شود که با افزایش جریان خون در بدن بر خلق و خوی تأثیر می گذارد. 

میل جنسی را تقویت می کند

بررسی سیستماتیک و متاآنالیز نشان می دهد که مردان مبتلا به اختلال نعوظ مرتبط با داروهای ضد افسردگی با مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران به مدت چهار هفته، عملکرد نعوظ بهتری را مشاهده کردند. علاوه بر این، مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران میل جنسی را افزایش می دهد و دردهای مرتبط با رابطه جنسی را در زنانی که قبلا میل جنسی ضعیفی داشتند کاهش می دهد. تحقیقات علمی ادعا می کند که زعفران ممکن است به طور قابل توجهی برای اختلالات جنسی زنان موثر باشد. 

مدیریت اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی و ناراحتی پریود  

زعفران یک درمان طبیعی ایمن و موثر برای PMDD است. زعفران سابقه ثابتی در تسکین درد دارد، چه در مورد درد زایمان و چه در قولنج کلیوی. علاوه بر این، زعفران مانند بنزودیازپین ها دارای خواص آرام بخش، ضد اسپاسم و ضد اضطراب است.

زعفران برای کاهش علائم PMS و ناراحتی های قاعدگی معجزه می کند. زعفران که به عنوان «ادویه آفتابی» نیز شناخته می‌شود، سطح سروتونین را که اغلب در دوران قاعدگی پایین است، افزایش می‌دهد و از این رو خلق و خو را بهبود می‌بخشد. همچنین برای کاهش هوس، سردرد و مشکلات قاعدگی مفید است. 

اثرات مفید بر آسم آلرژیک

با هشت هفته مصرف مکمل، زعفران راهی مطمئن و موثر برای کمک به افراد مبتلا به آسم آلرژیک با علائم بالینی است. سافرانال و کروسین، دو ماده فعال زعفران، دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند که ممکن است به آسم کمک کند. با این حال، سمیت و اثرات طولانی مدت مصرف زعفران ناشناخته باقی مانده است. 

خلاصه

در بیماران مبتلا به آسم آلرژیک، زعفران در کاهش علائم بالینی ریه مفید است. آزمایشات بالینی همچنین پتانسیل زعفران را در تسکین گرفتگی های پریود نشان می دهد. همچنین با کمک به تولید سروتونین یا “ماده شیمیایی شادی” در مغز، خلق و خوی را افزایش می دهد. علاوه بر این، مصرف ۳۰ میلی گرم زعفران در روز میل جنسی را در مردان و زنان افزایش می دهد.

نحوه خرید، نگهداری و استفاده از زعفران

مانند هر گیاه خشک یا ادویه دیگر، زعفران برای حفظ حداکثر طعم ماندگاری نسبتاً کوتاهی دارد. با این حال، می توان آن را با نگهداری زعفران در ظرف دربسته در مکانی سرد و خشک و دور از نور خورشید تمدید کرد. 

هرگز زعفران از قبل آسیاب شده خریداری نکنید، زیرا احتمالاً مخلوطی از موادی مانند زردچوبه و پاپریکا دودی است تا زعفران خالص. هنگام خرید زعفران حتما موارد زیر را بررسی کنید: 

  • یک رنگ سرمه ای تیره یا قرمز تیره
  • رایحه گلی لطیف
  • رشته های کامل زعفران

در اینجا برخی از بهترین راه های استفاده از زعفران آورده شده است:

پودر زعفران

  • برای شروع، نخ های زعفران را خشک کنید. 
  • زعفران را با قاشق روی تخته خرد کنید یا در هاون خرد کنید. 
  • پس از خرد کردن کلاله ها به صورت پودر، پودر را در یک ظرف دربسته نگهداری کنید.

روغن دم کرده زعفران

وعده های غذایی: ۲-۶

زمان آماده سازی: ۱۰ دقیقه

عناصر

  • زعفران: ۶ رشته
  • روغن زیتون: ۶ قاشق غذاخوری

روش

  • روغن زیتون را به تابه اضافه کنید و رشته های زعفران را با شعله بسیار ملایم تفت دهید. 
  • بعد از ۲ تا ۵ دقیقه شعله را خاموش کرده و در ظرف در بسته نگهداری کنید. 
  • از آن به عنوان سس سالاد استفاده کنید. 

زعفران یک ادویه گران قیمت است، بنابراین اگر آن را با هزینه بسیار کم پیدا کردید، توجه داشته باشید زیرا ممکن است یک نوع تقلبی باشد. از این رو نمی تواند بهترین مزایای سلامتی را ارائه دهد. 

خلاصه

هنگام خرید زعفران ، سه مورد در نظر گرفته شده است. نخ های زعفران کاملاً قرمز ، خشک ، شکننده با لمس هستند و با رایحه ای از گل و گلهای کم رنگ که هرگز کم رنگ نیست. با استفاده از ظروف هوا یا کیسه های خلاء ، زعفران را در یک مکان سرد و تاریک به دور از منابع گرما و نور مستقیم خورشید در نظر بگیرید. 

عوارض جانبی، خطرات مصرف بیش از حد و دوز

مصرف مقادیر زیاد زعفران بی خطر است. هنگام مصرف زعفران به عنوان دارو، معمولاً دوزهای آن تا ۱۰۰ میلی گرم در روز برای حداکثر ۲۶ هفته متغیر است. دوزهای بالای ۴-۵ گرم یا بیشتر می تواند باعث مسمومیت شود. طبق مطالعه ای در سال ۲۰۱۲، دوزهای ۱۰ تا ۲۰ گرمی باعث مرگ می شوند. 

افراد می توانند روزانه ۱.۵ گرم زعفران مصرف کنند. اما برای به دست آوردن فواید سلامتی آن، ۳۰ میلی گرم زعفران مصرف کنید. بهتر است قبل از هر گونه تغییر در رژیم غذایی با یک متخصص سلامت مشورت کنید. 

در اینجا برخی از اقدامات احتیاطی وجود دارد:

  • افرادی که به گیاهانی مانند لولیوم، اولیا و گونه های گیاهی سالسولا حساسیت دارند باید از زعفران پرهیز کنند. 
  • علاوه بر این، در صورتی که برای جراحی برنامه ریزی شده باشد، از مصرف زعفران خودداری کرده و یا مصرف آن را قبل از ۳ تا ۵ هفته از جراحی قطع نکنید. این به این دلیل است که سیستم عصبی مرکزی را کند می کند و بیهوشی و سایر داروها ممکن است نتایج موثری را نشان ندهند. 
  • در دوران بارداری، مقدار زیادی زعفران با انقباض رحم باعث سقط جنین می شود.

خلاصه

مقدار توصیه شده زعفران ۱.۵ گرم در روز است (برای بهترین نتیجه ۳۰ میلی گرم مصرف کنید). زعفران بیش از حد (بیش از ۵ گرم) برای سلامتی مضر است و ممکن است باعث مرگ شود. زنان باردار، بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند و افرادی که آلرژی دارند باید از مصرف زعفران خودداری کنند. 

پیشنهاد 

زعفران فواید متعددی برای سلامتی دارد و در حالی که هزینه آن ممکن است دلهره آور باشد، فقط کمی طعم غذای شما را افزایش می دهد. همچنین نیازی به مصرف روزانه آن نیست. هفته‌ای یک‌بار چند رشته به کشک خود اضافه کنید تا شیرینی‌تان را دریافت کنید، اما به روشی سالم، سالم و خوشمزه.

نتیجه

زعفران طعمی گلدار، خاکی و در عین حال شیرین دارد و در دستور العمل های خوشمزه و شیرین به خوبی جفت می شود. فقط از یک پیمانه زعفران استفاده کنید زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند غذا را تلخ کند. همچنین برای مکمل زعفران نیز صادق است. علاوه بر این، زعفران ممکن است برای مردان و زنان یک ماده مقوی باشد. رنگ زعفران مرغوب یا قرمز تیره یا نارنجی مایل به قرمز است. برای جلوگیری از خرید زعفران تقلبی، حتما آن را از تامین‌کننده یا خرده‌فروش مطمئن خریداری کنید.

سلب مسئولیت: هدف این مقاله فقط پراکندگی دانش و افزایش آگاهی است. قصد ندارد جایگزین توصیه های پزشکی متخصصان شود. 

سوالات متداول 

س. فواید بالقوه زعفران برای سلامتی چیست؟

الف) زعفران سرشار از آنتی اکسیدان است و فواید سلامتی مختلفی مانند بهبود خلق و خو، میل جنسی و گرفتگی های پریود دارد. 

آیا زعفران می تواند به تنظیم خلق و خو و سلامت روان کمک کند؟

الف. بله، زعفران به دلیل اثرات ضد افسردگی اش شناخته شده است. نوراپی نفرین، سروتونین و دوپامین را در سطوح متعادل نگه می دارد. تحقیقات متعدد نشان می دهد که زعفران یک عامل امیدوارکننده برای بهبود خلق و خو و تسکین اضطراب و افسردگی است. 

س. زعفران چگونه بر سلامت دستگاه گوارش تأثیر می گذارد؟

الف) ترکیب تلخ زعفران باعث افزایش ترشح بزاق و معده می شود. به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می کند. زعفران همچنین جریان خون را به دستگاه گوارش تشویق می کند ، که علائم معده ناراحت را کاهش می دهد. 

آیا می توان از زعفران به عنوان یک درمان طبیعی برای افسردگی و اضطراب استفاده کرد؟

A. کاملاً ، خصوصیات ضد افسردگی طبیعی زعفران آن را به یک درمان طبیعی برای بهبود خلق و خوی تبدیل می کند. باعث افزایش دوپامین بدون تغییر هورمون های مغز دیگر می شود. عصاره زعفران یا زعفران باعث کاهش استرس و افسردگی می شود. 

س: نقش زعفران در کنترل وزن چیست؟

A. زعفران سطح سروتونین را کنترل می کند ، که به احساس کامل و جلوگیری از مصرف بیش از حد کمک می کند. کاهش مصرف کالری در هنگام احساس کامل به کاهش وزن کمک می کند. زعفران همچنین متابولیسم بدن را تقویت می کند و روند ترموژنز را تسریع می کند. 

س. آیا مطالعات یا تحقیقاتی وجود دارد که از فواید زعفران برای سلامتی حمایت کند؟

A. مطالعات بیشماری وجود دارد که فواید سلامتی زعفران را با شواهد علمی اثبات می کند. مجله رفتاری و علم مغز عصاره زعفران را افزایش داد ، سطح دوپامین را افزایش داد. مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی در مورد فواید سلامتی عصاره زعفران مطالعات متعددی دارد. 

س: آیا زعفران می تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند؟

A. زعفران سرشار از ترکیبات گیاهی است که به عنوان آنتی اکسیدان ها مانند کروسین ، کروسین ، کیمپفرول ، صفرانال و غیره عمل می کنند. Kaempferol ، که در زعفران یافت می شود ، باعث کاهش التهاب و درد می شود. زعفران اثرات ضد التهابی را در هر دو مطالعات داخل بدن و آزمایشگاهی نشان داده است.

س: چگونه زعفران در طب سنتی و داروهای گیاهی استفاده می شود؟

A. از عصاره زعفران برای قرن ها برای درمان بیماری های مختلف استفاده شده است. برخی از آنها شامل دیافورزیک ، آفرودزیاک ، Emmenagogue ، معده و غیره است. زعفران دارای ضد سرطان ، ضد افسردگی ، ضد ایسکمیک ، ضد ژنوتوکسیک و بسیاری دیگر است. 

س: دوزهای روزانه زعفران برای مزایای سلامتی توصیه می شود؟

الف. دوز زعفران خالص تا ۱.۵ گرم در روز بی خطر است. برای بیماران مبتلا به انواع بیماری ها، از جمله بیماری آلزایمر، دوز معمول زعفران ۳۰ میلی گرم است. ۵ گرم زعفران اثرات سمی بر بدن دارد. با این حال، دوزها ممکن است متفاوت باشند زیرا هر فرد منحصر به فرد است. بنابراین، قبل از ایجاد هرگونه تغییر رژیم غذایی با یک متخصص بهداشت صحبت کنید. 

س: آیا عوارض جانبی یا خطرات احتمالی مرتبط با مصرف زعفران وجود دارد؟

الف) مصرف زعفران به ندرت عوارضی دارد. با این حال، مصرف بیش از حد می تواند به خطراتی برای سلامتی منجر شود. واکنش های آلرژیک نیز ممکن است. برخی از عوارض جانبی رایج عبارتند از مشکلات معده، حالت تهوع، استفراغ، یا خواب آلودگی. 

س. چگونه زعفران بر سطح قند خون تأثیر می گذارد؟

زعفران A. ممکن است به کاهش سطح قند خون کمک کند. خواص آنتی اکسیدانی آن ممکن است برای بیماران دیابتی مفید باشد. با این حال، مصرف زعفران با سایر داروهای دیابت ممکن است باعث کاهش بیش از حد سطح گلوکز خون شود. 

س. آیا زعفران می تواند برای اهداف پوست و زیبایی مفید باشد؟

الف. قطعا! زعفران می تواند رنگ پوست شما را بهبود بخشد و درخشندگی زیبایی به آن ببخشد. همچنین رنگ برنزه را از بین می برد. این ماده شگفت انگیزی است که حاوی آنتی اکسیدان ها و ویتامین C است. این ماده به طور گسترده در چندین محصول آرایشی مانند ماسک های صورت و درمان های زیبایی خانگی وجود دارد.

س- تفاوت زعفران و گلرنگ چیست؟

الف. گلرنگ که گاهی اوقات به عنوان “زعفران بینوایان” شناخته می شود، جایگزین ارزان تری برای زعفران است زیرا هر دوی این ادویه ها قدرت رنگ دهی مشابهی دارند. وقتی این دو را با هم مقایسه می کنیم، گلرنگ طعم ملایم تر و شیرین تری شبیه شکلات دارد، در حالی که زعفران دارای طعمی متمایز شبیه به عسل است. در مقایسه با گلرنگ، رنگ زعفران کمی لطیف تر است. 

س. آیا استفاده از زعفران در برخی شرایط پزشکی منع مصرف دارد؟

الف- داروهای آرام بخش باعث مشکلات تنفسی و خواب آلودگی می شوند. از مصرف زعفران با داروهای آرام بخش خودداری شود. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، آلرژی، بارداری یا شیردهی باید از مصرف زعفران خودداری کنند. 

س. چگونه می توان زعفران را در رژیم غذایی روزانه برای فواید سلامتی گنجاند؟

الف- می توان زعفران را به برنج، سوپ، خورش، مایعات گرم، چای، شیرینی ها و غیره اضافه کرد، همچنین با حرارت دادن روغن زیتون و افزودن چند رشته زعفران، روغن زعفران دم کرده درست کرد. با این حال، به خاطر داشته باشید که زعفران را در حد اعتدال مصرف کنید تا از غلبه بر ظروف جلوگیری شود.

منابع تحقیق:

داده های وزارت کشاورزی ایالات متحده در مورد زعفران

زعفران برای مدیریت اختلال نارسایی پیش از قاعدگی: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده

ارزیابی اثرات مکمل زعفران بر علائم بالینی آسم و شدت آسم در بیماران مبتلا به آسم آلرژیک پایدار خفیف و متوسط: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده با دارونما دوسوکور

کاربردهای بالینی زعفران (Crocus sativus) و ترکیبات آن: بررسی

زعفران و کروسین باعث بهبود اشتها، دریافت رژیم غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر شد.

اثرات زعفران (Crocus sativus) بر اختلال عملکرد جنسی در بین مردان و زنان: مروری سیستماتیک و متاآنالیز

اثرات سم شناسی زعفران و ترکیبات آن: مروری

پیوند منبع

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه