دریافت کلسیم کافی از غذا برای اکثر افراد آسان است.

با این حال، برخی دیگر به دلیل رژیم های غذایی محدود، مصرف کم غذا یا کمبود غذا، نیازهای روزانه خود را برآورده نمی کنند. برای این افراد، منابع ارزان قیمت کلسیم مانند پوسته تخم مرغ می تواند مفید باشد.

ناگفته نماند که استفاده از پوسته تخم مرغ راهی عالی برای کاهش ضایعات آشپزخانه شما حتی اندکی است.

این مقاله در مورد خطرات و فواید مکمل های پوسته تخم مرغ بحث می کند.

پوسته تخم مرغ چیست؟

پوسته سخت بیرونی تخم مرغ است. این ماده عمدتاً از کربنات کلسیم، شکل رایج کلسیم، تشکیل شده است. بقیه شامل پروتئین ها و سایر مواد معدنی (۱).

کلسیم یک ماده معدنی کلیدی است که در بسیاری از غذاها از جمله لبنیات به وفور یافت می شود. مقادیر کمتری نیز در بسیاری از سبزیجات برگ دار و ریشه ای یافت می شود.

فواید و خطرات خوردن پوسته تخم مرغ

در دهه های اخیر، پودر پوسته تخم مرغ فرآوری شده از تخم مرغ به عنوان یک مکمل طبیعی کلسیم استفاده شده است. پوسته تخم مرغ تقریباً ۴۰ درصد کلسیم دارد یعنی هر گرم۳۸۱-۴۰۱ میلی گرم کلسیم دارد (۲، ۳).

نصف پوسته تخم‌مرغ می‌تواند کلسیم کافی برای نیاز روزانه بزرگسالان را تامین کند، یعنی ۱۰۰۰ میلی‌گرم در روز.۲، ۴).

خلاصه پوسته تخم مرغ معمولا به عنوان مکمل کلسیم استفاده می شود. فقط نیمی از پوسته تخم مرغ می تواند کلسیم کافی برای نیاز روزانه یک بزرگسال را تامین کند.

پودر پوسته تخم مرغ یک مکمل کلسیم موثر است

پوسته تخم مرغ از کربنات کلسیم به همراه مقادیر کمی پروتئین و سایر ترکیبات آلی تشکیل شده است.

کربنات کلسیم رایج ترین شکل کلسیم در طبیعت است که از صدف ها، صخره های مرجانی و سنگ آهک تشکیل شده است. همچنین ارزان‌ترین و در دسترس‌ترین شکل مکمل‌های کلسیم است.

بیشتر بخوانید
انجیر: تغذیه، فواید

مطالعات روی موش ها و خوک ها تایید کرده اند که پوسته تخم مرغ منبع غنی کلسیم است. علاوه بر این، آنها به همان اندازه کربنات کلسیم خالص جذب می شوند (۲، ۵، ۶).

حتی برخی معتقدند که جذب آن بهتر از مکمل‌های کربنات کلسیم خالص است.

مطالعه ای در سلول های جدا شده نشان داد که جذب کلسیم تا ۶۴ درصد بیشتر از پودر پوسته تخم مرغ در مقایسه با کربنات کلسیم خالص است. محققان این اثرات را به پروتئین های خاصی که در پوسته تخم مرغ یافت می شوند نسبت می دهند (۱).

علاوه بر کلسیم و پروتئین، پوسته تخم مرغ حاوی مقادیر کمی مواد معدنی دیگر از جمله استرانسیم، فلوراید، منیزیم و سلنیوم است. درست مانند کلسیم، این مواد معدنی می توانند در سلامت استخوان ها نقش داشته باشند (۳، ۷، ۸، ۹، ۱۰).

خلاصه برخی شواهد نشان می دهد که کلسیم موجود در پودر پوسته تخم مرغ ممکن است بهتر از کربنات کلسیم خالص جذب شود و آن را به یک مکمل کلسیم موثر تبدیل می کند.

ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد

پوکی استخوان یک وضعیت سلامتی است که با استخوان های ضعیف و افزایش خطر شکستگی استخوان مشخص می شود (۱۱).

سن بالا یکی از قوی‌ترین عوامل خطر پوکی استخوان است، اما دریافت ناکافی کلسیم نیز می‌تواند به مرور زمان به از دست دادن استخوان و پوکی استخوان کمک کند.

اگر رژیم غذایی شما فاقد کلسیم است، مصرف مکمل ها می تواند به شما در رفع نیازهای روزانه کمک کند. پودر پوسته تخم مرغ یک گزینه ارزان است.

یک مطالعه بر روی زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان نشان داد که خوردن پوسته تخم مرغ پودر شده همراه با ویتامین D3 و منیزیم به طور قابل توجهی استخوان های آنها را با بهبود تراکم مواد معدنی استخوان تقویت می کند (۱۲).

بیشتر بخوانید
20 غذای سرشار از ویتامین ویتامین سی

پودر پوسته تخم مرغ حتی ممکن است در کاهش خطر پوکی استخوان از کربنات کلسیم خالص شده موثرتر باشد.

مطالعه ای روی زنان یائسه هلندی نشان داد که پودر پوسته تخم مرغ تراکم استخوان گردن را در مقایسه با دارونما بهبود می بخشد. برعکس، کربنات کلسیم خالص شده به طور قابل توجهی آن را بهبود نمی بخشد (۱۳).

خلاصه مصرف پودر پوسته تخم مرغ می تواند استحکام استخوان را در افراد مبتلا به پوکی استخوان بهبود بخشد. یک مطالعه نشان می دهد که ممکن است موثرتر از مکمل های کربنات کلسیم خالص باشد.

مکمل های غشایی با پوسته تخم مرغ می توانند برای سلامت مفاصل مفید باشند

غشای پوسته تخم مرغ بین پوسته و سفیده تخم مرغ قرار دارد. وقتی یک تخم مرغ آب پز را پوست می گیرید به راحتی قابل مشاهده است.

اگرچه از نظر فنی بخشی از پوسته تخم مرغ نیست، اما معمولاً به آن متصل است. هنگام تهیه پودر پوسته تخم مرغ در خانه، نیازی به برداشتن غشا نیست.

غشای پوسته تخم مرغ عمدتاً از پروتئین به شکل کلاژن تشکیل شده است. همچنین حاوی مقادیر کمی کندرویتین سولفات، گلوکزامین و سایر مواد مغذی است.

بعید است که اثری از این ترکیبات مفید در غشای پوسته تخم مرغ تاثیر قابل توجهی بر سلامت شما داشته باشد.

با این حال، برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف منظم مکمل های حاوی غشای پوسته تخم مرغ می تواند برای مفاصل شما مفید باشد. مطالعات بیشتری برای تایید اثربخشی بالقوه آنها مورد نیاز است (۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷).

خلاصه غشای پوسته تخم مرغ، پوسته تخم مرغ را از پروتئین جدا می کند. مکمل های ساخته شده از غشای پوسته تخم مرغ، مواد مغذی را فراهم می کند که می تواند سلامت مفاصل را بهبود بخشد.

خطرات خوردن پوست تخم مرغ

هنگامی که به درستی آماده شود، پودر پوسته تخم مرغ بی خطر در نظر گرفته می شود. فقط چند نکته وجود دارد که باید در نظر داشت.

بیشتر بخوانید
آنچوی: مشخصات تغذیه ای، فواید سلامتی

اول، سعی نکنید تکه های بزرگ پوسته تخم مرغ را قورت دهید، زیرا می توانند به گلو و مری آسیب برسانند. فصل بعدی نکاتی را در مورد نحوه آسیاب کردن پودر پوسته تخم مرغ به شما می دهد.

دوم، پوسته تخم مرغ می تواند با باکتری هایی مانند سالمونلا انتریتیدیس. برای جلوگیری از خطر مسمومیت غذایی، حتما تخم مرغ ها را قبل از خوردن پوست آن بجوشانید (۱۸، ۱۹).

در نهایت، مکمل‌های طبیعی کلسیم ممکن است حاوی مقادیر نسبتاً زیادی فلزات سمی از جمله سرب، آلومینیوم، کادمیوم و جیوه باشند (۲۰).

با این حال، مقدار این عناصر سمی در پوست تخم مرغ معمولاً کمتر از سایر منابع طبیعی کلسیم مانند پوسته صدف است و معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند (۳، ۲۱).

خلاصه برای جلوگیری از خطر آسیب یا عفونت، پوسته‌های تخم‌مرغ باید قبل از مصرف جوشانده و پودر شوند.

نحوه مکمل با پوسته تخم مرغ

می‌توانید مکمل‌های پوسته تخم‌مرغ را خودتان در خانه درست کنید یا پودر پوسته تخم‌مرغ را از فروشگاه‌های مواد غذایی سالم خریداری کنید.

پودر پوسته تخم مرغ را می توان در خانه با استفاده از هاون و هاون درست کرد. برخی دیگر گزارش می دهند که از وردنه یا مخلوط کن و الک برای الک کردن ذرات بزرگتر استفاده می کنند.

فقط حتما قبل از خوردن پوسته تخم مرغ پودر شده یا تکه های خیلی کوچک آن را آسیاب کنید.

اگر قصد دارید پودر را برای استفاده بعدی ذخیره کنید، بهتر است پوسته ها را قبل از خرد کردن خشک کنید.

سپس می توانید پودر را به غذا اضافه کنید یا آن را با آب یا آبمیوه مخلوط کنید. یک مطالعه به این نتیجه رسید که برخی از بهترین مواد غذایی برای افزودن پودر پوسته تخم مرغ نان، اسپاگتی، پیتزا و گوشت سرخ شده نان است (۲).

بیشتر بخوانید
پنیر گودا - تغذیه، فواید سلامتی و عوارض جانبی

تقریباً ۲.۵ گرم پوسته تخم مرغ باید برای تامین نیاز روزانه یک فرد بالغ به کلسیم کافی باشد.

برای ایمن بودن، مصرف خود را کاهش دهید و از مکمل های کلسیم استفاده نکنید، مگر اینکه توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی توصیه شود.

برخی از متخصصان از مصرف منظم مکمل‌های کلسیم خودداری می‌کنند و فواید آن‌ها را برای سلامت استخوان زیر سوال می‌برند.

آنها همچنین نگران هستند که مصرف بیش از حد کلسیم می تواند باعث مشکلات سلامتی مانند سنگ کلیه شود و به طور بالقوه خطر بیماری قلبی را افزایش دهد (۲۲).

خلاصه پوسته های تخم مرغ را می توان پودر کرد و سپس با آب یا غذا مخلوط کرد. مصرف روزانه ۲.۵ گرم باید برای رفع نیازهای شما کافی باشد، حتی اگر با متخصص مراقبت های بهداشتی خود صحبت می کنید.

خلاصه

پوسته تخم‌مرغ نه تنها یکی از ارزان‌ترین منابع کلسیم است، بلکه به نظر می‌رسد یکی از مؤثرترین منابع کلسیم نیز باشد.

اگر تامین نیازهای کلسیم خود دشوار است یا از پوکی استخوان رنج می برید، پودر پوسته تخم مرغ خانگی جایگزین موثر و ارزانی برای مکمل های تجاری است.

در واقع، مطالعات نشان می دهد که کلسیم پوسته تخم مرغ به خوبی جذب می شود و می تواند استخوان های افراد مبتلا به پوکی استخوان را تقویت کند.

تهیه پودر پوسته تخم مرغ در خانه آسان است. پس از جوشاندن و خشک شدن پوسته ها، می توانید آنها را با هاون له کنید و پودر آن را با آب مخلوط کنید یا به غذا اضافه کنید.