در این مقاله به بررسی رژیم کتوژنیک از نظر طب سنتی می پردازیم. ابتدا مختصری در خصوص رژیم کتوژنیک و سپس طب سنتی مطالبی بیان می شود.
در این مطلب متوجه خواهید شد که این دو مقوله ای جداگانه هستند اما می توانید از هر دو همزمان بهره ببرید و اصولا منافاتی باهم ندارند.
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک (کتو) نحوه استفاده بدن از غذا را تغییر می دهد. در رژیم عادی، کربوهیدرات های موجود در رژیم غذایی شما بیشتر سوخت مورد نیاز بدن را تامین می کند. در رژیم کتو کربوهیدرات هایی را که می خورید کاهش می دهید، با اینکار بدن شما می آموزد که به جای کربوهیدرات، چربی بسوزاند.
رژیم کتوژنیک سرشار از چربی، پروتئین متوسط و کربوهیدرات کم است. رژیم استاندارد کتوژنیک شامل ۷۰ تا ۸۰ درصد چربی، ۱۰ تا ۲۰ درصد پروتئین و ۵ تا ۱۰ درصد کربوهیدرات است.
بسیاری از غذاهای غنی از مواد مغذی حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات هستند. این شامل غلات کامل ، میوه ها و سبزیجات است. کربوهیدرات از همه منابع در رژیم کتو محدود شده است. بنابراین شما باید تمام نان و سایر غلات را حذف کنید و مصرف میوه و بعضی سبزیجات خود را کاهش دهید. انواع غذاهایی که چربی را برای رژیم کتو تامین می کنند عبارتند از:
- گوشت و ماهی.
- تخم مرغ
- مغزها و دانه ها.
- کره و خامه.
- پنیر.
- روغن هایی مانند روغن زیتون.
برای کتوز به چند کربوهیدرات نیاز دارم؟
برای ورود و ماندن در کتوز باید روزانه کمتر از ۵۰ گرم کربوهیدرات مصرف کنید.
چه مدت طول می کشد تا وارد کتوز مبتلا شوید؟
اگر روزانه بین ۲۰ تا ۵۰ گرم کربوهیدرات بخورید، معمولاً ۲ تا ۴ روز طول می کشد تا وارد کتوز شوید. با این حال، زمان لازم برای وارد شدن به این حالت بر اساس عوامل مختلفی متفاوت است. ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا به کتوز وارد شوید. عواملی که ممکن است بر مدت زمانی که طول می کشد تا شما را به این حالت برسانید، تحت تاثیر قرار می دهند عبارتند از:
- سن.
- مصرف کربوهیدرات، چربی و پروتئین.
- سطح فعالیت بدنی
- متابولیسم .
- سلامت خواب .
- سطح استرس .
اگر قبل از شروع رژیم کتو از یک رژیم غذایی پر کربوهیدرات استفاده می کنید، ممکن است نسبت به افرادی که رژیم کم کربوهیدرات مصرف می کنند، رسیدن به کتوز بیشتر طول بکشد. این به این دلیل است که بدن شما ابتدا باید ذخایر گلوکز خود را تخلیه کند.
با روزه داری متناوب ممکن است بتوانید سریعتر به کتوز وارد شوید. رایج ترین روش روزه داری متناوب شامل خوردن تمام غذا در عرض هشت ساعت است. سپس، ۱۶ ساعت باقی مانده از یک دوره ۲۴ ساعته را روزه می گیرید.
فواید کتوز چیست؟
تحقیقات نشان داده است که کتوز ممکن است چندین فواید سلامتی داشته باشد. یکی از بزرگترین مزایای کتوز کاهش وزن است. این فرآیند می تواند به شما کمک کند کمتر احساس گرسنگی کنید، که منجر به خوردن غذای کمتر می شود. این می تواند به شما در کاهش چربی شکم (چربی احشایی) کمک کند و در عین حال توده بدون چربی را حفظ کنید. سایر مزایای احتمالی کتوز شامل درمان و مدیریت بیماری هایی مانند:
- صرع
- سایر شرایط عصبی: مانن بیماری آلزایمر ، اوتیسم و سرطان های مغز مانند گلیوبلاستوما
- دیابت نوع ۲
- بیماری قلبی : کاهش فشار خون ، بهبود سطح کلسترول HDL (“خوب”) و کاهش تری گلیسیرید
- سندرم متابولیک
همچنین نشان داده شده است که کتوز تمرکز و انرژی شما را افزایش می دهد. رژیم کتو انرژی مورد نیاز بدن را به گونه ای تامین می کند که التهاب را کاهش می دهد . تحقیقات نشان می دهد که مغز شما روی کتون ها کارآمدتر از گلوکز کار می کند.
عوارض جانبی کتوز چیست؟
رژیم کتو فواید زیادی دارد، اما ممکن است عوارض جانبی نیز داشته باشد. یکی از علائم کتوز ممکن است “کتو آنفولانزا” باشد که شامل علائمی مانند ناراحتی معده، سردرد و خستگی است . سایر علائم کتوز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بوی بد دهان (نفس کتو).
- یبوست .
- بی خوابی .
- کم آبی بدن .
- تراکم استخوان پایین ( استئوپنی ) و شکستگی استخوان .
- کلسترول بالا ( هیپرلیپیدمی ).
- سنگ کلیه .
طب سنتی چیست؟
طب سنتی شامل جنبههای پزشکی در دانش سنتی است که در جوامع گوناگون و در نسلهای مختلف پیش از دوران پزشکی مدرن شکل گرفتهاست. طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، طب سنتی «مجموعهای است از دانستهها، مهارتها و اعمال که بر پایهٔ نظریهها، باورها و تجربههای بومی فرهنگهای مختلف است، خواه قابل شرح باشد یا نباشد، که در بهداشت و نیز پیشگیری، تشخیص، بهبود و مداوای بیماریهای جسمی و ذهنی مورد استفاده قرار میگرفتند». یکی از راه های مستند سازی درمان های طب سنتی، «پزشکی مبتنی بر شواهد» می باشد.
در برخی از کشورهای آسیایی و آفریقایی، تا ۸۰٪ از مردم نیازهای اولیهٔ بهداشتی خود را از طریق طب سنتی برطرف میکنند. زمانی که از طب سنتی خارج از فرهنگ سنتی استفاده میشود، آن را «پزشکی جایگزین» در نظر میگیرند.
برخی از انواع طب سنتی مورد استفاده در سراسر دنیا عبارتند از: طب سنتی چین، طب سنتی کرهای، طب سنتی آفریقایی، طب ایران باستان، طب سنتی ایرانی، آیورودا و طب سنتی اروپایی. رشتههای علمی که به مطالعهٔ طب سنتی میپردازند عبارتند از گیاهدرمانی، اتنومدیسین، مردمگیاهشناسی و انسانشناسی پزشکی.
سازمان جهانی بهداشت خاطر نشان میکند که «استفادهٔ نادرست از داروها و روشهای سنتی میتواند اثرات منفی یا خطرناکی داشته باشد» و «تحقیقات بعدی لازم است تا اثربخشی و ایمنی داروها و روشهای مورد استفاده در برخی از طبهای سنتی تأیید گردد.» سازمان جهانی بهداشت یک استراتژی ۹ ساله برای حمایت از کشورهای عضو دارد که از نقش مثبت و سازنده طب سنتی در جوامع اطمینان حاصل گردد.
طب سنتی ایرانی
طب سنتی ایرانی شامل مجموعهای از تمام دانش و دستورالعملهایی است که از زمان باستان (از حدود ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد) تا کنون در ایران برای تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری بکار برده میشده است. طب سنتی ایران از دو شاخه اصلی تئوری (که در مورد وضعیت و تغییرات بدن انسان و علل و نشانههای سلامتی و بیماری بحث میکند) و عملی (دانش چگونگی حفظ سلامتی و چگونگی بازگرداندن آن پس از بروز بیماریها) تشکیل میشود.
در طب سنتی ایرانی، عملکردهای فیزیولوژیک بدن بر مبنای هفت فاکتور سنجیده میشوند که عبارتند از: عناصر (ارکان)، مزاج، اخلاط، ارگان (اعضا)، ارواح، قوا و عملکرد (افعال).
در طب سنتی ایرانی توجه اصلی بر پیشگیری از بیماری است تا درمان آن. بر این اساس شش فاکتور مهم و ضروری برای حفظ سلامتی در طب سنتی ایرانی عبارتند از: هوا، نوشیدنی و غذا، خواب و بیداری، تخلیه و نگهداری، تحرک فیزیک و آرامش، فعالیت ذهنی و آرامش روحی.
در طب سنتی ایران علت اغلب بیماریها ناشی از برهم خوردن تعادل اخلاط و مزاج است. لذا درمان یا تجویز دارو نیز عمدتا با هدف بازگرداندن این تعادل از طریق استفاده از مزاجهای متضاد آن پایهریزی میشود. مثلا اگر بیماری در اثر سردی طبع ایجاد شده باشد، درمان آن از طریق تجویز موادی با طبع گرم صورت میگیرد.
طبایع غذاها
در طب سنتی غذا به دو دسته سرد، گرم تقسیم میشوند؛ که روشهایی برای تشخیص این ۲ امر وجود دارند ولی استثنائاتی در این زمینه هم وجود دارد.
کلیه مادههای غذایی، تندی، شوری و شیرینی جزء گرم مزاجها شناخته میشود.
و کلیه مادههای غذایی ترش، ملس، کال، میوه نارس و هر چیزی سفید به جزء شکر و نمک جزء سرد مزاجها شناخته میشود.
که خود این ۲ دسته بر اساس حالت میزان موجود آب درون ماده غذایی، تقسیمبندی میشود. (جدول زیر از ویکی پدیا آورده شده است)
غذاهای گرم، خشک | پنیر کهنه، موسیر، کلم، سیر، چغندر(لبو)، پیاز، تخم ریحان، فلفل سبز، بادمجان، برگ چغندر، پونه، پیازچه، ترخون، تره شاهی، جعفری، رازیانه، ریحان، شاه تره، شنبلیله، شوید، کرفس، کنگر، گزنه، مارچوبه، مرزه، نعناع، والک، نخود، لپه، جوی دوسر، شیره خرما، شکر سرخ، نارگیل، زیتون، به، انبه، فندق، گردو، روغن زیتون، عسل، آهو، اردک، بلدرچین، جوجه کباب، تخم ماهی، کپک، خروس، کبوتر، گنجشک، قرقاول، شترمرغ، شتر، دل، تخمه آفتابگردان، چلغوزه، آویشن، اسفند، اسطوخودوس، بادرنجبویه، پونه، دارچین، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، برزک، بادام هندی، بادام تلخ، بنه، پسته، مر مکی، بهارنارنج، تخم شربتی، |
غذاهای گرم، تر | کره، ماست چکیده، شلغم، هویج، انواع ترب، زردک، سیب زمینی ترشی، قدومه، خاکشیر، اقسام توت، بالنگو، خربزه، طالبی، خیار چنبر، گرمک، تربچه، یونجه، گندم، اقسام لوبیا، انجیر تازه، انجیر خشک، انگور، خرما، سیبزمینی، قیسی، گلابی، موز، مویز، گوسفند، بوقلمون، پاچه، جگر سفید{شش یاریه}، جگر سیاه، زبان، مغز، غاز، سار، مرغ محلی، میگو، گل گاوزبان، بادام شیرین، بادام زمینی، تخم طالبی، تخم خربزه، کنجد، ارده، روغن بادام تلخ، روغن کنجد، شیره، انگور، آناناس |
غذاهای سرد و تر | پنیر تازه، خامه، دوغ، ماست، سرشیر، شیر، سیب زمینی، اسفرزه، توت فرنگی، خیار بوته ای، اقسام کدو، هندوانه، گوجه فرنگی، اسفناج، بامیه، خرفه، قارچ خوراکی، کاسنی، کاهو، لوبیا سبز، باقالا تازه، نخود سبز، دارابی، پرتقال، آلوچه، آلو، هلو، نارگیل، لیمو شیرین، کیوی، شلیل، شفتالو، انواع ماهی، گوشت گاو، به دانه، تخم کدو، تخم هندوانه، خشخاش، بهلیمو |
غذاهای سرد و خشک | قره قروت، کشک، بارهنگ، تمشک، شاتوت، ترشک، ریواس، گشنیز، ارزن، برنج، جو، باقالا خشک، ذرت، عدس، ماش، ولیک، نارنج، لیمو عمانی، سنجد، گریپ فروت، کنار، غور، زرشک، زغال اخته، زالزالک، تمر هندی، بالنگ، انار ترش، ازگیل، آلبالو، سیرابی، قلوه، گوشت بز، قهوه، نشاسته، سماق، بلوط خوراکی، شاه بلوط، شاهدانه، سرکه |
غذاهای معتدل | خاکشیر، بادام، سیب، کرفس، نیمرو، سبزی خوردن، شیر تازه، شیر ترش، آب باران، انار شیرین، آش زیره، زردآلو، خرمای نیم رسیده، بنفشه، ریحان یا سوسنبر، سیب شیرین، کوکو سبزی، فرنی، بال و گردن مرغان، شکر، آبگوشت، آبگوشت شیر، آبگوشت گندم، آبگوشت لپه، آبگوشت بزباش، کوفته با گوشت گوسفند، گوشت بره، گوشت تیهو، گوشت مرغ خانگی، نان فطیر، نان فرنی، تخم مرغ (زرده گرم و تر، سفیده، سرد) |
طبع / فهرست کامل طبع خوراکیها / طبع میوه ها / طبع غذاها / طبع حبوبات و غلات / طبع سبزیها
منبع جدول زیر سایت نایریکا است.
طبع | طبع نوع مزاج | مصلح |
طبع آلبالو | طبع سرد و خشک | عسل |
طبع آلو و آلوچه | طبع سرد و تر | عناب، گلنگبین، کندر، عسل، زنیان، زیره، روغن زیتون |
طبع آناناس | طبع گرم و تر | آب انار، آب لیمو، عسل |
طبع آویشن | طبع گرم و خشک | سرکه، انگور |
طبع آهو (گوشت) | طبع گرم و خشک | سماق، گشنیز، مرزه، پختن با روغن بادام یا روغن کنجد، سکنجبین |
طبع اردک (گوشت) | طبع گرم و خشک | پختن با رکه، کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین، سکنجبین |
طبع ارده | طبع گرم و تر | سرکه، عسل |
طبع ارزن | طبع سرد و خشک | عسل |
طبع ازگیل | طبع سرد و خشک | انیسون، عسل، عود هندی |
طبع اسپند | طبع گرم و خشک | میوه های ترش، سکنجبین |
طبع اسطوخدوس | طبع گرم و خشک | سکنجبین |
طبع اسفرزه | طبع سرد و تر | عسل، سکنجبین عنصلی |
طبع اسفناج | طبع سرد و تر | پختن با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین، فلفل |
طبع افتیمون | طبع گرم و خشک | زعفران، کتیرا، روغن بادام، صمغ عربی |
طبع انار شرین | طبع سرد و تر | زنجبیل پرورده ، انار ترش |
طبع انار ترش | طبع سرد و خشک | عسل |
طبع انبه | طبع گرم و خشک | زنجبیل، نمک، مویز، شربت زرشک، روغن زیتون |
طبع انجیر تازه | طبع گرم و تر | سکنجبین، شربت ریواس، شربت بالنگ |
طبع انجیر خشک | طبع گرم و تر | گردو، آویشن، انیسون، بادام |
طبع انگور | طبع گرم وتر | تخم کرفس، غذاهای ترش، سکنجبین |
طبع انیسون | طبع گرم و خشک | رازیانه، سکنجبین |
طبع بادام هندی | طبع گرم و خشک | مصطکی، عسل، رب ترش |
طبع بادام درختی شیرین | طبع گرم و تر | مصطکی، عسل، رب ترش |
طبع بادام درختی تلخ | طبع گرم و خشک | عسل، خشخاش، بادام شیرین |
طبع بادام زمینی | طبع گرم و تر | مصطکی، عسل |
طبع بادام کوهی | طبع گرم و خشک | مصطکی، عسل |
طبع بادرنجبویه | طبع گرم و خشک | مصغ عربی، ندر |
طبع بادمجان | طبع گرم و خشک | پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سرکه زیره، گلپر، انار و دانه انار |
طبع بارهنگ | طبع سرد و خشک | عسل، مصطکی |
طبع باقلا تازه | طبع سرد و تر | عسل، پوست کندن، جوشاندن در آب و ریختن اب آن پس از پختن ، روغن بادام ، پونه، مرزه، فلفل داچین، آویشن، زیره، گلپر |
طبع باقلا خشک | طبع سردو خشک | |
طبع بالنگ | طبع سرد و خشک | عسل، بنفشه، شرب انجیر، شربت خشخاش |
طبع بالنگو | طبع گرم و تر | عسل |
طبع بامیه | طبع سرد و تر | ادویه های گرم |
طبع برگ بو | طبع گرم و خشک | کتیرا |
طبع برگ چغندر | طبع گرم و خشک | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ |
طبع برنج | طبع سرد و خشک | خیساندن در آب و نمک، زعفران، زیره سیاه ، شوید |
طبع بز (گوشت) | طبع سرد و خشک | نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره ،میخک، بادم، نارگیل، خرما |
طبع بَزرَک | طبع گرم و خشک | گشنیز، سکنجبین، عسل |
طبع بلدرچین (گوشت) | طبع گرم و خشک | روغن کنجد، روغن بادام، آب انار، روغن زیتون |
طبع بلوط خوراکی | طبع سرد و خشک | سکنجبین ، عسل |
طبع بولقمون (گوشت) | طبع گرم و تر | گشنیز، سماق |
طبع به | طبع گرم و خشک | عسل، انیسون، مربا نمودن آن با عسل |
طبع به دانه | طبع سرد و تر | رازیانه، عسل |
طبع پاچه | طبع گرم و تر | گلپر سرکه، مرزه، زنجبیل، دارچین |
طبع پرتقال | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین |
طبع پسته | طبع گرم و خشک | زردآلو، انار ترش، سرکه، سکنجبین، آلو |
طبع پسته کوهی (بنه) | طبع گرم و تر | گلاب، رب، ریواس، سکنجبین، رب ترش |
طبع پنیر تازه | طبع سرد و تر | مغز گردو، آویشن، عسل ، نعناع خشک سبزی های معطر |
طبع پنیر کهنه | طبع گرم و خشک | مغز گردو، آویشن عسل نعناع خشک، سبزی های معطر |
طبع پونه | طبع گرم و خشک | آدر بلوط، رب مورد، سرکه، کتیرا |
طبع پیاز | طبع گرم و خشک | شستن آن با آب و نمک،سرکه آب انار، کاسنی |
طبع پیازچه | طبع گرم و خشک | شستن آن با آب و نمک، سرکه آب انار ، کاسنی |
طبع تخم آفتاب گردان | طبع گرم و خشک | آبغوره، آب انار، سرکه |
طبع تخم خربزه | طبع گرم و تر | بنفشه، عسل |
طبع تخم طالبی | طبع گرم و تر | بنفشه، عسل |
طبع تخم کافشه | طبع گرم و خشک | انیسون، شیرینی های طبیعی |
طبع تخم کدو | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین |
طبع تخم ماهی | طبع گرم و خشک | زنجبیل، سکنجبین |
طبع تخم مرغ | طبع زرده تخم مرغ گرم و سفیده آن سرد است | ادویه گرم، نمک |
طبع تخم هندوانه | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین |
طبع تربچه | طبع گرم و تر | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
طبع ترخون | طبع گرم و خشک | عسل، کرفس |
طبع ترشک | طبع گرم و خشک | شربت ها، رازیانه، شکرسرخ |
طبع تره | طبع گرم و خشک | گشنیز، کاسنی تازه |
طبع تره تیزک | طبع گرم و خشک | کاسنی، خرفه، سرکه |
طبع تمر هندی | طبع سرد و خشک | کتیرا، خشخاش، عناب، بنفشه ، لعاب به دانه |
طبع تمشک | طبع سرد و خشک | عسل |
طبع توت (اقسام) | طبع گرم و تر | سکنجبین ترش، گوارش کمونی (زیره ای) |
طبع تخم ریحان | طبع گرم و خشک | مرزنجوش |
طبع ترب (انواع ترب) | طبع گرم و تر | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
طبع توت فرنگی | طبع سرد و تر | عسل |
طبع جعفری | طبع گرم و خشک | سویق، بادرنجبویه، ترشی های طبیعی، کاسنی |
طبع جگر سفید | طبع گرم و تر | شاه زیره، خیساندن در سرکه و سپس |
طبع جگر سیاه | طبع گرم و تر | ادویه گرم، نمک، دارچین، گشنیز، شاه زیره، سرکه، کباب نمودن |
طبع جو | طبع سردو خشک | رازیانه، شیرینی های طبیعی،انیسون، روغن های گیاهی |
طبع جوی دو سر | طبع گرم و خشک | کتیرا |
طبع چای سبز و سیاه | طبع گرم و خشک | شیر بز، بادیان خطایی، مشک، دارچین، زنجبیل |
طبع چغندر | طبع گرم و خشک | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه |
طبع چلغوز | طبع گرم و خشک | خشخاش، عسل، سکنجبین، میوه های ترش |
طبع خاکشیر | طبع گرم و تر | کتیرا، عسل |
طبع خامه | طبع سرد و تر | عسل |
طبع خربزه | طبع گرم و تر | اب انار ترش سرکه |
طبع خردل | طبع گرم و خشک | روغن بادام، کاسنی، سرکه |
طبع خرفه | طبع سرد و تر | کرفس، نعناع، مصطکی |
طبع خرما | طبع گرم و تر | آب انار، بادام، سکنجبین، خشخاش، گلاب، سرکه، کاهو |
طبع خروس (گوشت) | طبع گرم و خشک | سرکه، ابغوره ، ورغن های گیاهی ، ادویه گرم، سکنجبین |
طبع خشخاش | طبع سرد و خشک | عسل، مصطکی |
طبع خیار بوته ای | طبع سرد و تر | نمک، رازیانه، زنیان، مویز، عسل، زیره، پوست کندن |
طبع خیار چنبر | طبع گرم و تر | مصطکی انیسون |
طبع دارابی | طبع سرد و تر | عسل، گلگبین |
طبع دارچین | طبع گرم و خشک | کتیرا، مصطکی |
طبع دل | طبع گرم و خشک | آویشن، زیره، فلفل، گلپر، خواباندن در روغن کنجد و بعد کباب کردن |
طبع دوغ | طبع سرد و تر | زنیان ،نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، زیتون سیاه دانه، پونه |
طبع ذرت | طبع سردو خشک | شیرینی های طبیعی روغن های گیاهی |
طبع رازیانه | طبع گرم و خشک | صندل، سکنجبین |
طبع رزماری | طبع گرم و خشک | سکنجبین |
طبع روغن بادام شیرین | طبع معتدل | مصطکی |
طبع روغن بادام تلخ | طبع گرم و تر | عسل |
طبع روغن زیتون | طبع گرم و خشک | مغز گردو، مغز بادام، سرکه، عسل، شیرینی های طبیعی |
طبع روغن کنجد | طبع گرم و تر | عسل |
طبع ریباس (ریواس) | طبع سرد و خشک | شربت عود، انیسون، عسل |
طبع ریحان | طبع گرم و خشک | نیلوفر |
طبع زالزالک | طبع سردو خشک | انیسون، عسل ، عود هندی |
طبع زبان | طبع گرم و تر | طبخ با سرکه و یا گشنیز خشک زیره، خولنجان،مرزه |
طبع زردآلو | طبع سرد و تر | عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون |
طبع زردچوبه | طبع گرم و خشک | آبلیمو، اب بالنگ |
طبع زردک | طبع گرم و تر | انیسون، ادویه گرم |
طبع زرشک | طبع سردو خشک | میخک، شرک سرخ و شیرنی های طبیعی |
طبع زعفران | طبع گرم و خشک | آنیسون، سکنجبین |
طبع زغال اخته | طبع سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
طبع زنجبیل | طبع گرم و خشک | عسل، روغن بادام |
طبع زنیان | طبع گرم و خشک | گشنیز، باقلا |
طبع زیتون | طبع گرم و خشک | مغز گردو، مغز بادام، سرکه ، عسل، شیرینی های طبیعی |
طبع زیره | طبع گرم و خشک | عسل، آویشن، کتیرا |
طبع سار (گوشت) | طبع گرم و تر | آب انار، آبغوره، سکنجبین ترش مزه، دارین، هل |
طبع سرشیر | طبع سرد و تر | عسل |
طبع سرکه | طبع سرد و خشک | شیرینی های طبیعی، روغن بادام شیرین |
طبع سماق | طبع سرد و خشک | انیسون، مصطکی، طبخ با بادمجان |
طبع سمنو | طبع گرم و معتدل | سکنجبین، کاسنی |
طبع سنجد | طبع سرد و خشک | عسل، شکر سرخ |
طبع سیاه دانه | طبع گرم و خشک | در سرکه خیساندن، کتیرا |
طبع سی سنبر (سرسم) | طبع گرم و خشک | کتیرا |
طبع سیب | طبع گرم و تر | دارچین ، گلنگبین، غذاهای لطیف |
طبع سیب زمینی | طبع سرد و تر | دارچین، زنجبیل آویشن شیرازی |
طبع سیب زمینی ترشی | طبع گرم و تر | درچین، عسل سکنجبین، سرکه و خردل، میخک |
طبع سیر | طبع گرم و خشک | پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش |
طبع سیرابی | طبع سردو خشک | گلپر، سرکه ، مرزه، زنجبیل، دارچین |
طبع شاه بلوط | طبع سرد و خشک | سکنجبین ، عسل |
طبع شاه تره | طبع گرم و خشک | کاسنی، هلیله زرد |
طبع شاه توت | طبع سرد و خشک | عسل، اب انار، انار، اطریفل صغیر |
طبع شاه دانه | طبع سرد و خشک | کتیرا، زرشک |
طبع شاهی | طبع گرم و خشک | کاسنی، خرفه، سرکه |
طبع شبدر | طبع گرم و تر | کاسنی |
طبع شتر (گوشت) | طبع گرم و خشک | جوشاندن با روغن زیتون ، پختن با نمک و شوید، فلفل، سرکه، زیره |
طبع شترمرغ (گوشت) | طبع گرم و خشک | سرکه، روغن |
طبع شفتالو | طبع سرد و تر | عسل، مربای زنجبیل |
طبع شقاقل | طبع گرم و تر | عسل |
طبع شکر سرخ یا سفید | طبع گرم و خشک | کاهو، به، بادام، شیر تازه دوشیده، ترشی های طبیعی |
طبع شلغم | طبع گرم و تر | فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ ،خردل، سرکه |
طبع شلیل | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون |
طبع شنبلیله | طبع گرم و خشک | سکنجبین، انیسون، کاسنی، برگ اسفناج، برگ خرفه |
طبع شوید (شبت) | طبع گرم و خشک | آبلیمو، آبغوره، ترشی های طبیعی، سکنجبین ساده |
طبع شیر پاستوریزه | طبع سرد و تر | عسل ، گلاب |
طبع شیر محلی تازه | طبع گرم و تر | عسل ،گلاب |
طبع شیره انگور | طبع گرم و تر | تخم ریحان، خشخاش |
طبع شیره خرما | طبع گرم و خشک | سرکه، بادام درختی، سکنجبین، ترشی های طبیعی |
طبع طالبی | طبع گرم و تر | انار ترش، سرکه |
طبع عدس | طبع سردو خشک | مرزه، روغن بادام، سرکه، گلپر، پختن با گوش حیوان جوان، روغن کنجد تازه پونه ، زعفران، روغن گاو |
طبع عسل | طبع گرم و خشک | آب انار ترش، آب لیمو، آب بالنگ، سرکه، گشنیز |
طبع غاز (گوشت) | طبع گرم و خشک | آب انار، زیره، دارچین، فلفل، زنجبیل |
طبع غوره | طبع سردو خشک | گلنگبین، شربت خشخاش، انیسون |
طبع فرنجمشک | طبع گرم و خشک | بنفشه، سکنجبین |
طبع فلفل | طبع گرم و خشک | روغن های گیاهی سرد (برای گرم مزاجان) عسل (برای سرد مزاان) |
طبع فلفل سبز | طبع گرم و خشک | صمغ عربی، صندل، گلاب |
طبع فندق | طبع گرم و خشک | آب عسل، شکر سرخ، شربت به ، سکنجبین |
طبع قارچ خوراکی | طبع سردو تر | خردل پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، اویشن، فلفل زنجبیل، زیره |
طبع قدومه | طبع گرم و تر | زرشک |
طبع قراقروط | طبع سرد و خشک | انواع فلفل، زیره، سیاه دانه |
طبع قرقاول | طبع گرم و خشک | سکنجبین |
طبع قلوه | طبع سرد و خشک | کباب نمودن با روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین، مصطکی، شاه زیره |
طبع قهوه | طبع سرد و خشک | زعفران، گلاب، روغن پسته، زنجبیل |
طبع قیسی | طبع گرم وتر | عسل، انیسون، زنیان، مصطکی ، زیره |
طبع کاسنی | طبع سرد و تر | شرک سخ، شربت بنفشه، سکنجبین، دارچین، هل |
طبع کاکائو | طبع گرم و خشک | زعفران، روغن پسته ، گلاب |
طبع کاهو | طبع سرد و تر | نعناع، کرفس، زیره، مصطکی، سکنجبین، هلیله |
طبع کباب | طبع گرم و خشک | سماق، گشنیز، فلفل، سکنجبین، اطریفل |
طبع کبک (گوشت) | طبع گرم و خشک | ترشی های طبیعی ، سکنجبین |
طبع کبوتر (گوشت) | طبع گرم و خشک | پختن با آبغوره یا سرکه، کاسنی، کرفس، سماق، شوید، تره، نخود |
طبع کدو (اقسام) | طبع سرد و تر | اب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره |
طبع کرفس | طبع گرم و خشک | انیسون |
طبع کره | طبع گرم و تر | عسل، شکر سرخ، ادویه قابضه |
طبع کشک | طبع سرد و خشک | گلنگبین، سیر، نعناع خشک ، پونه کوهی |
طبع کلم بستانی (اقسام) | طبع گرم و خشک | سکنجبین ، پختن با گوشت حیوان، روغن بادام خردل |
طبع کلم قمری | طبع گرم و خشک | آویشن، پونه، انیسون، دارچین |
طبع کنار | طبع سرد و خشک | سکنجبین، گلنگبین، مصطکی |
طبع کنجد | طبع گرم و تر | عسل |
طبع کنگر, خواص کنگر, مضرات کنگر, طبع کنگر, کنگر فرنگی, خورشت کنگر, کنگر ماست, خورشت کنگر فرنگی, کنگر فرنگی را از کجا بخریم, عکس کنگر” کنگر آبی | طبع گرم و خشک | عناب |
طبع کنگر فرنگی | طبع گرم و خشک | ادویه گرم سرکه روغن زیتون |
طبع کنگر وحشی | طبع گرم و خشک | سرکه، ترشی |
طبع کیوی | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین |
طبع گاو (گوشت) | طبع گرم و خشک | دارچین، فلفل، زنجبیل، پیاز، سکنجبین، گلپر، سیر، تره تیزک، زیره |
طبع گرپ فرت | طبع سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
طبع گردو | طبع گرم و خشک | انار ترش، سکنجبین، خشخاش، ترشی های طبیعی |
طبع گرمک | طبع گرم و تر | آب انار ترش، سرکه |
طبع گزنه | طبع گرم و خشک | آب میوه های سرد، زعفران |
طبع گشنیز | طبع سرد و خشک | سکنجبین، زرده تخم مرغ با فلفل و نمک، آب مرغ، دارچین |
طبع گلاب | طبع سردو تر | جلاب |
طبع گلابی | طبع گرم و تر | عسل ،دارچین، هل، رازیانه، مربای زنجبیل، کندر، زیره |
طبع گلپر | طبع گرم و خشک | خیساندن در سرکه، بوئیدن کافور و یا گلاب، رازیانه، تخم خیارین |
طبع گل گاوزبان | طبع گرم و تر | صندل سفید |
طبع گنجشک (گوشت) | طبع گرم و خشک | آب انار، آبغوره، سکنجبین ترشی، دارچین، هل |
طبع گندم | طبع گرم و تر | سرکه کهنه، شیرینی های طبیعی |
طبع گوجه فرنگی | طبع سرد و تر | روغن زیتون |
طبع گوزن (گوشت) | طبع گرم و خشک | سرکه ، آبغوره، روغن های گیاهی |
طبع گوساله (گوشت) | طبع گرم و تر | گشنیز، سماق، مرزه |
طبع گوسفند (گوشت) | طبع گرم و تر | گشنیز، سماق، مرزه |
طبع گیلاس | طبع گرم و تر | مسهل ها و ملین ها |
طبع لپه | طبع گرم و خشک | کتیرا |
طبع لوبیا سبز | طبع سرد و تر | دارچین، زنجبیل، خردل، زیره ، نمک، روغن زیتون، آویشن، فلفل، طبخ با گوشت حیوان جوان |
طبع لوبیا (اقسام) | طبع گرم و تر | دارچین،زنجبیل، خردل، زیره،نمک روغن زیتون، اویشن،فلفل، پختن با گوشت حیوان جوان |
طبع لیمو شیرین | طبع سرد و تر | عسل، گلنبین |
طبع لیمو عمانی | طبع سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
طبع ماءالشعیر | طبع سرد | گلقند |
طبع مارچوبه | طبع گرم و خشک | عسل، سرکه ، سکنجبین |
طبع ماست | طبع سرد و تر | زنیان ،نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، زیتون سیاه دانه، پونه |
طبع ماست چکیده | طبع گرم و تر | مغز گردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر |
طبع ماش | طبع سردو خشک | زیره، میخک ، انار ترش سماق، اب ترشک، روغن بادام، تخم کافشه، زنجبیل، دارچین، فلفل ، مصطکی خردل |
طبع ماهی (انواع) | طبع سرد وتر | پختن با دنبه یا کنجد، زنجبیل، اویشن، عسل، گلنگبین ادویه گرم |
طبع مرزه | طبع گرم و خشک | سرکه |
طبع مرغ محلی | طبع گرم و تر | ادویه گرم، سکنجبین |
طبع مریم گلی | طبع گرم و خشک | |
طبع مغز | طبع گرم و تر | نمک، آویشن، دارچین ،زیره، ترشی های طبیعی |
طبع موز | طبع گرم و تر | نمک، مربای زنجبیل، عسل، سکنجبین نزوری معتدل |
طبع موسیر | طبع گرم و خشک | پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره سکنجبین |
طبع مویز | طبع گرم و تر | سکنجبین، خشخاش، عناب، آب میوه های ترش |
طبع میخک | طبع گرم و خشک | صمغ غربی |
طبع میگو | طبع گرم و تر | سرکه، شربت انار، شاه زیره، نعناع |
طبع نارگیل | طبع گرم و خشک | عسل، میوه های ترش، لیمو، هنداونه |
طبع نارنگی | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین |
طبع نارنج | طبع سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
طبع نخود | طبع گرم و خشک | خشخاش زیره شوید، کنجبین ساده گلنگبین |
طبع نخود سبز | طبع سرد و تر | آویشتن، دارچین، زنجبیل، فلفل سیاه |
طبع نشاسته | طبع سرد و خشک | کرفس، میخک، شیرینی های طبیعی |
طبع نعناع | طبع گرم و خشک | کرفس |
طبع نمک | طبع گرم و خشک | روغن بادام، آویشن، گوشت حیوان جوان فربه |
طبع والک | طبع گرم و خشک | گشنیز، کاسنی تازه |
طبع ولیک | طبع سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
طبع وانیل | طبع گرم و خشک | زعفران، روغن پسته، گلاب |
طبع هل | طبع گرم و خشک | کتیرا |
طبع هلو | طبع سرد وتر | عسل، مربای زنجبیل |
طبع هندوانه | طبع سرد و تر | پوست هنداونه، عسل ، گلنگبین |
طبع هویج | طبع گرم و تر | انیسون ، ادویه گرم |
طبع یونجه | طبع گرم و تر |
طبع غذاها
غذا | طبع نوع غذا |
طبع قورمه سبزی | طبع گرم |
طبع قیمه | طبع گرم |
طبع فسنجان | طبع گرم |
طبع بادمجان | طبع گرم |
طبع کدو | طبع سرد |
طبع آلو اسفناج | طبع سرد |
طبع کرفس | طبع گرم |
طبع بامیه | طبع سرد |
طبع ریواس | طبع سرد |
طبع مرغ ترش | طبع سرد |
طبع کته | طبع معتدل روبه سرد |
طبع پلو | طبع معتدل روبه سرد |
طبع سبزی پلو | طبع گرم |
طبع باقلا پلو | طبع سرد |
طبع زرشک پلو | طبع سرد |
طبع آلبالو پلو | طبع سرد |
طبع لوبیا پلو | طبع سرد |
طبع کلم پلو | طبع سرد |
طبع رشته پلو | طبع سرد |
طبع دم پختک | طبع گرم |
طبع نخوداب | طبع گرم |
طبع عدس پلو | طبع سرد |
طبع مرصع پلو | طبع گرم |
طبع شیرین پلو | طبع گرم |
طبع ماش پلو | طبع سرد |
طبع استانبولی | طبع سرد |
طبع ته چین | طبع معتدل |
طبع کوفته تبریزی | طبع معتدل |
طبع کوفته ریزه | طبع گرم |
طبع کوفته برنجی | طبع سرد |
طبع تاس کباب | طبع گرم |
طبع کوکو سبزی | طبع گرم |
طبع کوکو سیب زمینی | طبع سرد |
طبع کتلت | طبع سرد |
طبع شامی | طبع گرم |
طبع آش رشته | طبع معتدل |
طبع آش ساده | طبع سرد |
طبع آش دوغ | طبع سرد |
طبع آش شله قلمکار | طبع گرم |
طبع اشکنه | طبع گرم |
طبع کله جوش | طبع معتدل به گرم |
طبع آبگوشت | طبع گرم |
طبع سوپ جو | طبع سرد |
طبع سوپ رشته فرنگی | طبع سرد |
طبع شیر برنج | طبع سرد |
طبع فرنی | طبع معتدل |
طبع شله زرد | طبع معتدل |
طبع آش شلغم | طبع معتدل |
طبع سوپ شیر | طبع سرد |
طبع نرگسی | طبع معتدل |
طبع عدسی | طبع سرد |
طبع آش اوماج | طبع سرد |
طبع سمنو | طبع گرم |
طبع کاچی | طبع گرم |
طبع کباب کوبیده | طبع گرم |
طبع کباب ترکی | طبع سرد |
طبع ژامبون گوشت | طبع سرد |
طبع رامبون مرغ | طبع سرد |
طبع سوسیس کالباس | طبع سرد |
طبع جوجه کباب | طبع سرد |
طبع کباب برگ | طبع گرم |
طبع بریانی | طبع گرم |
طبع همبر گر | طبع سرد |
طبع فلافل ذرت | طبع سرد |
طبع فلافل نخود | طبع گرم |
طبع چیپس | طبع سرد |
طبع کشک بادنجان(کشک زیاد) | طبع سرد |
طبع حلیم گندم | طبع گرم |
طبع حلیم بادنجان | طبع سرد |
طبع میرزا قاسمی | طبع سرد |
طبع الویه | طبع سرد |
طبع ماکارونی | طبع سرد |
طبع لازانیا | طبع سرد |
طبع املت با گوجه | طبع سرد |
طبع دلمه برگ مو | طبع معتدل |
طبع دلمه،فلفل،گوجه | طبع سرد |
طبع دلمه بادنجان | طبع گرم |
طبع خوراک لوبیا سبز | طبع سرد |
طبع املت با فلفل سبزو فارچ | طبع سرد |
طبع بورانی | طبع سرد |
طبع جغوربغور | طبع معتدل |
طبع بافلا قاتق | طبع سرد |
طبع حلوا | طبع گرم |
طبع بستنی سنتی | طبع معتدل روبه گرم |
طبع بستنی میوه ای | طبع معتدل روبه سرد |
طبع فالوده | طبع سرد |
طبع ماءالشعیر ساده | طبع سرد |
طبع ماءشعیر میوه ای | طبع سرد |
طبع نوشابه های گازدار | طبع سرد |
طبع سالاد کاهو خیار گوجه | طبع سرد |
مزاج اصلی
همان مزاجی است که فرد با آن به دنیا می آید. این مزاج یا طبع همیشه همراه او بوده و مزاج یا طبیعت ذاتی اوست؛ درست مثل رنگ پوستی که با آن متولد می شود. اگرچه در طول عمر هر فرد به دلایل مختلف شامل اقلیم، تغییرات آب و هوایی، عادت های غذایی، حالت های روحی- روانی و عوامل بیماری زا این طبع کمی تغییر می کند اما اصل آن تغییر نخواهد کرد.
هرقدر علت های تغییر مزاج اصلی به مزاج ثانویه نزدیک تر باشد، طبیعت بیماری به طبیعت اصلی خودش شبیه تر و امکان درمان و بازگشت به شرایط عادی امکان پذیرتر است. (منبع این تستها سایت کیمیا می باشد)
مزاج شناسی
۱) با حلقه کردن انگشت شست و انگشت وسط یک دست به دور مچ دست دیگرتان، وضعیت قرار گرفتن دو انگشت چگونه است؟
الف: دو سر انگشت روی هم قرار می گیرد.
ب: دو سر انگشت مماس یکدیگر قرار می گیرند.
ج: دو سر انگشت به هم نمی رسند.
۲) اگر بدن تان را حرکت دهید، ساختار عضلات بیشتر است یا چربی؟
الف: لایه های چربی زیاد دیده شده و حالتی از لرزش و بی ثباتی در آن دیده می شود.
ب: حجم عضلات بیشتر بوده و بدن لرزش ندارد و گوشت بدن شل نیست.
۳) وضعیت موهای بدن اعم از سر و بدن به چه شکلی است؟
الف: پرپشت، کلفت و تیره و صاف
ب: پرپشت، کلفت و تیره و مجعد
ج: پرپشت، کلفت اما لخت و روشن
د: کم پشت، نرم و نازک و شکننده و چرب
۴) پوست تان چه رنگی است؟ این آزمون برای افراد سفیدپوست است.
الف: رنگ سیاه با گرایش به کبودی
ب: رنگ سفید مایل به آبی
ج: رنگ سفید متمایل به سبز
د: رنگ سفید مهتابی که فشار انگشت رنگ سرخ آن کم رنگ می شود.
۵) مفاصل شما به چه شکلی است:
الف: برجستگی مفصل ها به خوبی نمایان است.
ب: برجستگی خاصی در مفصل ها دیده نمی شود.
۶) رگ های بدن، به ویژه دست تان دیده می شود؟
الف: بله
ب: خیر
۷) کف دست تان از نظر هندسی چه شکلی است؟
الف:مربع
ب: مستطیلی و کشیده که انگشتان در درازای آن قرار دارند.
ج: مستطیلی شکل که عمود بر انگشتان دست است.
۸) اگر کفش شما معمولی باشد؛ منظور اینکه طبی نبوده یا از نظر بلندی پاشنه در خانم ها و یا از نظر ساختاری برای کفش آقایان وضعیت خاصی ندارد، پای تان در کفش چه وضعیتی خواهد داشت؟
الف: پایم را می زند.
ب: کاملا راحت هستم.
۹) در جمع معمولا آغازگر بوده و در راس حرکت می کنید و تاثیر می گذارید یا بیشتر آرام هستید و تاثیر می گیرید؟
الف: تاثیرگذار
ب: تاثیرپذیر
۱۰) اطرافیان شما را کم حرف می دانند یا پرحرف یا گزیده گو؟
الف: پرحرف
ب: کم حرف
ج: گزیده گو
۱۱) روی حرفی که می زنید، می ایستید و به درست و نادرست بودنش کاری ندارید یا اینکه می ایستید و در صورت اشتباه بودن آن را تصحیح می کنید یا دائما تغییر موضع می دهید؟
الف: می ایستم و تغییر نمی دهم حتی اگر نادرست باشد.
ب: می ایستم اما اگر با ارائه دلایل محکم متوجه شوم اشتباه است، از حرفم بر می گردم.
ج: دائما تغییر رای می دهم.
۱۲) از گفتن بسیاری از حرف ها شرم می کنید یا اینکه به راحتی هر حرفی را به زبان می آورید؟
الف: هر حرفی باشد، می گویم.
ب: حجب و حیا مانع از بیان بسیاری از حرف ها می شود.
۱۳) هر روز یا بیشتر روزها عصبانی می شوید؟
الف: بله
ب: خیر
۱۴) اگر عصبانی می شوید، عصبانیت شما زیاد طول می کشد یا بعد از مدتی فروکش می کند و پشیمان می شوید؟
الف: فروکش نکرده و طولانی است.
ب: فروکش کرده و پشیمان می شوم.
۱۵) به خوردن گرمی ها بیشتر گرایش دارید یا خوردن سردی ها؟ برای مثال خوردن چند عدد خیار را ترجیح می دهید یا چند عدد شیرینی؟
الف: به خورد گرمی ها مثل شیرینی
ب: به خوردن سردی ها مثل خیار
۱۶) اگر تذکرات دیگران نباشد، اشتهای شما چطور است؟
الف: زیاد
ب: کم
ج: معمولی
خودتان را بسنجید
تست مزاج شناسی: سرد یا گرم؟ خشک یا تر؟ سرد یا گرم؟ خشک یا تر
فردی را تصور کنید که هدفش رفتن به مرکز خرید خاصی است اما بدون فکر مسیر دیگری را انتخاب می کند. او به مقصد رسیده است اما انتخاب مسیر اشتباه او را به دردسرهای بسیاری دچار می کند.
درست مانند کسی که گرسنه است اما برای رفع گرسنگی، غذای نامناسب انتهاب می کند. راه انتهاب درست برنامه غذایی آگاهی از طبع است. حالا که به سوال ها پاسخ دادید، پاسخ آنها را هم با دقت بخوانید و طبع تان را بشناسید.
پاسخ۱: اگر گزینه «الف» باشد، شما دارای مزاج سرد و خشک بوده و استخوان بندی تان ریز است. اگر گزینه «ب» باشد، مزاج شما معتدل بوده و استخوان بندی شما متوسط است و اگر پاسخ گزینه «ج» است، مزاج تان گرم و تر بوده و استخوان بندیان درشت است.
پاسخ ۲: اگر پاسخ گزینه «الف»است، مزاج شما گرم و تر بوده و اگر پاسخ گزینه «ب» است، مزاج شما گرم و خشک است.
پاسخ ۳: اگر پاسخ شما گزینه «الف» باشد، مزاج شما گرم و خشک است. اگر پاسخ شما گزینه «ب» باشد، مزاج شما گرم و تر است. اما اگر گزینه «ج» پاسخ شما باشد، مزاج تان گرم وتر استوا گر جواب گزینه «د» است، مزاج تان سرد و تر است. هرچه مو نازک، شکننده و اصطلاحا شبیه به موی گربه باشد مزاج به سمت سرد و تری گرایش دارد و هرچ مود حالت دار با پایه قوی باشد، مزاج به سمت گرمی گرایش دارد.
پاسخ ۴: اگر پاسخ تان «الف» است، یعنی مزاج شما سرد و خشک است. اگر پاسخ تان «ب» است، مزاج تان سرد و تر است. اگر پاسخ شما «ج» است، یعنی مزاج تان مخلوط است و اگر پاسخ تان «د» است، یعنی مزاج شما گرم و تر است.
پاسخ ۵: اگر پاسخ شما گزینه «الف» است، مزاج تان گرم و خشک و اگر گزینه شما «ب» است، مزاج تان سرد و تر است.
پاسخ ۶: اگر پاسخ «الف» است، مزاج تان گرم و خشک و اگر پاسخ «ب» است، مزاج تان سرد و تر است.
پاسخ ۷: اگر پاسخ تان «الف» است مزاج تان معتدل بوده و حد واسط بین گرم و سرد قرار دارد. اگر گزینه «ب» را انتخاب کرده اید مزاج تان گرم و خشک و اگر گزینه «ج» پاسخ شماست، مزاج تان سرد و خشک است.
پاسخ ۸: اگر پاسخ تان «الف» است، پای سینه دار و پهنی دارید و مزاج تان گرم و خشک است. اگر انتخاب شما گزینه «ب» است، پای تان باریک و استخوانی است و مزاج تان سرد و خشک است.
پاسخ ۹: اگر پاسخ «الف» است، گرم و خشک مزاج بوده و اگر پاسخ «ب» است، مزاج تان گرم و تر است.
پاسخ ۱۰: اگر پاسخ «الف» است، مزاج شما گرم و خشک است. اگر پاسخ «ب» است، مزاج تان سرد و تر است و اگر گزینه «ج»، مزاج شما گرم و تر است، اما خشک نیست.
پاسخ ۱۱: پاسخ «الف» یعنی اینکه مزاج شما گرم و خشک است. پاسخ «ب» یعنی مزاج شما گرم و تر است و اگر گزینه «ج» را انتخاب می کنید مزاج تان سرد و تر است.
پاسخ ۱۲: اگر پاسخ شما «الف» است مزاج تان گرم و خشک است و اگر پاسخ «ب» است، مزاج تان سرد و تر است. البته شرایط رشد و تربیت هر فرد نیز روی رفتار او تاثیر دارد.
پاسخ ۱۳: گزینه «الف» نشانه گرم و خشک مزاج و گزینه «ب» نشانه سرد و تر مزاج است.
پاسخ ۱۴: گزینه «الف» نشانه گرم و خشک مزاج و گزینه «ب» نشانه گرم و تر مزاج است.
پاسخ ۱۵: اگر انتخاب تان گزینه «الف» است، مزاج تان سرد و تر و اگر انتخاب شما گزینه «ب» است، مزاج تان گرم و خشک است.
پاسخ ۱۶: اگر انتخاب تان گزینه «الف» است، مزاج تان سرد و تر، اگر انتخاب تان گزینه «ب» است، مزاج تان گرم و خشک و اگر گزینه «ج» را انتخاب کرده اید، مزاج تان معتدل است؛ یعنی بین مزاج گرم و تر است.
چطور نتیجه بگیریم؟
اگر تعداد پاسخ های مثبت شما نسبت به یک مزاج بالاتر از نصف به علاوه یک باشد، مزاج شما همان است؛ برای مثال است اگر از ۱۶ سوال پرسیده شده، پاسخ ۱۰ سوال شما مرتبط به مزاج گرم باشد، مزاج شما گرم است.
گرم و خشک: این افراد گرمایی بوده و معمولا فعالیت بدنی شان زیاد است. به مدیریت علاقه مند بوده و اغلب آنها را در پست های کلیدی می بینید. مدیران خوب و کارآمدی هستند اما زود عصبانیمی شوند و البته از عصبانیت شان زود پشیمان می شوند. معمولا طعم دهانشان در ساعت های ابتدایی صبح، تلخ است. در خرداد باید تدابیری بیندیشند تا دچار مشکل مزاجی نشوند. باید از خوراکی های سرد استفاده کنند.
گرم و تر: صورت این افراد معمولا برافروخته بوده و فشار خونشان بالاست. خوش اخلاق هستند. اگر کاری به آنها سپرده شود به خوبی آن را انجام می دهند اما نیاز به یادآوری مکرر دارند در غیر این صورت آن را به اتمام نمی رسانند. بنابراین به دلیل همین کارهای نیمه تمامشان اصولا درگیری فکری زیادی دارند. اشتهای آنها خوب است و زیاد می خوابند.
مستعد بروز جوش های پوستی هستند. پس باید مواظب خوراک شان باشند.
سرد و خشک: این افراد انرژی پایینی داشته و انعطاف پذیری کمی دارند. فعال نبوده و توان انجام کارشان پایین است و به همین دلیل بارشان را روی دوش دیگران می اندازند.
به دلیل نامناسب بودن جریان خون در بدن دچار کم خونی یا تیرگی پوست می شوند. برای رفع این مشکل می توانند از ماساژ کمک بگیرند.
این افراد مستعد ابتلا به افسردگی و وسواس بوده و از نظر ظاهری نیز استخوانی و لاغر هستند.
سرد و تر: این افراد خوش اخلاق بوده، اضافه وزن داشته و چربی بدن آنها زیاد است. انرژی انجام کاری ندارند. رطوبت زیاد بدن آنها را به دو صورت آب دور لب ها، ریختن آب روی بالش و تعرق زیاد می بینید.
اشتهای آنها خوب است اما با وجودی که زیاد غذا نمی خورند، چاق می شوند. سوخت و ساز بدنشان پایین است. اشتهای زیاد و پایین بودن میزان متابولیسم بدن از دلایل اضافه وزن آنهاست.
هرکس با شناخت طبیعت خود باید غذای مناسب طبع و مزاج (برعکس آن) خود را برگزیند و بیشتر آن نوع غذاها را مصرف کند.
رژیم کتوژنیک و طب سنتی
با توجه به توضیحات و شناخت رژیم کتوژنیک متوجه می شوید که به راحتی می توانید هم رژیم کتوژنیک خود را داشته باشید و هم توصیه های طب سنتی.
بسیاری از گیاهان که در بالا ذکر شد و جزو داروهای طب سنتی محسوب می شوند در رژیم کتوژنیک مجاز هستند چرا که قند و کربوهیدرات بسیار کم و در حد صفر دارند.
در خصوص مواد غذایی هم شما فقط کافی است هم به رژیم کتوژنیک خود توجه کنید و موادی از قبیل عسل یا میوها و… را مصرف نکنید و هم چنین جایگزین های مناسب خود را مصرف کنید.
مثلا اگر از نظر طب سنتی شما نمیتوانید گوشت خاصی را مصرف کتید نوع دیگر گوشت را انتخاب کنید مثلا بجای ماهی، مرغ!