از زمان تصویب آن در سال ۱۹۹۸، Splenda به یک عنصر اصلی در رژیم غذایی بسیاری از افراد تبدیل شده است.
با این حال، در حالی که کاهش مصرف شکر ایده بسیار خوبی است، جایگزین کردن آن با جایگزین های مصنوعی مانند Splenda ممکن است عاقلانه نباشد.
اگرچه بیش از ۲۰ سال از تصویب آن در ایالات متحده می گذرد، سؤالات زیادی در مورد ایمنی و اثربخشی آن به عنوان جایگزین شکر باقی می ماند.
در این مقاله، به آنچه که تحقیقات کنونی در مورد اثرات بالقوه سلامتی Splenda میگویند و اینکه واقعاً چگونه کتوپسند است، خواهیم دید.
Splenda چیست؟
Splenda نام تجاری تجاری سوکرالوز است، شیرین کننده مصنوعی ساخته شده از شکر. سوکرالوز حدود ۶۰۰ برابر شیرین تر از ساکارز (شکر سفره) است.
برای ساخت سوکرالوز، کلر با استفاده از یک فرآیند شیمیایی به مولکول های قند (ساکارز) اضافه می شود. به این ترتیب، قند نمی تواند وارد جریان خون شود و بنابراین حداقل در تئوری نباید باعث افزایش سطح قند خون شود.
از آنجایی که سوکرالوز نمی تواند توسط بدن متابولیزه شود، Splenda به عنوان یک شیرین کننده بدون کالری تبلیغ می شود. با این حال، به زودی خواهید دید که چرا این کاملاً دقیق نیست.
آیا اسپلندا کتو است؟
Splenda به عنوان یک شیرین کننده بدون کالری فروخته می شود. در نتیجه، بسیاری از مردم تصور می کنند که باید کتو پسند باشد.
با این حال، دلیل بسیار خوبی برای تردید در مورد این ادعاها وجود دارد.
شیرینی پودر Splenda تجاری موجود به سوکرالوز نسبت داده می شود. سوکرالوز در واقع یک شیرین کننده بدون کالری بدون کربوهیدرات است.
با این حال، بخش عمده – به معنای واقعی کلمه – Splenda تجاری در واقع از دکستروز و مالتودکسترین تشکیل شده است. به عبارت دیگر، سازنده Splenda دکستروز و پودر مالتودکسترین را با سوکرالوز ترکیب می کند تا به آن حجمی معادل شکر سفره بدهد (به همین دلیل است که می توانید آن را مانند شکر سفره مخلوط کنید، به جای استفاده از ۶۰۰ برابر کمتر از Splenda در مقابل شکر).
دکستروز فقط کلمه دیگری برای گلوکز است. گلوکز ساده ترین کربوهیدرات است، به این معنی که بدون نیاز به تجزیه اضافی در طول هضم، در جریان خون جذب می شود.
مالتودکسترین شکلی از کربوهیدرات است که شاخص گلیسمی آن بالاتر از گلوکز است.
گلوکز و مالتودکسترین موجود در Splenda حدود ۳.۴ کیلوکالری در هر وعده کمک می کند.
ممکن است تعجب کنید که چرا Splenda می تواند بگوید که محصول آنها کالری صفر دارد حتی اگر درست نباشد. دلیل این امر این است که FDA به شرکتهای مواد غذایی اجازه میدهد تا محصولاتی را که حاوی کمتر از ۵ کالری در هر وعده هستند، «کمکالری» و برچسب صفر کالری نشان دهند.
حالا برگردیم به این سوال که آیا Splenda کتو است یا خیر.
Splenda حاوی یک گرم قند در هر وعده است که به خودی خود به کتوز پایان نمی دهد، اما اگر چندین وعده مصرف کنید – منابع پنهان کربوهیدرات – بدن شما به سمت پایین نمی رود. انجام دادن اضافه کنید و نکته اصلی کتو پرهیز از قندهای اضافه شده است.
حکم: از نظر فنی میتوانید Splenda را در مقادیر محدود مصرف کنید، اما برای یک رژیم کتو سالم توصیه نمیشود. زیاده روی در مصرف آن احتمالاً شما را از کتوز خارج می کند.
دلایلی که ممکن است بخواهید از Splenda اجتناب کنید
در حالی که Splenda از نظر فنی روی کتو مجاز است، هنوز بهترین گزینه در مورد شیرین کننده های کتو نیست.
خطر سرطان
با غذاهای مصنوعی مانند سوکرالوز، همیشه این سوال وجود دارد که چگونه با استفاده طولانی مدت بر بدن تأثیر می گذارد.
هنگامی که در مورد ایمنی یک محصول غذایی تردید وجود دارد، محققان گاهی اوقات حتی پس از تایید اولیه آن مطالعاتی را انجام می دهند.
راه ایده آل برای تعیین اینکه آیا محصول برای انسان بی خطر است یا خیر، نگاه کردن به گروه بزرگی از افرادی است که برای مدت طولانی از آن استفاده کرده اند. متأسفانه هنوز کسی چنین مطالعه ای انجام نداده است.
یک مطالعه کوچک نشان داد افرادی که به طور متوسط به مدت ۵ سال در روز از چهار بسته (۴ گرم) شیرین کننده مصنوعی استفاده می کنند، در مقایسه با افرادی که مصرف نمی کنند، به طور قابل توجهی در معرض خطر ابتلا به سرطان تیروئید هستند.[*]. در حالی که این مطالعه شامل سوکرالوز بود، اما تفاوتی بین سوکرالوز و سایر شیرین کننده های مصنوعی رایج وجود نداشت. با این حال، نتایج هنوز دقیقاً اطمینان بخش نیستند.
در یک مطالعه سوئیسی در سال ۲۰۱۶، مصرف دوزهای نسبتاً بالای اسپلندا در موشهای نر منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان شد.[*]. این نتایج در انسان تکرار نشده است و انسان بعید است که سوکرالوز زیادی مصرف کند.
Splenda سطح گلوکز خون را افزایش می دهد
در حالی که سوکرالوز به احتمال زیاد در روده جذب نمی شود، هنوز ممکن است باعث افزایش سطح قند خون و انسولین شود.
برخی از مطالعات نتایج متناقضی یافته اند که نشان می دهد سوکرالوز هیچ تاثیری بر تولید GLP-1 ندارد و بنابراین بر سطح انسولین تأثیر نمی گذارد.[*].
حتی اگر سوکرالوز هیچ تاثیری بر سطح گلوکز و انسولین خون شما نداشته باشد، این تنها عنصر موجود در Splenda نیست. به خاطر داشته باشید که بر اساس مواد تشکیل دهنده، بیش از ۹۰ درصد از Splenda را دکستروز (گلوکز) و مالتودکسترین، دو مورد از کربوهیدرات های دارای شاخص گلیسمی، تشکیل می دهند.
یک اثر اغلب نادیده گرفته شده اما مهم سوکرالوز اثر آن بر حساسیت به انسولین است. سوکرالوز برای کاهش حساسیت به انسولین در افراد دیابتی و غیر دیابتی ذکر شده است.[*].
این نیز مشکل ساز است زیرا شیرین کننده ها اغلب برای افراد مبتلا به دیابت که قبلاً از مقاومت به انسولین رنج می برند، به بازار عرضه می شود.
Splenda ممکن است باعث افزایش وزن شود
رابطه بین شیرین کننده های مصنوعی و وزن بدن حداقل گیج کننده است. مطالعات نشان داده است افرادی که از شیرین کننده های مصنوعی استفاده می کنند نسبت به افرادی که از شیرین کننده های مصنوعی استفاده نمی کنند وزن بدن بالاتری دارند[*].
دلیل دقیقی که شیرین کننده های مصنوعی ممکن است باعث افزایش وزن شوند مشخص نیست. برخی از مکانیسم های پیشنهادی عبارتند از:
- افزایش سرعت جذب گلوکز روده ای[*]
- سیگنال دادن به سلول های بتا در پانکراس برای تولید انسولین[*]
- تغییر گیرنده های طعم شیرین در روده، که ممکن است هوس شیرینی را افزایش دهد[*]
به گفته برخی از محققان، احتمال دیگر این است که افرادی که از شیرین کننده های مصنوعی استفاده می کنند ممکن است برای جبران این واقعیت که کالری دریافتی از غذاها یا نوشیدنی های بدون قند خود دریافت نمی کنند، بیشتر غذا بخورند.[*].
Splenda بر باکتری های روده تأثیر می گذارد
تأثیر سوکرالوز بر میکروبیوم روده در انسان هنوز به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما اثرات آن در موش ها نگران کننده است.
در یک مطالعه، محققان به موشها سوکرالوز را به مدت شش ماه با دوز برابر با مصرف روزانه قابل قبول انسان تغذیه کردند. موش های تغذیه شده با سوکرالوز نه تنها دارای میکروبیوم های تغییر یافته بودند، بلکه علائم التهاب مزمن کبد را نیز نشان دادند.[*].
در مطالعه دیگری، مصرف ۱۲ هفته ای اسپلندا باعث کاهش سطح باکتری های اسید لاکتیک و بیفیدوباکتری ها (هر دو مفید شناخته شده) در روده جوندگان شد.[*]. در نهایت، سوکرالوز باکتریواستاتیک است، به این معنی که از رشد برخی باکتری ها نیز جلوگیری می کند[*].
آشپزی با Splenda ممکن است خطرناک باشد
Splenda مشتریان را تشویق می کند تا با محصولات خود آشپزی و پخت و پز کنند. این ممکن است خطراتی را برای مصرف کنندگان ایجاد کند زیرا اثرات گرما بر روی Splenda در شرایط مختلف کاملاً درک نشده است.
FDA بیان می کند که سوکرالوز تا دمای ۴۵۰ درجه فارنهایت یا ۲۳۲ درجه سانتیگراد پایدار است. این فقط زمانی اعمال می شود که اسپلندا به تنهایی گرم شود، که به ندرت در پخت و پز وجود دارد.
این مطالعه نشان داد که در حضور گلیسرول ها (یکی از اجزای چربی)، گرم کردن سوکرالوز باعث تولید مواد شیمیایی سرطانی به نام کلروپروپانول می شود.[*].
بهترین شیرین کننده ها برای کتو چیست؟
اگر در مورد Splenda احساس ناامیدی می کنید، یک خبر خوب وجود دارد. خوشبختانه، هنوز تعداد انگشت شماری شیرین کننده طبیعی و بدون قند وجود دارد که هم کتوپسند و هم برای استفاده بی خطر هستند.
ابتدا، خلاصه ای سریع از مواردی که در مورد شیرین کننده ها باید اجتناب کرد. در رژیم کتوژنیک، شیرینکنندههای مغذی مانند شکر معمولی، عسل، شربت افرا، شهد آگاو مورد بحث نیستند. اکثر الکل های قندی، از جمله مالتیتول، سوربیتول، و زایلیتول، کربوهیدرات کم و بدون کالری هستند اما به دلیل داشتن عوارض جانبی مانند نفخ شناخته شده اند.
همه آنچه گفته شد، هنوز سه گزینه اثبات شده وجود دارد که نه تنها کاملا طبیعی هستند، بلکه برای رژیم کتوژنیک نیز مناسب هستند.
استویا
استویا یک شیرین کننده طبیعی است که از گیاهی به همین نام به دست می آید. این شیرین کننده نه تنها بدون قند است، بلکه فواید سلامتی مانند بهبود کنترل قند خون را نیز به همراه دارد* و علائم سندرم متابولیک[*]. استویا همچنین دارای مزایای بالقوه زیر است:
- ممکن است التهاب را کاهش دهد[*]
- مقاومت به انسولین را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش می دهد[*]
- از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد[*][*]
- از سلامت دندان محافظت می کند*
عصاره میوه راهب
بسیاری از مردم طعم میوه راهب را دوست دارند و آن را به عنوان نزدیک ترین چیز به شکر واقعی توصیف می کنند. این شیرین کننده منحصر به فرد برای قرن ها در فرهنگ های آسیایی به عنوان جایگزین شکر استفاده می شود.
میوه راهب مانند استویا کالری صفر و کربوهیدرات صفر دارد و حتی ممکن است برخی از فواید سلامتی مانند کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب داشته باشد.[*].
به این دلایل، همه محصولات شیرین پرفکت کتو از استویا و میوه راهب به عنوان شیرین کننده استفاده می کنند.
غذای آماده
Splenda نه یک شیرین کننده بدون کالری است و نه یک شیرین کننده کتو دوست. می تواند باعث افزایش سطح گلوکز و انسولین خون شود. همچنین حاوی قند، گلوکز و مالتودکسترین است.
هنوز نگرانیهایی در مورد ایمنی Splenda وجود دارد، بهویژه زمانی که در آشپزی استفاده میشود. شیرینکنندههای ایمنتر و دوستدار کتو مانند استویا و میوه راهب وجود دارند و با آگاهی بیشتر مشتریان از مضرات اسپلندا، محبوبتر میشوند.
این ممکن است دلیل کاهش فروش Splenda را توضیح دهد[*] در ایالات و در کل جهان.
اگر بهدنبال شیرینکنندهای برای استفاده از رژیم کتوژنیک هستید، به جای آن گزینههای طبیعی و کتوپسند مانند استویا و میوه راهب را انتخاب کنید.
عالی بود سپاس فراوان